Aleksandra Krunić spremna za velika dela u 2018.

Datum objave: 29.12.2017. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Teniski šahista, prvi reket Srbije, naša srčana Fed kup heroina, poput Don Kihota dugo godina se borila sa vetrenjačama, u ovom slučaju protiv samokritike koja je konstantno kočila i vukla nazad, ne ostavljajući prostora za veliki iskorak za koji ima sve predispozicije – od talenta, umeća, znanja, do hrabrosti. Okidač koji će dovesti do kontinuiteta koji je bio jedina karika u lancu koja je nedostajala za velika dela i do najboljeg ranga koji trenutno beleži (53. mesto na svetu u singlu) je WTA prvenac u singlu koji je osvojila na ostrvu Bol u Hrvatskoj juna 2017.
 
U godinama iza nas videli smo bljesak Aleksandre Krunić mnoštvo puta, poput onog nezaboravnog 2014. na gren slemu u Njujorku kada postaje svetska senzacija broj 1 postaje gde je prošla kvalifikacije, u trećem kolu glavnog takmičenja u dva seta savladala aktuelnu šampionku Vimbldo¬na, treću teniserku sveta, Čehinju Petru Kvitovu. Bila je na ko¬rak da nastavi sa senzacijama, nekoliko lopti je delilo od plas¬mana u četvrtfinale u susretu sa beloruskinjom Azarenkom. Nanizala je na US Openu sedam pobeda, čestitke su stizale sa svih strana sveta, posebne pohvale dobila je od legendi ženskog „belog sporta“ Kris Evert i Martine Navratilove koje su bile saglasne da je Aleksandra novi nebrušeni dijamant svetskog tenisa. Odmah nakon uspeha u Njujorku Aleksandra je osvojila i WTA trofej u dublu – Taškent, sezonu završila na najlepši mogući način, titulom u Ankari (50.000) i 72. mestom na WTA listi. Ipak, karika konstantnosti je ostala u magli koja se konačno razišla na ostrvu Bol.
 
Šta se dogodilo nakon trijumfa na Bolu gde je Krunićeva odigrala jednu od najboljih nedelja u dosadašnjoj karijeri, sama, bez trenera, oslanajući se na samu sebe i sopstvene procene?
„Na Bolu mi se dogodilo dosta stvari koje su mi malo promenile razmišljanje i morala sam malo da potisnem tu moju negativu tamo. Na travu sam otišla sa istim razmišljanjem i sa još manje očekivanja, s obzirom da nisam imala dan treninga na travi. Došla sam u Mančester, uveče istrenirala i već sutra igrala meč, i jednostavno sticajem okolnosti kroz te neke nedelje shvatila sam da to što pokušavam i što sam mislila da treba da se promeni da to radi u moju korist i da bi bilo glupo da se vratim u onu moju staru sebe. Jednostvno kad već nešto funkcioniše, koliko go nekad bilo teško na momente potiskivati neke stvari u sebi koje su već prešle u navike, i najlakše je odustati i  biti negativan, ali desilo se to da sam postala konstantna u tom nekom razmišljanju, za koje shvatila da je jedino ispravno i istrajala u tome“. 
 
Nedelju dana od osvajanja Bola Aleksandra je igrala finale singla Mančestera (100.000), zatim četvrtfinale Baštada. U Sinsinatiju (WTA turnir iz Masters serije) Krunićeva je prošla kvalifikacije u kojima je savladala Rumunuku Kirsteu, zatim bivšu parisku gren slem šampionku Frančesku Skijavone, u prvom kolu glavnog takmičenja pala je i aktuelna šampionka Rolan Garosa Jelena Ostapenko, u drugom kolu Krunićevu je zaustavila Suarez Navaro. Glavni žreb Otvorenog prvenstva Amerike doneo je Krunićevoj već na samom startu težak zadatak, Britanku, sedmog nosioca Joanu Kontu, gde je naša zvezda pokazala još jednom da je spremna za velike zadatke i dela. U drugom kolu pobedila je Hrvaticu Ajlu Tomljanovic, zaustavljena je u trećem od Nemice Julije Gergeš.
Na WTA turniru u Tokiju Krunićeva je igrala četvrtfinale, do novog WTA finala stiže na WTA turniru u Guangžou gde je u prvom kolu izbacila tada 38. na svetu Ukrajinku Curenko, zatim Nemicu Bartel, Šveđanku Peterson, Belgijanku Vikmajer. U finalu je uzela drugi set Šuai Ženg, ali je u nastavku do pobede došla kineskinja.
 
Usledio je turnir u Uzbekistanu gde je Krunić odigrala četvrtfinale singla i polufinale dubla i nakon toga odlučila da završi takmičarsku 2017.
Zašto se odlučila na dužu pauzu nakon sjajne serije rezultata?
„Zato što sam trebala igrati Peking na koji nisam stigla zbog Taškenta i onda sam procenila da bi mi bilo previše da ide za Kinu, da treniram tamo nedelju dana i da zatim igram Hong Kong za koji sam trebala ući u polufinale da bi dobila poene, a bio je izuzetno jak turnir. Već me bio sustigao umor, telo je polako počelo da se umara, da me bole mišići i delovi tela koji me nisu boleli ranije, poput ramena za šta nisam htela da pređe u nešto ozbiljnije. Zbog svega toga htela sam jednostavno da dam sebi malo više oduška pošto sam se psihički dosta istrošila u poslednjih pola godine  i ova odluka je bila jedan plus u svom tom fizičkom i mentalnom stanju. Odluka je pala i prema pripremama za sledeću godinu, za koje treba da napunim baterije što više i odlučile smo da je produžavanje sezone za tri nedelje iz kojih će biti jedan turnir nije vredno da gubim iste te tri nedelje od odmora i od priprema“. 
 
Pripreme za takmičarsku 2018. Aleksandra je odradila u Francuskoj, gde je provela šest nedelja. Kako su protekle pripreme, po čemu se razlikuju od svih prethodnih, da li si zadovoljna i sa kakvim osećajem dočekuješ 2018?
 „Pripreme za sezonu 2018. razlikuju se po tome što smo u odnosu na prethodne godine bile samo ja i moj teniski trener. Određivale smo same kondicinoni trening, po šemi od prethodne godine, ali sve je ispalo dobro i spremna sam fizički. Zadovoljna sam pripremama koje sam kombinovala i sa igranjem francuske lige, imala sam četiri meča, čisto da se malo oprobam tokom priprema u mečevima, što mi je prijalo. Jedino što je bilo loše vreme, bilo je jako hladno, u tome nisam baš uživala, ali generalno mi je bilo jako lepo tokom priprema. Imam i društvo u tom gradu gde sam trenirala tako da sam uklopila i svoje profesionalne obaveze i prijateljstva i mečeve i mislim da sam sve to našla u Francuskoj ove godine. Sjajno je i to što moj trener živi u Amsterdamu, što je četiri i po sata kolima od grada u kome smo imali pripreme i to je bilo dobro za nju da može da ide kući za vikend kad ja igram francusku ligu“. 
 
Gde će prvi reket Srbije dočekati Novu 2018. godinu i koji turnirom počinje istu?
„Novu  Godinu ću dočekati u Brizbejnu, najverovatnije u krevetu spavajući pošto je to sa nedelje na ponedeljak, a tada počinje turnir. Tu su mi trener i sestra. Danas sam saznala da sam ušla u glavni turnir u Brizbejnu, tako sam eskivirala tri kola kvalifikacija u najboljem slučaju, što mi je drago. Godina počinje Brizbejnom, zatim Sidnej i Melburn, a onda kućici dragoj“ – kroz osmeh je rekla Krunićeva. 
 
Aprila 2017. Aleksandra je zabeležila i najbolji rang u dublu – 43. mesto na WTA listi, trenutno je 77.  poziciji. Kakav će biti odnos takmičenja singl – dubl u sezoni koja sledi?
„Što se tiče dubla, planiram da igram celu godinu sa Katarinom Bondarenko. Rangom ne ulazimo na sve turnire, ali ja sam odlučila da neću traržiti nekoga sa kim mogu biti u turniru, ostaću lojalna toj odluci. Jako mi prija Kaća na terenu, imamo jednu lepu energiju, ja igram dubl iz zadovoljstva i to mi nije prioritet kao što nije ni njoj, tako da svaki turnir gde rangom upadnemo u takmičenje i svaki meč koji dobijemo je dobro došao. Dubl koristim i malo umesto treninga, malo za neko uživanje i neću svuda igrati, ne mogu ni psihički da iznesem sve mečeve u singlu i u dublu jer me singl jako zamara i kad mi treba odmor onda moram na dubl, a to mi nekad stvarno ne odgovara. Svakako nećemo ulaziti na veće turnire, tako da će to samo, na takav način da se rešava, dok ne poboljšamo renking“. 
 
Želje, ambicije i ciljevi u 2018?
 
„Želje su uvek iste, ali volela bi i mislim da je realno da uđem u top 30 ove godine, jer sam već nadomak 50. Nemam šta da branim do šljake i mislim da je to lepa prilika za mene da odigram što bolje, naravno ako stanem zdrava i ako budem pametna sa turnirima. Top 30 mi je cilj, volela bi da uđem u top 50 posle Australije, da pređem tu barijeru. To su neki ciljevi i ambicije, videćemo, mislim da je realno, ali naravno treba da se poklopi dosta stvari da bi se to desilo“ – zaključila je najboljac teniserka Srbije Aleksandra Krunić.