Ivana Jorović na Rolan Garosu prvi nosilac

Datum objave: 26.03.2014. // Kategorija: Vesti

Ivana_Jorovic

Najbolja juniorka Srbije i drugi reket sveta – Ivana Jorović!

Koracima od sedam milja mlada i velika nada srpskog tenisa vinula se u sam vrh belog sporta. Od 25. marta 2014. ona je drugi reket sveta u konkurenciji juniorki. Ova 16-godišnja teniserka na samom početku takmičarske 2014. odigrala je četvrtfinale singla Otvorenog prvenstva Australije i finale dubla. Nakon gren slem turnira u Melburnu Jorovićeva se bazirala na profi turnire gde je uspešno prolazila kvalifikacije i u glavnim turnirima pružala izuzetne partije, pobeđivala znatno starije i iskusnije takmičarke od sebe. Na WTA listi Ivana je trenutno na 580. mestu, a zbog godina (tek kada napuni 18 moći će da nastupi na neograničeni broj turnira) u ovoj 2014. ima pravo da odigra 16 profi turnira.

Na drugom gren slem turniru u sezoni, popularnom Rolan Garosu, Jorovićeva će biti prvi nosilac.

Ivana se trenutno u Beogradu sprema za nova takmičenja, a jedan deo priprema odrađuje i na terenima Teniskog saveza Srbije u Impuls Holu pod budnim okom trenera Marka Đokovića i Vuka Tapuškovića. Kako ocenjuje početak sezone, šta očekuje u nastavku, planovima i željama.

    -Svakako da sam zadovoljna kako mi je počela sezona u 2014. godini i pomaku na ITF rang listi. Počela sam da igram seniorske turnire i mislim da sam i tu možda mogla bolje da prođem ali, s druge strane, stekla sam neophodno iskustva, shvatila gde je razlika između juniorskog i seniorskog tenisa.

    I u čemu je razlika?

    - Moram da kažem da je razlika ogromna u samom pristupu igri mi obavezama. U seniorskom tenisu nema predaje. Igra se do poslednjeg poena i, nekad, do poslednjeg atoma snage. U juniorskom tenisu ima i predaja, malodušnih suparnica koje odustanu čim vide da su u podređenom položaju. Toga u seniorskoj konkurenciji nema. Nikad nisi siguran da ćeš dobiti poen, a kamo li set ili meč. Rečju, nema lakih mečeva.

    U seniorskoj konkurenciji protivnice su jače, snažnije udaraju...

    - Da, ali i ja sam se adekvatno pripremila. Radila sam na kondiciji, snazi, tako da ne zaostajem nimalo za njima.

    Da li u seniorskoj konkurenciji “glava” odlučuje da li si pobedila ili izgubila.

    - Mnogo više nego u juniorskoj konkurenciji. Mnogo znači da si mentalno spreman, jak, da i tu pokažeš svoju superiornost. Radila sam mnogo na tom segmentu i, naravno, radim i dalje. To je, zapravo najvažniji deo teniske igre. Možeš da budeš ekstra talenat, da imaš sve udarce, ali ako nemaš “glavu” ako nemaš tu mentalnu snagu, koju moraš za vreme meča da pokažeš protivnici slabi su izgledi za uspeh. Govorim o konačnom, onom pravom uspehu, a to je da budeš vrhunski teniser. Ja radim sa psihologom da bih znala šta treba da učinim pre i za vreme meča.

    Neposredni planovi do Rolan Garosa?

    - Sada idem u Koreju gde ću odigrati jednu pedeseticu, zatim petnaesticu i jednu dvadesetpeticu (u žargonu tenisera znači da će igrati profi turnire sa nagradnim fondom od 50.000, 25.000 i 15.000 dolara). Možda ću pre Pariza odigrati još jedan turnir, ali više kao pripremu za nastup na drugom gren slem turniru sezone.

    Koji meč ti je u ovoj godini bio najkvalitetniji, s kojim si bila baš zadovoljna?

    - Pre nedelju dana sam odigrala meč s Rumunkom koja je bila trideseta na WTA listi. Iako sam izgubila u trećem setu bila sam zadovoljna. Bila sam jako blizu pobede. Naravno, posle poraza se nisam osećala baš lepo, ali kada sam kasnije s trenerom analizirala meč i svoju igru bila sam veoma zadovoljna. Izvukla sam sve ono najbolje što sam uradila, sagledala svoje propuste i, ono što je najznačajnije, izvukla pouke i stekla neka neophodna iskustva. Imala sam 40:0 i nisam uspela da dođem do tog odlučujućeg poena.

    Što se tiče plasmana na ITF rang listi (juniorska) i WTA Ivana ima postavljene ciljeve.

    - Na ITF listi cilj mi je da se domognem prve pozicije i mislim da ću u najskorije vreme biti na toj poziciji, a što se tiče plasmana na seniorskoj WTA listi cilj je da uđem u Top 200 do kraja godine – zaključila je Ivana Jorović, nova velika nada srpskog i svetskog tenisa.