Danilo Petrović od “Drila” do Azurne obale

Datum objave: 08.11.2011. // Kategorija: Vesti

 

 danilo_petrovic

 

“Mali” Danilo je momak od 198 sm, vižljast, možda mu fali koji kilogram, ali veoma uspešno koristi svoju visinu i duge ruke. Servis, kako to obično biva kod ovako visokih tenisera kao da dolazi s drugog sprata. Kada pogodi prvi servis “iskopa rupu” na terenu. Hendikep je što je napravio pauzu u svojoj karijeri i to se u znatnoj meri odrazilo na njegovu igru i kvalitet. Izuzetan je potencijal, sada sledi period dokazivanja. Ima devetnaest godina, živi i radi u Francuskoj, ali sada koristi priliku što boravi u Beogradu da trenira sa mladim teniserima Srbije.
- Počeo sam da igram sa 4,5 godine u teniskom klubu “Dril”, a sada sam registrovan za Crvenu zvezdu”. Živim u Francuskoj, član sam jedne teniske akademije na Azurnoj obali i veći deo godine provodim u Francuskoj. Trenutno sam negde oko 620 – 630 mesta na ATP listi. U profesionalne vode sam ušao pre nešto više od godinu dana. Nastupao sam na fjučersima.
Interesantno je da Danilo nije imao uobičajeni razvojni put kao njegovi vršnjaci. Naime, nije uopšte igrao juniorske turnire, što je, svakako, kuriozitet.
- Nisam igrao juniorske turnire jer nisam imao sredstava. Finansije i neki privatni problemi su mi bile jedina, ali ogromna prepreka. Srećom, sada sam, bar delimično, rešio te goruće probleme.
Danilo ju imao sreću da je otišao na probu u Francusku i dopao se vlasniku akademije, koji se sdušno zauzeo da mu obezbedi par sponzora što je Danilu omogućilo da bar ne brine o finansiranju svojih putovanja i nastupa na turnirima.
- Već sam bio digao ruke od tenisa, kada mi je moj ujak, koji živi u Francuskoj, sredio da dođem na probu na jednu akademiju blizu Nice. Moja igra se dopala vlasniku i tako sam ostao tamo da treniram. Ne, ne igram ligu, možda ću ove godine, još ne znam. U svakom slučaju, pored izvanrednih uslova za rad, obezbeđena su i finansijska sredstva da mogu nesmetano da putujem na turnire. Za sada sponzora još nema dovoljno da budem potpuno bezbrižan, ali i ovo je izuzetno mnogo. Najvažnije je da tu akademiju ne plaćam jer direktor smatra da mogu napraviti dobar rezultat i, praktično, ulaže u mene i moj razvoj. Nemam nikakav ugovor s njim. Sve je usmeni dogovor. Jednostavno, čovek ima puno popverenje u mene i moj potencijal, što mi veoma godi.
Danilo će uskoro ponovo na Azurnu obalu, a sledeće sezone će, uglavnom, nastupati na fjučers i čelendžer turnirima u Francuskoj.
- Za neka dalja putovanja nemam sredstava, ali u Francuskoj zaista ima mnogo turnira. Ne znam da li ću ovoga leta doći u Srbiju. Možda. Mislim da ću, ipak, igrati pretežno u Francuskoj. Zahteva znatno manje sredstava, nagrade su veće, samim tim je i veći broj poena, ali je i konkurencija jača nego na turnirima u Srbiji.
Danilo je još kratko u Srbiji, a veoma je zadovoljan ovim pripremama koje je organizovao TS Srbije.
- Svakako da je ovo sjajna stvar što je Savez učinio, pogotovo za nas mlađe i perspektivne tenisere koji smo najbolji u generaciji. Naravno, najvažniji su tereni, lopte, treneri i sparing partneri, a sve je to TSS obezbedio. 
Danilo Petrović ima cilj za sledeću ghodinu.
- Moj cilj je da uđem u 250, možda čak i među 200 najboljih, ali to zavisi od mnogih faktora. Jedan od najvažnijih je da, ako Bog da, budem zdrav, da me ne zadese povrede.
Danilo ima u planu i nastupe na čelenderima. Već za par dana odlazi u Salcburg, zatim je u planu nastup u Helsinkiju, možda još neki turnir do kraja godine.
- Mnogo što šta zavisi od zimske sezone. Ja sam ovog leta u Srbiji “zaradio” 32 poena. Ukoliko osvojim  dosta poena do fjučersa u Srbiji onda neću dolaziti da ih branim. Ukoliko, pak, krene loše, onda ću doći.
U svakom slučaju, Danilo Petrović veruje u sebe, zna gde mu je mesto i ima i želju i volju da to ostvari. Nadamo se, i želimo,  da u svom naumu uspe.