Arhiva vesti - Sve vesti

Aleksandra Stanković lavica u koži jagnjeta

Datum objave: 27.12.2012. // Kategorija: Vesti

 

Aleksandra Stanković svojim teniskim umećem i igrama pleni sve one koji je vide sa reketom u ruci. Mala Aleksandra je članica TK Viner iz Beograda, ima 11 godina i sa samo tri godine bavljenja tenisom uspela je da sakupi vrednu kolekciju trofeja. Trenutno s velikim uspehom igra na zimskom dvoranskom prvenstvu Srbije. Tiha i povučena, čak pomalo stidljiva, deluje kao jagnje, da bi se na terenu pretvorila u lavicu.

  - Ova godina mi je bila veoma uspešna. Zapravo, na turnirima sam počela da igram tek od marta. Imam 13-14 pekara. Za sada ih brojim. Treniram pet dana u nedelji po dva sata i nije mi nimalo teško da uklopim treninge i igranje tenisa sa školom. Najveći uspesi su mi prvo mesto na turniru prve kategorije u Kruševcu, I na Zvezdi, zatim treće mesto na mastersu...

  Aleksandra je svesna da ako želi uspeh mora mnogo da radi. Svoje igračke mane ne krije.

  - Imam sasvim solidan forhend, čak, kažu, jak, ali na dvoručnom bekhendu moram još da radim, da ga poboljšam. I servis mi je stabilan, jedan od boljih u mom uzrastu. Ali, svesna sam da moram mnogo da radim, ako želim uspeh u ovom sportu. Konkurencija je velika i kod nas, da ne govorim o konkurenciji u Evropi.

  Aleksandra, iako vuče neugodnu povredu kolena stigla je do polufinala na zimskom prvenstvu Srbije koje se igra u “Impuls holu” na Novom Beogradu u kategoriji do 12 godina.

  - Drugi sam nosilac i za sada ide sve kako treba, mada, moram da priznam da igram promenljivo. Možda sam malo rezervisana zbog povrede, ali moram da pojačam svoju igru. U sledećoj sezoni ću igrati više turnira, ali prvo moram da potpuno izlečim ovu povredu. Odmoriću se malo, jer sledeća sezona će biti veoma naporna, reči su sjajne teniserke I odlične učenice OŠ “Laza Kostić”.


LAUREATI TSS ZA 2012.

Datum objave: 26.12.2012. // Kategorija: Vesti
proslava_dec2012__tss02_copy
proslava_dec2012__tss03_copy
proslava_dec2012__tss04_copy
proslava_dec2012__tss05_copy
proslava_dec2012__tss06_copy
proslava_dec2012__tss07_copy
proslava_dec2012__tss08_copy
proslava_dec2012__tss09_copy

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA TSS U HYATT-U I DODELJENJE NAGRADE

Datum objave: 25.12.2012. // Kategorija: Vesti

NAGRADE  1922    -    2012  (90  GODINA  OD OSNIVANJA  SAVEZA)

TSS-NAGRADE_05

NAJBOLJI U 2012. GODINI

____________________________________________

KONKURENCIJA DO  12  GODINA

DEVOJČICE – JOVANA VUKOVIĆ

DEČACI – BODIN ŽARKOVIĆ

____________________________________________

KONKURENCIJA DO 14 GODINA

DEVOJČICE – NIKOLINA JOVIĆ

DEČACI – MIOMIR KECMANOVIĆ

___________________________________________

KONKURENCIJA DO 16 GODINA

JUNIORKE – IVANA JOROVIĆ

JUNIORI – PETAR ČONKIĆ

___________________________________________

KONKURENCIJA DO 18 GODINA

JUNIORKE – NINA STOJANOVIĆ

JUNIORI – LASLO ĐERE

 ________________________________________________________________

SENIROKE – ANA IVANOVIĆ

SENIORI – NOVAK ĐOKOVIĆ

 

Najbolji klub  u 2012 godini: TK  Crvena zvezda, Beograd

Najuspešniji trener u 2012 godini:  Dejan  Vraneš   (FED kup selektor)

TV novinar  godine:    Milan  Bošković  ( TV B 92)

Novinar godine štampanih medija:  Vojin Veličković   (  Žurnal)

Fjučers  godine ( muški) : Mozzart Open, TK Olimp Beograd

Fjučers  godine (ženski) : Palić, TK Palić

Najbolji sudija godine : Nemanja Radić

TSS-NAGRADE_24

Nagrada  PONOS NACIJE, koja se dodeljuje za najveće dostignuće na polju sportskih rezultata u istoriji TSS, prema predlogu Komisije predvidjena je za šest sportista koji su bili na mestu broj 1. svetskih ATP i WTA pozicija.

 1. Monika  Seleš
 2. Slobodan Živojinović
 3. Ana Ivanović
 4. Jelena Janković
 5. Nenad Zimonjić 
 6. Novak Djoković

Nagrada  ŽIVOTNO DELO  pripada pojedincima koji su svojim radom to potpuno zaslužili, kako na sportskom polju tako i svojim radom van njega.

 1. Radmilo Armenulić
 2. Jelena Genčić
 3. Nikola Špear

Nagrada za sveukupan doprinos na sportskom polju i van njega, za pojedince i organizacije koje su svojim radom i delovanjem pomogli da TSS danas bude to što zapravo jeste, na vrhu piramide najuspešnijih Saveza u Srbiji.

 1. TK Crvena zvezda, Beograd
 2. TK Partizan, Beograd
 3. TK Vojvodina, Novi Sad
 4. TK Spartak, Subotica
 5. TK Radnički, Niš
 6. TK Palić, Palić   ( najstariji klub u našoj zemlji)
 7. Ministarstvo omladine i sporta R.S.
 8. Sekretarijat za sport i omladinu- Beograd
 9. RTS   ( Radio televizija Srbije)
 10. Telekom
 11. Gemaks  (Čelendžer) -   Đorđo Antelj
 12. ATP Srbija open  -  porodica Djoković
 13. Dejvis kup ekipa
 14. FED kup ekipa
 15. NIS GASPROM NJEFT
 16. KOMBAK ARENA  -   Beograd
 17. IMLEK -  Beograd
 18. Aleksandar Popović (najstariji živi Dejvis kup igrač)
 19. Ivko Plećević
 20. Janko Tipsarević
 21. Dušan Vemić
 22. Viktor Troicki
 23. Boris Pašanski
 24. Nebojša Djordjević
 25. Maja Djukić
 26. Dragana Zarić
 27. Tatjana Ječmenica
 28. Katarina Mišić
 29. Ana Timotić
 30. Aleksandra Krunić
 31. Bojana Jovanovski

Promocija monografije "Tenis bez granica"

Datum objave: 25.12.2012. // Kategorija: Vesti

ceda1

U istorijskom muzeju Srbije održana je promocija monumentalne monografije "Tenis bez granica" novinara i publiciste Čedomira Šoškića. Promociji su prisustvovali ministar kulture Bratislav Petković, Državni sekretar za sport Predrag Peruničić, počasni predsednik TSS Slobodan Živojinović, predsednik TS Srbije Vuk Jeremić, dugogodišnji selektor Dejvis kup reprezentaije Jugoslavije i Srbije Radmilo Armenulić i mnoge poznate ličnosti prestonice, novinari, kao i mnogobrojni bivši i sadašnji teniseri i teniski poslenici.
Čedomir Šoškić se, nema sumnje, upustio u rizičan, obiman i veoma težak zadatak da u ovom kapitalnom delu predstavi "beli sport" od njegovih početaka u kolevci tenisa, Engleskoj, pa sve do današnjih dana. Zapravo, u ovoj monografiji, na bogato ilustrovanim stranama, kojih ima preko 850, dat je presek svega onoga što je vezano za tenis u svetu i kod nas.
Iskusni novinar, Šoškić nije upao u zamku da u ovom delu predstavi događaje vezane samo za tenis u Srbiji, već je dao kopletan i kompleksan prikaz svega onoga što se, hronološki, dešavalo skraja 19 veka, kada je major britanske vojske Volter Vingfild ustanovio prva pravila tenisa. U ovom kapitalnom delu sva dešavanja su podeljena u poglavlja koja obuhvataju početke tenisa, ali i događanja koja su pratila razvoj ovog sporta, sve do današnjih dana. Posebna poglavlja posvećena su gren slem turnirima, zatim najvećim imenima svetskog tenisa, Dejvis u Fed kupu i, naravno, najveći deo monografije rezervisan je za tenis, prvo u Kraljevini Jugoslaviji, do današnjih dana, s posebnim akcentom na tenis u Srbiji. Naravno, poseban deo izdvojen je za velike uspehe srpskog tenisa u reprezentativnim selekcijama, posebno osvajanjem Dejvisovog pehara, popularne "salatare", zatim finalu Fed kupa i sjajnim rezultatima naših tenisera u pojedinačnoj konkurenciji.
Ovo delo, bez svake sumnje, dolazi u pravo vreme kada Teniski savez Srbije proslavlja 90 godina svog postojanja.
Ujedno, ovo delo će ostati generacijama kao štivo, dokument, i svetionik tenisa na ovim prostorima.

Održana promocija kapitalne monografije TENIS BEZ GRANICA

Datum objave: 24.12.2012. // Kategorija: Vesti
promocija
U godini kada TSS slavi 90 godina od osnivanja Saveza, važan dogadjaj je promocija kapitalne monografije  TENIS BEZ GRANICA, koja je održana u ponedeljak, 24.decembra, sa početkom u 16 časova u prostoru Muzeja istorije, Trg Nikole Pašića 11.
vuk-boba

Knjigu  formata 31  x 23 sm, sa 900 strana u punom koloru, u super luksuznoj opremi i sa preko 1500 fotografija od kojih mnoge do sada nisu prikazane javnosti, predstavili su: 
Vuk Jeremić, predsednik Teniskog saveza Srbije, Bratislav Petković, Ministar kulture i informisanja R.S, Slobodan Živojinović, počasni predsednik TSS, Radmilo Armenulić, počasni član TSS, Čedomir Šoškić, autor monografije...
promocija2

Promociji  i koktelu posle predstavljanja monografije su prisustvovali brojni bivši i sadašnji teniseri, sportski radnici, gosti.
boba_01
 Monografija TENIS BEZ GRANICA kapitalno delo i sublimacija svega najvažnijeg u istoriji tenisa na našim prostorima.
vuk-armenulic

VAŽNO OBAVEŠTENJE - ONLINE PRIJAVA ZA TURNIRE U 2013. GODINI

Datum objave: 24.12.2012. // Kategorija: Vesti

OBAVEŠTAVAMO SVE TAKMIČARE DA UKOLIKO NISU REGISTROVANI ZA 2013. GODINU NEĆE MOĆI DA VRŠE ONLINE PRIJAVU ZA TURNIRE KOJI SE IGRAJU U 2013. GODINI, OVO SE TAKOĐE ODNOSI I NA TURNIRE - DVORANSKO PRVENSTVO SRBIJE U KONKURENCIJI DO 16 GODINA, BOŽIĆNI TURNIR DO 12 GODINA I SVA TAKMIČENJA IZ REGIONALNIH ZIMSKIH KALENDARA.
Nikolina se vratila na Oranž Boulu

Datum objave: 22.12.2012. // Kategorija: Vesti

JOVIC_NIKOLINA-U14_03

Nikolina Jović, mlada Banjalučanka, jedna od najperspektivnijih mladih igračica Srbije, imala je peh da se početkom sezone 2012. povredi. A ova godina je bila ona od koje je Nikolina očekivala mnogo. Prethodna sezona je bila, izvesno, najuspešnija u karijeri. Nastupala je s velikim uspehom na pojedinačnim prvenstvima, a velike igre i rezultate beležila je u dresu s grbom Srbije.

-Povreda me je doista omela. Svi moji planovi, želje, ambicije za nastupajuću sezonu 2012. pali su u vodu. Period lečenja, pa rehabilitacije, poptrajao je tako da sam izgubila deo prolećnih turnira, a onda, kada je povreda zalečena, trebalo je vremena da se vratim u formu.

Ipak, Nikolina se, zahvaljujući upornom radu i talentu vratila na put uspeha. Nastupi i pobede na turnirima vratile su joj samopouzdanje. Postala je sigurnija i rezultati su stigli.

- Igrala sam finale u kategoriji do 16 godina u Novom Sadu, zatim je sledilo finale ITF u Mostaru, pa trijumf na letnjem prvenstvu Srbije na terenima TK Partizan, i polufinalu ITF u Nikšiću do 18 godina. Dobro sam igrala i u Milanu na turniru druge kategorije do 16 godina (četvrtfinale).

Nikolina je nastupila s velikim uspehom za reprezentaciju Srbije u Češkoj. Naša reprezentacija nije zabeležila uspehe kao prošle godine, ali je mlada Banjalučanka dobila sve svoje mečeve. Uz to, nastupajući za TK Partizan okitila se titulom ekipnog prvaka (do 16 godina). Uspon forme je bio očigledan što je Nikolina potvrdila u nastavku sezone.

- Osvojila sam titulu u Kranju na ITF turniru četvrte kategorije, a zatim sam učestvovala na ITF turnirima druge kategorije u Pančevu i Novom Sadu. U Pančevu sam izgubila u prvom kolu singla, dok sam u dublu igrala polufinale, a u Novom Sadu sam prošla kvalifikacije, ali sam u prvom kolu glavnog turnira izgubila od trećeg nosioca.

Na žalost, Nikolina je ponovo imala peh, koji je skupo koštao.

- Na treningu sam povredila zglob na nozi i to baš u najnezgodnijerm trenutku, pred kvalifikacioni NIKE turnir za odlazak u SAD. Uspela sam da saniram povredu i koliko toliko spremim za Orange Bowl na kome sam odigrala četvrtfinale. Nadam se da sledeće sezone povrede zaobići – rekla je Jovićeva.

Ova devojčica, puna elana i optimizma, očekuje mnogo od sledeće 2013. godine. Sigurna je u jedno, radiće više i bolje, a želja je da rezultat tog truda budu novi trofeji u već bogatoj kolekciji.


Dušan Vemić igrom slučaja uz Novaka

Datum objave: 21.12.2012. // Kategorija: Vesti

IndianWells2012

(foto Jelena Vemic) 

Dušan Vemić, dugogodišnji Dejvis kup reprezentativac, igrač začuđujućeg talenta, nikad dorečen, otisnuo se u trenerske vode. I već na samom početku nove teniske karijere našao se u stručnom štabu najboljeg na svetu – Novaka Đokovića. Neko bi rekao sreća, neko bi to nazvao sudbinom, neko religiozan bi rekao da ima Boga. Činjenica je da se sve dogodilo iznenada.

- Dugo sam u tenisu, prošao sam sve reprezentativne kategorije, od najmlađih do seniorskih, bio profesionalac. Imao sam tu nesreću da me “zakačio” rat na ovim prostorima, zatim i sankcije i to u trenutku kada sam morao na turnire. Ta nesreća i raspad Jugoslavije ja i moja generacija smo platili skupo. Prekinuti u razvoju, ispustili smo priliku, ostali na teniskoj margini. Pokušao sam da ih dostignem, otisnuo se u svet (SAD), ali propušteno se nije moglo nadoknaditi - počinje svoju priču Dušan Vemić.

Prošle godine odlučio je da se povuče s turnira, da prestane aktivno da igra. Onda je rešio da svoje nagomilano i dugo godina sticano tenisko iskustvo prenese na mlađe.

- Veoma brzo, po prestanku aktivne karijere, našao sam se u ženskom tenisu i to kao pomoćnik Petra Popovića, koji radi sa Andreom Petković, našom teniserkom koja igra pod zastavom Nemačke. Sa njima sam bio na četiri turnira – Toronto, Sinsinati, Peking i US Open 2011,  a zatim smo u istom sastavu započeli i 2012. kada je Andera doživela povredu i morala je da pauzira duži vremenski period.

Ta pauza stvorila je priliku da se Vemić nađe u štabu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

- I ranije smo Novak i ja razgovarali o saradnji. Igrali smo i trenirali zajedno kada je Novak počinjao, odnosno kada je pokazao da se radi o vanserijskom igraču. Kao mladom i talentovanom teniseru često sam mu sparingovao, kasnije smo zaigrali i u reprezentaciji, dobro smo se slagali i to prijateljstvo koje datira još od početaka ove blistave karijere Novaka Đokovića, dovelo je do toga da sam se priključio Novakovom štabu. To se dogodilo u Australiji. Tada ni on ni ja nismo imali pravu viziju kako će sve to funkcionisati. Osnovno pitanje jer bilo da li ću im ja odgovarati u tom stručnom delu. Na moju sreću sve je ispalo idealno. To naše poznanstvo, zajedničko igranje, sparingovanje u onim danima kada je Nole bio pred vratima “velikog tenisa”, dovelo je do toga da imamo skoro identične poglede na tenis, igru, treninge...Mislim da je to bilo presudno da ta naša saradnja krene u dobrom pravcu.Tranzicija i prilagođavanje nije dugo trajalo. Dogovorili smo se na koje turnire ćemo ići zajedno. Novakova sjajna osobina je da je maksimalno posvećen radu s timom i da svaka jedinka u toj mašini ima svoje mesto te slagalice. Naravno, on je najveći deo svega toga, a mi smo tu da mu pomognemo. A on u svakom trenutku pokazuje privrženost “svojim” ljudima.

Novak je posle izuzetne sezone 2011. u prvom delu ove godine igrao promenljivo, ali je u drugoj polovini 2012. godine ponovo bio onaj maestralni teniski vanzemaljac.

-Godina koja je za nama ponovo je pokazala koliko je Novak stabilan i potpuno posvećen tenisu. Pred kraj sezone odigrao je fenomenalno četiri velika turnira. Imao je mali peh na US Openu, ali je onda ponovo bio onaj nepobedivi teniser, a impozantan je bio njegov trijumf na završnom Mastersu u Londonu. Naravno da je zasluženo ponovo na “svom” mestu - No 1. Poslednji turnir sezone odigrao je skoro bez greške, bez izgubljenog meča i to mnogo znači za samopouzdanje u narednoj godini. Ta pozitivna energija na kraju sezone bitno će uticati i na sve ono što ga čeka u novoj, nastupajućoj sezoni.

Vemić smatra da je ta saradnja sa Novakom i njegovim stručnim štabom bila veoma dobra i ta saradnja će biti nastavljena i u 2013. godini.

- Jasno je da smo svi zadovoljni i da se saradnja pokazala kao pun pogodak. A sve što funkcioniše dobro ne treba menjati. Sigurno je da nas očekuju brojna iskušenja. Igrači su sve bolji, naravno svi žele da se pokažu i dokažu upravo u mečevima protiv najboljeg. I on će raditi još više na sebi, na svom “oružju”, na nekim stvarima na koje misli da treba da se radi. Pripreme su već počele, sezona za Novaka počinje u Abu Dabiju, zatim sledi Hopman kup gde će nastupiti sa Anom, a zatim sledi i nastup na prvom ovogodišnjem gren slemu u Melburnu gde Novak brani trofej.

DSCN1532

(foto Jelena Vemic) 


Dušan Vemić će se stručnom štabu Novaka Đokovića priključiti u Abu Dabiju.

- Ceo stručni štab je sa Novakom u Monte Karlu, a ja ću im se priključiti u Abu Dabiju i onda ostajem u Melburnu do kraja Australian opena. Novak može da računa na mene na duže staze, pa ćemo posle Australije sesti i napraviti kompletan plan i videti gde sam mu potreban i koliko će ta saradnja da traje.

Koja je konkretna uloga Dušana Vemića u Novakovom štabu?

- Mnogi su me pitali i bila je pogrešna predstava o toj mojoj ulozi. Smatrali su da sam ja sparing partner. Ali, ja to nisam. Moja uloga je asistent trenera Marijana Vajde, njegova desna ruka.

Vemić je bio profesionalac, ušao u top 200. Koja je razlika u tenisu između No 1 i ostalih tenisera?

- Novak je jedinstven, gotovo savršen. Namerno kažem gotovo savršen, jer i on sam stalno unapređuje sebe i svoju igru. I snalažljiv, tehnički potkovan i psihički jak...Sve ima. Razlika između onih iz samog vrha i ostalih je u tome što oni vrhunski mogu finansijski da isteraju stvar do kraja. Njihovi izdaci za stručni štab iznose godišnje i do 300.000 evra. Bilo bi idealno da svaki igrač može sebi da priušti da ima kompletan stručni štab koji će brinuti o njima. Toga najčešće nema i zato se, naravno uz rad, talenat i još ponešto, pravi razlika izmešu onih iz Top 10 i ostalih.

Uz sav talenat i mnogo osobina koje su Novaka dovele na sam vrh, koja je osobina po Dušanu Vemiću ona koja Novaka izdvaja od ostalih tenisera?

- Novak ima onu posebnu osobinu da upija svaku informaciju i odabira ono optimalno što je njemu potrebno, što je idealno za njega. Oko njega nema puno ljudi, ali im on bezgranično veruje. Ima puno obaveza prema spozorima, mora određen broj sati da odvoji za njih u toku godine, što nije nimalo lako. Napravio je izuzetan podvig odbranom titule najboljeg tenisera sveta, a da pritom ne odigra mnogo tuirnira, da ostane zdrav i psihički jak. I na kraju, da sebi da 2,5 nedelje odmora. Mnogi su želeli da ga skinu s trona, ali nisu uspeli. Tražili su način da Novaku otežaju, ali i mi smo pronalazili odgovor da ta njihova nastojanja osujetimo. Drago mi je da je pre svega Novak odoleo napadima, a to je i nama satisfakcija da smo dobro radili. Mislim da smo ih doveli do toga da ne znaju kako da se suprotstave Novaku i njegovoj igri. A Novak je još više napredovao – završava priču Dušan Vemić.


Najmlađi I najperspektivniji otvaraju sezonu

Datum objave: 21.12.2012. // Kategorija: Vesti

 

Prvenstvo Srbije u dvorani za najmlađe teniserke i tenisere (do 12 godina) počinje u subotu u “Impuls hali” na Novom Beogradu kvalifikacijama za dečake i dan kasnije kvalifikacijama za devojčice. Prijavljeno je 138 takmičara (77 u muškoj i 61 u ženskoj konkurenciji).

Dečaci će početi kvalifikacije u subotu (dva kola) i u nedelju (jedno kolo), a za glavni turnir će se kvalifikovati četiri najbolja takmičara iz kvalifikacija. Po istom principu, samo dan kasnije, počinju kvalifikacije i devojčice. Upis takmičara je od 8 do 9 časova, a turnir će početi odmah posle obavljenog žreba.

Glavni turnir za dečake počinje u ponedeljak 24. decembra, a za devojčice u utorak, 25. decembra. Finale je predviđeno za 28. decembar. Sve mečeve glavnog turnira sudiće arbitri u stolici s licencom TSS. Vrhovni sudija je Vladimir Kaić. Pravo učešća na turniru imaju takmičari rođeni 2001 – 2003. godine. Kao nagrade za najbolje predviđeni su pehari.

Svi zainteresovani, koji žele da posmatraju mečeve, mogu doći u “Impuls Hol” čija će vrata biti otvorena sve vreme trajanja nadmetanja.


Keti_Jokic

Катарина Јокић, тенисерка из Новог Града, која игра под заставом Србије, освојила је завршни  'Најк Куп - мастерс' који је одржан у САД. Она је након сјајне седмице у финалу изузетно квалитетног турнира у конкуренцији до 14 година савладала тенисерку из Шпаније Јулију Пајолу са 2:0 (6:4, 6:2).

Катарина је у првом колу била слободна, а онда је у свом првом наступу изгубила први сет од Словенке Хане Марц са 2:6. Уследио је преокрет и победа у наредна два сета 6:3, 6:1, а то је био наговештај одличне седмице у којој Јокићева није изгубила више ни један сет. Редом су падале: Американке Софија Кенин (8) и Џези Плевс (3), у полуфиналу Мароканка   Заинеб Зл Хоуари (5) и коначно у финалу пета костурашица  Јулија Пајола.