Dušan Vemić igrom slučaja uz Novaka

Datum objave: 21.12.2012. // Kategorija: Vesti

IndianWells2012

(foto Jelena Vemic) 

Dušan Vemić, dugogodišnji Dejvis kup reprezentativac, igrač začuđujućeg talenta, nikad dorečen, otisnuo se u trenerske vode. I već na samom početku nove teniske karijere našao se u stručnom štabu najboljeg na svetu – Novaka Đokovića. Neko bi rekao sreća, neko bi to nazvao sudbinom, neko religiozan bi rekao da ima Boga. Činjenica je da se sve dogodilo iznenada.

- Dugo sam u tenisu, prošao sam sve reprezentativne kategorije, od najmlađih do seniorskih, bio profesionalac. Imao sam tu nesreću da me “zakačio” rat na ovim prostorima, zatim i sankcije i to u trenutku kada sam morao na turnire. Ta nesreća i raspad Jugoslavije ja i moja generacija smo platili skupo. Prekinuti u razvoju, ispustili smo priliku, ostali na teniskoj margini. Pokušao sam da ih dostignem, otisnuo se u svet (SAD), ali propušteno se nije moglo nadoknaditi - počinje svoju priču Dušan Vemić.

Prošle godine odlučio je da se povuče s turnira, da prestane aktivno da igra. Onda je rešio da svoje nagomilano i dugo godina sticano tenisko iskustvo prenese na mlađe.

- Veoma brzo, po prestanku aktivne karijere, našao sam se u ženskom tenisu i to kao pomoćnik Petra Popovića, koji radi sa Andreom Petković, našom teniserkom koja igra pod zastavom Nemačke. Sa njima sam bio na četiri turnira – Toronto, Sinsinati, Peking i US Open 2011,  a zatim smo u istom sastavu započeli i 2012. kada je Andera doživela povredu i morala je da pauzira duži vremenski period.

Ta pauza stvorila je priliku da se Vemić nađe u štabu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

- I ranije smo Novak i ja razgovarali o saradnji. Igrali smo i trenirali zajedno kada je Novak počinjao, odnosno kada je pokazao da se radi o vanserijskom igraču. Kao mladom i talentovanom teniseru često sam mu sparingovao, kasnije smo zaigrali i u reprezentaciji, dobro smo se slagali i to prijateljstvo koje datira još od početaka ove blistave karijere Novaka Đokovića, dovelo je do toga da sam se priključio Novakovom štabu. To se dogodilo u Australiji. Tada ni on ni ja nismo imali pravu viziju kako će sve to funkcionisati. Osnovno pitanje jer bilo da li ću im ja odgovarati u tom stručnom delu. Na moju sreću sve je ispalo idealno. To naše poznanstvo, zajedničko igranje, sparingovanje u onim danima kada je Nole bio pred vratima “velikog tenisa”, dovelo je do toga da imamo skoro identične poglede na tenis, igru, treninge...Mislim da je to bilo presudno da ta naša saradnja krene u dobrom pravcu.Tranzicija i prilagođavanje nije dugo trajalo. Dogovorili smo se na koje turnire ćemo ići zajedno. Novakova sjajna osobina je da je maksimalno posvećen radu s timom i da svaka jedinka u toj mašini ima svoje mesto te slagalice. Naravno, on je najveći deo svega toga, a mi smo tu da mu pomognemo. A on u svakom trenutku pokazuje privrženost “svojim” ljudima.

Novak je posle izuzetne sezone 2011. u prvom delu ove godine igrao promenljivo, ali je u drugoj polovini 2012. godine ponovo bio onaj maestralni teniski vanzemaljac.

-Godina koja je za nama ponovo je pokazala koliko je Novak stabilan i potpuno posvećen tenisu. Pred kraj sezone odigrao je fenomenalno četiri velika turnira. Imao je mali peh na US Openu, ali je onda ponovo bio onaj nepobedivi teniser, a impozantan je bio njegov trijumf na završnom Mastersu u Londonu. Naravno da je zasluženo ponovo na “svom” mestu - No 1. Poslednji turnir sezone odigrao je skoro bez greške, bez izgubljenog meča i to mnogo znači za samopouzdanje u narednoj godini. Ta pozitivna energija na kraju sezone bitno će uticati i na sve ono što ga čeka u novoj, nastupajućoj sezoni.

Vemić smatra da je ta saradnja sa Novakom i njegovim stručnim štabom bila veoma dobra i ta saradnja će biti nastavljena i u 2013. godini.

- Jasno je da smo svi zadovoljni i da se saradnja pokazala kao pun pogodak. A sve što funkcioniše dobro ne treba menjati. Sigurno je da nas očekuju brojna iskušenja. Igrači su sve bolji, naravno svi žele da se pokažu i dokažu upravo u mečevima protiv najboljeg. I on će raditi još više na sebi, na svom “oružju”, na nekim stvarima na koje misli da treba da se radi. Pripreme su već počele, sezona za Novaka počinje u Abu Dabiju, zatim sledi Hopman kup gde će nastupiti sa Anom, a zatim sledi i nastup na prvom ovogodišnjem gren slemu u Melburnu gde Novak brani trofej.

DSCN1532

(foto Jelena Vemic) 


Dušan Vemić će se stručnom štabu Novaka Đokovića priključiti u Abu Dabiju.

- Ceo stručni štab je sa Novakom u Monte Karlu, a ja ću im se priključiti u Abu Dabiju i onda ostajem u Melburnu do kraja Australian opena. Novak može da računa na mene na duže staze, pa ćemo posle Australije sesti i napraviti kompletan plan i videti gde sam mu potreban i koliko će ta saradnja da traje.

Koja je konkretna uloga Dušana Vemića u Novakovom štabu?

- Mnogi su me pitali i bila je pogrešna predstava o toj mojoj ulozi. Smatrali su da sam ja sparing partner. Ali, ja to nisam. Moja uloga je asistent trenera Marijana Vajde, njegova desna ruka.

Vemić je bio profesionalac, ušao u top 200. Koja je razlika u tenisu između No 1 i ostalih tenisera?

- Novak je jedinstven, gotovo savršen. Namerno kažem gotovo savršen, jer i on sam stalno unapređuje sebe i svoju igru. I snalažljiv, tehnički potkovan i psihički jak...Sve ima. Razlika između onih iz samog vrha i ostalih je u tome što oni vrhunski mogu finansijski da isteraju stvar do kraja. Njihovi izdaci za stručni štab iznose godišnje i do 300.000 evra. Bilo bi idealno da svaki igrač može sebi da priušti da ima kompletan stručni štab koji će brinuti o njima. Toga najčešće nema i zato se, naravno uz rad, talenat i još ponešto, pravi razlika izmešu onih iz Top 10 i ostalih.

Uz sav talenat i mnogo osobina koje su Novaka dovele na sam vrh, koja je osobina po Dušanu Vemiću ona koja Novaka izdvaja od ostalih tenisera?

- Novak ima onu posebnu osobinu da upija svaku informaciju i odabira ono optimalno što je njemu potrebno, što je idealno za njega. Oko njega nema puno ljudi, ali im on bezgranično veruje. Ima puno obaveza prema spozorima, mora određen broj sati da odvoji za njih u toku godine, što nije nimalo lako. Napravio je izuzetan podvig odbranom titule najboljeg tenisera sveta, a da pritom ne odigra mnogo tuirnira, da ostane zdrav i psihički jak. I na kraju, da sebi da 2,5 nedelje odmora. Mnogi su želeli da ga skinu s trona, ali nisu uspeli. Tražili su način da Novaku otežaju, ali i mi smo pronalazili odgovor da ta njihova nastojanja osujetimo. Drago mi je da je pre svega Novak odoleo napadima, a to je i nama satisfakcija da smo dobro radili. Mislim da smo ih doveli do toga da ne znaju kako da se suprotstave Novaku i njegovoj igri. A Novak je još više napredovao – završava priču Dušan Vemić.