Dejan Petrović: Ostaćemo teniska velesila

Datum objave: 14.11.2011. // Kategorija: Vesti


 milojevic_i_petrovic22
 
Dejan Petrović, bivši Devis kup igrač i, takođe, bivši selektor ove reprezentacije možda je najpozvaniji da govori o srpskom tenisu, trenutnim pozicijama u svetu, očiglednoj euforiji koja je zavladala ovim prostorima zahvaljujući uspesima naša četiri teniska musketara, Novaku Đokoviću, Janku Tipsareviću, Viktoru Troickom i Nenadu Zimonjiću, te prelepim gracijama Jeleni Janković, Ani Ivanović, Bojani Jovanovskoj, Aleksandri Kurnić...Pored svoje teniske akademije koju je otvorio u rodnom Kragujevcu, koja s velikim uspehom radi već treću godinu, Dejan je trenutno zaokupljen radom sa jednim od najperspektivnijih mladih igrača Srbije, Nikolom Milojevićem.

- Moramo iskoristiti ovaj trenutak euforije za još brži razvoj tenisa u Srbiji, a mislim da je ovaj trenutak baš pravi. Ali, pri tome treba znati kako ta ekspanzija tenisa mora da bude iskorišćena na pravi način. Srbija se digla do pozicije svetskog lidera u tenisu, kako u muškoj tako i ženskoj seniorskoj konkurenciji, ali i u mlađim juniorskim uzrastima. Zaista ima mnogo talentovane dece, pritisak na klubove je nezabeležen i sigurno je da Srbija, studioznim prilazom i osposobljavanjem trenerskog kadra te ozbiljnim radom sa svim selekcijama može održati visok nivo i mesto vodećih zemalja u svetu, kada je tenis u pitanju – tvrdi odgovorno Dejan Petrović.

U rodni grad njegovih roditelja, Kragujevac, Dejan je stigao iz  Australije gde je kao junior bio najbolji tenser ove zemlje u svim uzrastima, a sjajne rezultate pravio je i u profi konkurenciji kako u singlu tako i dublu. U Srbiju je stigao kao potvrđeni profesionalac. Imao je viziju da stvori teniski centar u kome će se raditi po savremenim principima treninga.


- U Kragujevcu smo, moj tim na čijem čelu je moja sestra Danijela koja je direktor teniskog kluba "Puma", počeli da radimo sa mlađim kategorijama i sada imamo preko 200 dece svih uzrasta. Otvorili smo školu tenisa i u Gornjem Milanovcu, sa nekih petnaestak polaznika početkom godine, a sada imamo preko 70 mladih tenisera i teniserki. Dakle, ako se na pravi način priđe ovoj materiji, može se mnogo učiniti. Definitivno, uspeh naših igrača učinio je da tenis postane masovan sport, a iz kvantiteta mora da se pojavi kvalitet. Da li smo mi Srbi specifični i beli sport nam odgovara, ne znam, ali je činjenica da smo u svetski vrh stigli iz relativno “tanke” baze. Stoga je normalno očekivati da ćemo u budućnosti biti jednako dobri, ako ne i bolji. Mada, mnogi su pesimisti da ćemo sa sledećom uspešnom generacijom popričekati. Ja se s tim gledištem ne slažem.
 
Deki, kako ga prijatelji i poznanici zovu, od pre nedelju dana je na teniskim terenima TS Srbije na Novom Beogradu i oduševljen je uslovima, ozbiljnošću s kojom se radi, kao pristupom mladih i talentovanih tenisera ovim treninzima.


- Ja sam ovde tek nedelju dana. Po prvi put sa Nikolom (Milojevićem) radim pripreme za novu sezonu. Akademija TS Srbije pruža sjajne uslove za rad. Jako mi je drago da se ta priča, koja je godinama bila aktuelna, sada i realizovala. Vidim, ova ideja i ovaj koncept je uspešan, što je bitno, bez obzira na trenutak, koji je u Srbiji, ali i u svetu, veoma krizni . Ovo je super potez, ali tek početak, a ako se uključe pravi ljudi da iskoriste sve ovo biće fantastično. Ali i ovo što je sada realizovano je jako pozitivno. Deca igraju svaki dan. Kada sam radio sa Noletom i Jelenom bio je problem za treninge u zimskom periodu zbog nedostatka pokrivenih terena sa adekvatnom podlogom. Sada deca od 12 godina imaju uslove za zimski trening što onda nisu imali naši teniseri i kada su bili profesionalci. Uostalom, ona priča o teniskim terenima u bazenu, koja je obišla svet, jasno pokazuje uslove onda i sada.

Dejanova teniska Akademija "Dejan Petrović" je za samo tri godine opravdala svoje osnivanje i poziciju koju trenutno ima u srpskom tenisu.

- Dosta igrača mi je prošlo kroz akademiju, dosta ima i ovde u teniskoj akademiji pri TS Srbije koji su prve korake napravili upravo kod mene u Kragujevcu. Jedna moja davnašnja želja, da otvorim akademiju u Kragujevcu, ostvarila se na najbolji način. Sada imam i svog asistenta koji radi dok sam zauzet sa Nikolom i sa Marijom Mirković, devojkom iz Australije, s kojom sam imao veoma uspešnu saradnju. Ona živi u Melburnu, bila je u 300. mesta na WTA listi. Na žalost povredila se i sada se oporavlja. Polako se sprema za povratak. Sjajna je devojka, vredna, poslušna. Ima puno razumevanja za moj angažman sa Nikolom.

A ova saradnja sa Milojevićem je pravi izazov za Dejana Petrovića.

- Nikola je već ozbiljan igrač koji zahteva dosta vremena, kompletan plan i program tako da posvećenost njemu uzima mnogo vremena. Počeli smo saradnju par nedelja pred US open i do sada radimo "full time". Sve se dogodilo brzo i pomalo neočekivano, ali splet okolnosti se tako pogodio da sam mogao u tom trenutku to da prihvatim, zbog, kako rekoh, Marijine povrede. Kada smo počeli da sarađujemo Nikola je bio 26. na ITF listi, ubrzo, za samo mesec i po dana stigao je do 17. pozicije na svetu, osvojio dva turira u Kini...

Plan i program rada s Nikolom razrađen je do detalja.

 
- Odvojili smo ovih sedam nedelja za kompletne pripreme. Nikolin cilj je da zabeleži zaista dobre rezultate u godini koja dolazi, pa su studiozne i kompletne pripreme neophodne. Zato smo žrtvovali odlazak u SAD na čuvene juniorske turnire “Eddie Herr” i “Orange Bowl”. Sve smo potčinili planu da Nikola krene u profesionalne vode. To je super potez i smatram da je na pravom putu. Radimo minimum četiri časa na terenu, pratim i rad na kondiciji. Jednostavno, ne želim ništa da propustim. Imam sjajnu komunikaciju i saradnju sa njegovim kondicionim trenerom Aleksandrom Popovićem. Nikoli predviđam sjajnu budućnost.

Dejan Petrović će svojim iskustvom pokušati da Nikolu “sprovede” iz juniorskog u seniorski, odnosno, profi tenis.

- Smatram da je to veoma težak i odgovoran zadatak. Ne samo kod nas, već i u svetu, taj prelaz iz juniorskog u seniorski tenis mnoge talentovane tenisere ostavlja u nekom međuprostoru. Ne iskoriste svoj potencijal na pravi način, jednostavno se izgube. Većina smatra da su spremni za seniorski tenis, samouvereni su zbog rezultata koje postižu u mečevima sa svojim vršnjacima, a zapravo, ne shvataju da su nedorasli. Poenta je da svima želim da objasnim da, ukoliko imaju neku slabu tačku u svojoj igri, a s kojom prolaze u juniorskoj konkurenciji, sa takvim minusom ne mogu u seniorski tenis. Jer, pravi profesionalac će odmah videti gde si slab i tu se priča završava. Jednostavno će igrati na tu stranu, na uočenu slabost. Zato ja nastojim da Nikola bude kompletan igrač.Da nema slabu tačku. Jer, samo tako može imati uspeha. Upravo tu, u tom segmentu, ja želim da pomognem Nikoli.


Završavamo razgovor s Dejanom Petrovićem u uverenju da je Nikola Milojević u pravim rukama i da će ići putem koji vodi ka vrhunskom profi teniseru.