Emilija Kojičić: U krhkom telu mentalni div

Datum objave: 14.02.2014. // Kategorija: Vesti

Emilija_Kojcic

Emilija Kojičić teniserka TK Dinamo, rođena 25. juna 2000. godine u Pančevu, na Dvoranskom prvenstvu Srbije, održanom na teniskim terenima TSS u Impuls holu, napravila je pravi podvig kada se iz kvalifikacija probila do završnice, tačnije do polufinala. Mršava devojčica izuzetnog talenta iznenadila je stručnjake svojom fizičkom izdržljivošću, ali još više mentalnom snagom. Za neverovati je sa kakvom upornošću i snagom volje, pre svega, ova devojčica tempom melje svoje protivnice. Mačka u pokretima, lav u srcu, Emilija je redak dragi kamen srpskog tenisa u koji vredi ulagati. Jer, kao i svaki dijamant i ona mora da se bruši kako bi postala ono što je nagovestila, a to je da tenisko pače postane labud srpskog tenisa.

    - Iskreno, priželjkivala sam da prođem kvalifikacije, a onda se sve nekako događalo spontani i za mene izuzetno uspešno. Teško sam se privikla na brzu podlogu kakva je bila u Impuls holu, a onda, kada sam se kroz kvalifikacije adaptirala igrala sam sve bolje. Ipak, šest mečeva u četiri dana uzela su danak. U polufinalu me je stigao umor, noge su mi bile teške, reakcije usporene, koncentracija je pala i poraz je bio neminovan. Ne, ne kažem da bih se plasirala u finale, ali bih, sigurno, pružila jači otpor mojoj protivnici Tamari Malešević. A i ko zna...

    Emilija je tenisom počela da se bavi sa 6,5 godina. Prvi trener joj je bio Mirko Sušić, a trenutno radi sa trenerskim tandemom Aleksandar Manojlović i Bojan Zdravković. Trenira sat i po dnevno tenis i jedan čas kondiciju. Učenik je šestog razreda OŠ Stevica Jovanović i s obzirom na obaveze uspeva da usaglasi učenje i sport.

    - Za sada sam vrlo dobar učenik. Najviše učim uveče s mamom. Nekako se snalazim. Iako u svom klubu igram uglavnom na šljaci, volim da igram na betonu. Što se tiče same igre, jača strana mi je forhend i kretanje. Dosta sam mentalno jaka i smirena i to mi je velika prednost. Moram više pažnje da obratim na bekhend i servis. Taj početni udarac tehnički je dosta dobar, ali moram da ga pojačam.

    Emilija će ove godine više igrati na ETA turnirima u Srbiji i regionu jer želi da napreduje na rang listi Evropske federacije u svojoj kategoriji do 14 godina. A kada je reč o uzoru, tu je pre svih Marija Šarapova.