Arhiva vesti - Sve vesti

Krunić srušila 6. na svetu!

Datum objave: 29.09.2018. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Briljantna Aleksandra Krunić!

Prvi reket Srbije, 63. teniserka sveta u singlu, Aleksandra Krunić u prvom kolu WTA turnira u Pekingu (nagradni fond $8,285,274) eliminisala je 6. teniserku sveta Ukrajinku Elinu Svitolinu 0:6, 6:4, 7:6(4).

Kakav meč, sjajan meč i pobeda. Krunić je gubila 0:6 i 0:3, zatim i 1:4 u drugom setu i tada je usledio preokret koji se ne viđa često. Uspela je da eliminiše vođstvo protivnice, dođe do izjednačenja u setovima. U trećem setu povela je Aleksandra 2:0, servirala za meč na 6:5, ali se ipak ušlo u taj brek u kome je  Krunićeva stavila pečat na ovaj susret nakon 7:4 u taj  breku. 

U drugom kolu Fed kup reprezentativka Srbije boriće se protiv pobednice susreta Van Ujtvank - kvalifikantkinja.

Bravo! 


Danilovićeva osvojila WTA trofej u Taškentu

Datum objave: 29.09.2018. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Briljantna Olga Danilović! Najbolja mlada teniserka Srbije. 17- godišnja Olga osvojila je drugu WTA titulu u karijeri i u sezoni 2018. 

Nakon osvajanja WTA trofeja u Moskvi u singlu, do novog WTA pehara Danilovićeva je stigla u Uzbekistanu u dubl konkurenciji.

Prvi WTA dubl trofej Olga je iskovala u paru sa Slovakinjom Tamarom Zidansek. U borbi za pobedničko postolje Olga i Tamara su nadigrale prve nosioce, rumunski par Olaru - Begu 7:5, 6:3. 

Olga je trenutno na 101. mestu WTA liste u singlu i od ponedeljka (1. oktobra 2018) nakon izlaska nove rang liste prvi put naći će se među 100 najboljih na svetu. 

Bravo! 


Seminar D licenca - TK Magnet Knjaževac

Datum objave: 28.09.2018. // Kategorija: Domaća scena


Seminar za sticanje D licence, rad sa decom uzrasta do 10 godina, počinje u subotu 29. septembra 2018. u 10:00 časova. Skup trenera je u 9.45 časova u klubu domaćinu. Domaćin seminara je T.K. “Magnet” Knjaževac. Treneri su obavezni da dođu u teniskoj opremi.

Satnica seminara:

Subota 29. septembar - od 10.00 do 18.00 sa pauzama za ručak i kafu
Nedelja 30. september - od 9.00 do 17.00 sa pauzama za ručak i kafu
 


Teniska budućnost Srbije je velika, široka. Dokaz su mladi reprezentativci koji beleže vrhunske rezulate na evropskoj sceni, kao što to čine i seniori na svetskoj. Teniski savez Srbije uvek u okvirima svojih mogućnosti pruža priliku mladim teniskim snagama Srbije za usavršavanje. Od 2018. uvedeni su trening kampovi po regionima koji su sjajna prilika da se šampioni i budući šampioni uporede, da steknu određena iskustva, uporede snage na terenu, spoznaju svoje i protivnikove vrline i slabosti, da uvide šta im je potrebno da napreduju, da se motivišu za još veći rad i da još bolje treniraju i beleže nove i jače rezultate. 
Srbija već decenijama lansira sjajne igrače, velike šampione, pisce istorije u ovom sportu naše zemlje, ali i šire. TSS svim svojim raspoloživim snagama ulaže i  brine za mlade igrače, otkriva talente i stvara igrače i to je pravi i jedni put prosperiterta tenisa u Srbiji. Pored organizacije pripremnih kampova (po regionima) za juniorske selekcije Srbije, nastavljena je i velike akcija tenis 10 škola tenisa širom Srbije, sve u cilju omasovljenja ovog sporta na našim prostorima.
Prvi pripremni kamp za juniorske selekcije Srbije (regioni) organizovan je u julu u Nišu na terenima TK TAŽ u kojem su se za evropske šampionate (pojedinačna i ekipna) pripremali najbolji junori Srbije u konkurenciji do 16 godina zajedno sa gostima, juniorskom selekcijom Bugarske. 
Novi kamp TSS na čelu sa šefom stručnog štaba juniorskih selekcija TSS Renco Furlan  ove nedelje realizuje se u Subotici i TK Spartak u kojem se za završne evropske Masters šampionate pripremaju najbolji junori Srbije u konkurenciji do 16 godina zajedno sa najboljim mladim teniserima iz Subotice (Ekipnim šampionima Srbije 2018. u konkurenciji do 18 (juniorke) i vicešampionima (juniori).
 
Na konferenciji koja je održana u prostorijama jednog od najjačih teniskih centara Srbije, Teniskog kluba Spartak koji već decenijama konstantno lansira nove asove, u kojem se ove nedelje pripremaju mladi srpski šampioni, predsednik Teniskog saveza Srbije Mr Mirko Petrović je istakao da je juniorski program jedan od bazičnih programa TSS:
„Razvoj naših najtalentovanijih igrača je nešto što je u fokusu TSS. Pre dve godine smo formirali stručni štab na čelu sa Rencom Furlanom koji je na predlog Novaka Đokovića uspostavio saradnju sa TSS. Namera saradnje sa Furlanom bila je da stručni štab na čelu sa njim selektuje naše najbolje igrače na osnovnu naših pravilnika i kriterijuma koje TSS ima, a istovremeno da na osnovu procene našeg stručnog štaba ti igrači koji stasavaju ulaze u A, B i prioriti timove TSS. Oni dobijaju odgovarajuću podršku od TSS. Naš cilj je bio da se pravi program rada sa njima, da se prati njihov razvoj, prati napredak i daju sugestije u podizanju kvaliteta igre. Realizacija tog programa podrazumeva da se na svakih mesec i po dana održi jedan nacionalni kamp najtalentovanijim igračima u konkurencijama do 12, 14, 16 i 18 godina. Ima i mladih igrača do 21 godinu kojima takođe pomažemo. Verujemo da će taj rad koji traje već dve godine dati i odgovarajuće rezultate jer će taj kontinuitet omogućiti i da u periodu kada jedna zlatna generacija polako silazi sa scene doneti nastavak kontinuiteta sjajnih rezultata na ATP i WTA sceni i naša namera je da taj kontinuitet nastavimo u godinama koje su pred nama“. 
Da postoji razlog za optimizam predsednik TSS Petrović navodi i činjenicu da danas Srbija ima prve tenisere Evrope u konkurenciji do 16 godina na Race Masters listi (Nikol Paleček i Stefan Popović).
„Nikol i Stefan su osvojili duple krune na Tennis Europe turnirima prve kategorije u Barseloni i učestvovaće na završnom Mastersu u konkurenciji do 16 godina u Italiji, kao i  Petar Teodorović i  Darja Šuvirdjonkova koji su takođe obezbedili plasman među osam najboljih na Starom kontinentu. Na završnom Mastersu do 14 Srbiju će predstavljati Fatma Idrizović, peta teniserka Evrope (do 14) koja je takođe sa nama ovde u Subotici i vredno se sprema sa ostalim reprezentativcima naše zemlje za veliko takmičenje koje im predstoji. Čestitam svim našim devojčicama i dečacima na ovako velikim i značajnim rezultatima koje su ostvarili i smatram da je to podstrek za dalji rad i za napredak u kvalitetu igre i postizanju još boljih rezultata u uzrastu u kojem se oni takmiče. Za ove dve godine smo radili na tome da ojačamo timski duh, nacionalne kampove učinimo bitnim i značajnim za naše mlade igrače. Zahvaljujem se Nikol i Stefanu koji su došli na ovaj kamp, koji žele i rade pod našim programom, pod našim stručnim štabom. Pored fokusa na razvoj juniora i bazičnih programa TSS pridaje veliki značaj i na organizaciji fjučers takmičenja turnira za decu od 12 do 18 godina. Ove godine su Draginja Vuković i Marko Miladinović osvojili fjučerse u Srbiji. Profi prvenac Miladinović je osvojio u Novom Sadu, igrao finale u Subotici, Draginja je do titule stigla u Vrnjačkoj Banji, tako da je naš cilj da nastavimo sa organizacijom fjučers turnira koji će omogućiti našim mladim seniorima da prve korake u profesionalnoj karijeri, koji su vrlo teški ostvare ovde kod nas u našoj zemlji. Organizovali smo i po tri Tennis Europe turnira do 12, 14 i 16 godina za devojčice i dečake, pet u konkurenciji do 18 godina“. 
Na kraju predsednik TSS je istakao da je jedan od bitnih bazičnih programa TSS program tennis 10. 
„Imamo u poslednjih nekoliko godina pad broja igrača koji igraju tenis i naša namera je da proširimo kvantitativnu osnovu, da privučemo što veći broj dece ka tenisu i TSS  je uspostavio saradnju sa kompanijom Evolve 9. To je jedna svetska kompanija koja danas raspolaže sa najkvalitetnijim programom tennis 10. Do sada smo licencirali 175 trenera, uzeli smo njihov program za razvoj dece u tenisu za prve korake, za vikend u Knjaževcu će proći obuku 17 trenera i dobiti licence. Naša namera je da deci približimo tenis, da deca zavole tenis i imaju kvalitetno detinjstvo kroz sport, da se odvoje od igrica, moblinih telefona, da deo vremena provedu u druženju i prirodi, razumevajući život na jedan rekao bi najbolji način, a to je život kroz sport“. 
Na kraju predsednik TSS se zahvalio TK Spartak na sjajnoj organizaciji kampa, kao i svemu što tokom cele godine čine za razvoj tenisa u Srbiji. 
„ Zahvaljujem se predsedniku TK Spartak Milanu Vučkoviću i predsedniku TS Vojvodine i Skuštine TSS Milanu Jerinkiću iz razloga što smatram da snaga našeg tenisa leži u našim klubovima. TK Spartak je jedan od najznačajnijih naših klubova i naš cilj je da ove nacionalne kampove ne držimo samo u Beogradu već u značajnijim klubovima širom Srbije koji imaju ozbiljan rad sa decom, igračima, tako da smo pre mesec dana bili u Nišu, sada smo u Subotici, verujem da ćemo sledeći put biti u Novom Sadu i zatim se vratiti u Beograd“ – zaključio je Petrović. 
Javnosti  su se u Subotici predstavila i četiri mlada asa Srbije koja su se kvalifikovala na završni Tennis Europe Masters koji se igra do 5. do 7. oktobra 2018. u italijanskom gradu Ređio di Kalabrija: Stefan Popović i Nikol Paleček, Fatma Idrizović, Petar Teodorović, kao i Anđela Skrobonja (osvojila pre četiri dana Ekipno prvenstvo Srbije u konkurecniji do 18 sa TK Spartak) i Goran Životić koji su zabeležili sjajne rezultate na ITF takmičenjima u 2018. Pored ovih igrača na pripremama su i najbolji teniseri i teniserke iz Subotice.

DEJVIS KUP: SRBIJA GOSTUJE UZBEKISTANU U KVALIFIKACIJAMA ZA FINALNI TURNIR DEJVIS KUPA 2019.

Datum objave: 26.09.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Danas je u sedištu ITF-a u Londonu održan žreb za kvalifkaciono kolo Dejvis kupa Svetske grupe 2019. 
Srbija je na žrebanju bila postavljena za drugog nosioca, a voljom žreba boriće se kao gost protiv selekcije Uzbekistana za plasman na finalni turnir Svetske grupe. 
Od 2019. kreće novi sistem takmičenja u Dejvis kupu. Stari sistem koji je trajao 118 godina odlazi u istoriju. Novi format podrazumeva kvalifikacionu rundu koja će biti organizovana u februaru i iz koje će 12 selekcija (od ukupno 24 koliko će se u kvalifikacijama boriti) izboriti plasman na završni turnir koji će biti oragnizovan u novembru. Na završnom turniru koji će iznedriti novog vlasnika „salatare“ borit će se 18 reprezentacija (12 iz kvalifikacija, četiri polufinalista iz prethodne godine i dve „vajld karte“). 
 
Meč kvalifikacija (koji menja nekadašnje prvo kolo Svetske grupe) Dejvis kupa Svetske grupe 2019. na programu je 01.i 02. februara 2019. godine. Susret se igra u dva dana (za razliku od dosadašnjih tri dana). Prvi dan (petak) igraju se dva singl meča na dva dobijena seta, u subotu se igra najpre dubl, zatim još dva singl meča. 
Direktan plasman u finalni turnir 2019. obezbedili su polufinalisti Svetske grupe Dejvis kupa 2018: Francuska, Hrvatska, USA i Španija, kao i dve „vajld karte“ - Velika Britanija i Argentina. 
 
Poslednji meč sa Uzbekistancima naš tim je odigrao u beogradskoj Areni 2009. godine kada smo pobedili 5:0. 
 
„Mislim da nam je dobar žreb za prvo kolo, da smo favoriti. Nadam se da ćemo biti u što jačem sastavu u Uzbekistanu i da ćemo obezbediti plasman u završnicu koja će se igrati u novembru u Madridu. Najvažnije je da što veći broj igrača bude na raspolaganju za meč  i da budu zdravi. Što se njihovih igrača tiče najbolji je Denis Istomin kojeg poznajem jako dobro. Bio je tu pre i Dustov, ali nisam siguran da će on igrati. Ostatak njihove ekipe nisam imao priliku da gledam, igrali su u isto veme kad i mi plej of sada u septembru, tako da ove mlađe igrače ne znam, ali sam siguran da ih naši mlađi igrači poznaju“ – zaključio je selektor NIS Dejvis kup selekcije Srbije Nenad Zimonjić. 
 
 

Žreb za novi Dejvis kup

Datum objave: 25.09.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Nakon 118 godina Dejvis kupa po sistemu koji je važeći do okončanja tekuće takmičarske godine, od sezone 2019. na snagu stupa novi format ovog cenjenog takmičenja koji je usvojen na Generalnoj skupštini  ITF-a održanoj u avgustu 2018. u američkom gradu Orlandu. 
 
Žreb za novi Dejvis kup, po novim pravilima, koja podrazumevaju kvalifikacioni deo takmičenja rezervisan za februar mesec (1. i 2. februar 2019)
 i finalni (novembar) biće održan 26. septembra 2018. u Londonu u 15 časova po lokalnom vremenu. 
Prema novim pravilima polufinalisti u tekućoj godini direktno su obezbedili plasman na završni deo takmičenja Dejvis kupa koji će svake godine 
biti održan u novembru mesecu u jednom od velikih svetskih gradova, a ukupno 18 selekcija sveta boriće se za "salataru" u jednoj nedelji. 
Uz 12 timova koji će doći kroz kvalifikacije na finalnom takmičenju u novembru 2019. boriće se i četiri polufinaliste iz Svetske grupe iz 2018 (Francuska, Hrvatska, USA i Španija) i dve "vajld karte". 
 
Određeni su nosioci za žreb za kvalifikacije 2019, među nosiocima je i reprezentacija Srbije. 
 
Svi nosioci: 
1.Argentina
2.Belgija
3.Velika Britanija
4.Srbija
5.Italija
6.Nemačka
7.Kazahstan
8.Češka Republika
9.Švedska
10.Austrija
11.Kanada 
12.Japan 
 
Mogući protivnici u kvalifikacijama za nosioce su: Švajcarska, Mađarska, Holandija, Rusija, Australija, Indija, Uzbekistan, Kolumbija, Čile, Brazil i dve ekipe iz susreta: Portugal - Južna Afrika (ovaj meč će biti odigran 19. i 20. oktobra) i Slovačka - Belorusija (ovaj meč će biti odigran 26. i 27. oktobra). 
 

Invazija mladih teniskih asova Srbije na Masters Tennis Europe

Datum objave: 25.09.2018. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Veliki uspeh tenisera iz Srbije u konkurenciji do 14 i 16 godina na turnirima Tennis Europe u 2018 godini.
 
Pet mladih asova Srbije se kvalifikovalo na završni Masters koji se igra do 5. do 7. oktobra 2018. u italijanskom gradu Ređio di Kalabrija.
 
U konkurenciji do 14 godina za završni Tennis Europe Masters se kvalifikovala Fatma Idrizović (višestruka šampionka Srbije, aktuelna šampionoa u konkurenciji do 14 i 16) dok su u konkurenciji do 16 godina plasman izborili dečaci: Stefan Popovic i Petar Teodorovic i devojčice Nikol Paleček i Darija Šuvirdjonkova.
 
Uspeh  je tim veći jer je Stefan Popović završio sezonu kao prvi na rang listi Race to Masters, a Nikol Pavlicek je podelila prvo mesto. Oboje su briljirali u finišu sezone, uoči Mastersa, osvojivši dva prestižna takmičenja Tennis Europe u Barseloni. 
 
Pored pet takmičara iz Srbije koji su izborili završni Tennis Europe Masters,  još tri igrača su do poslednje nedelje bili u igri za plasman među osam najboljih: Marko Topo u konkurenciji do 16 godina, Luka Jovanović i Branko Đurić u konkurenciji do 14 godina, ali im je Masters izmakao za „milimetar“.
 
Igrači koji su izborili nastup na završnom Tennis Europe Mastersu nalaze se na pripremama u Subotici koje se organizuju pod vodstvom šefa stručnog štaba TSS Renca Furlana. Pored ovih igrača na pripremama su i najbolji teniseri i teniserke iz Subotice.
 

Nađi i Uglješi narandžasti nivo

Datum objave: 24.09.2018. // Kategorija: Domaća scena

Na terenima TK Crvena zvezda održan je turnir u konkurenciji do 10 godina, narandžasti nivo za devojčice i dečake. 

U konkurenciji devojčica pobedu je odnela Nađa Tanović koja je u finalu pobedila Dragicu Stevanović 4:0. U polufinalu Nađa je bila bolja od Ane Lukač 4:0, dok je Dragica savladala Teodoru Arsić 4:2. 

Utešni turnir osvojila je Mila Višković koja je u finalu pobedila Teodoru Milekić 5:3. 

Kod dečaka šampionski pehar osvojio je Uglješa Sofrenović pobedivši u finalu Krstu Krivokapića 4:1. U polufinalu Uglješa je bio bolji od Stefana Varge 5:4(6), dok je Krsta savladao Aleksu Ranđelovića 5:4(4). 

Utešni turnir pripao je Viktoru Višniću koji je u finalu bio bolji od Pavla Potparića 4:0. 


Spartak i Crvena zvezda na tronu - Ekipno prvenstvo Srbije 2018. do 18

Datum objave: 24.09.2018. // Kategorija: Domaća scena

Na terenima TK TAŽ u Nišu održano je Ekipno prvenstvo Srbije 2018. u konkurenciji juniorki i juniora. 

Kod juniorki (konkurencija do 18) trijumfovala je ekipa TK Spartak iz Subotice. Spartanke su na putu do trona savladale ekipu Crvene zvezde 4:0, i u samom finalu tim TK TAŽ 3:1. 

U konkurenciji juniora naslov šampiona odbranio je tim Crvene zvezde. Oni su na putu do šampionskog trofeja savladali ekipu Dinama 3:1, dok je samo finale protiv Spartaka bilo izjednačeno 2:2, ali je ukupna pobeda pripala ekipi CZ zbog boljeg gem količnika 34:33. 


Todorovićeva i Mandović osvojili OP Sombora

Datum objave: 24.09.2018. // Kategorija: Domaća scena

Na terenima TK Žak u Somboru održano je Otvoreno prvenstvo u konkurenciji do 16 godina za devojčice i dečake, druga kategorija. 

U konkurenciji devojčica trijumfovala je Dejana Todorović koja je u finalu pobedila Tijanu Jocić 6:0, 6:4. U polufinalu Dejana je bila bolja od Anje Mitraković 6:0, 6:0, dok je Tijana savladala Anamariju Cakić 6:3, 6:2. 

Kod dečaka pobednički pehar podigao je Filip Mandović pobedivši u finalu Petra Bašića Palkovića 6:2, 6:4. U polufinalu Filip je savladao Dušana Davidovića 6:0, 6:7, 6:0, dok je Petru meč kod rezultata 6:2, 5:7, 3:3 predao Nemanja Mraović.