Ivana Jorović, već sada “gazda” rivalkama

Datum objave: 09.08.2011. // Kategorija: Vesti

Potencijal za velika dela

 

 ivana_jorovic

 

Ivana Jorović je rođena u Čačku, ali je na “privremenom radu” u Novom Sadu, gde igra u TK Elit. Trener joj je Aleksandar Jerinkić. Ivana je rođena 1997. godine, visoka je 173 santimertara,
a počela je da igra kada je napunila sedam godina. Trenutno je sedma na Tennis Europa listi do 14 godina. Igra desnom rukom i, naravno, dvoručni bekhend. Ističe da joj je bekhend jača strana,
a o manama ne želi ništa da kaže. Ove godine će upisati osmi razred, a onda će, najverovatnije, zbog treninga i putovanja srednju školu pohađati vanredno.

-Slabija strana? Uh, zar baš moram... Pa, dobro. Ustvari, nećemo o mojim teniskim slabostima. Važno je da sam svesna svojih mana i da nastojim da ih ispravim.
Za sada treniram dva sata dnevno, ali uskoro ću više. Ma, ne stignem da treniram jer sam u poslednje vreme imala dosta reprezentativnih obaveza i zaista sam malo bila u klubu.

A reprezentativne obaveze bile su nastupi prvo na Evropskom prvenstvu u Rumuniji, a zatim i na svetskom prvenstvu u Češkoj. Ivana je na oba nastupa delovala više nego sigurno.
Nije izgubila ni jedan singl meč.

- Krivo mi je što nismo i u Evropi bile prve. U finalu smo izgubile od Ruskinja. Ja sam dobila singl, Nikolina je svoj singl izgubila, a onda je dubl odlučivao, pa...nismo se baš potrudile.
 A mogle smo. Ali, sve smo “naplatile” na Svetskom prvenstvu. Sve singl mečeve smo dobile, pa smo u dublu igrale neobavezno, ali smo se uigravale.

Meč protiv prvakinje Evrope, Ane Konjuh u polufinalnom duelu s Hrvatskom na Svetskom prvenstvu je jedna od nekoliko najboljih teniskih igara Ivane Jorović.

- Loše sam otvorila taj meč, izgubila prvi set, a onda se “naljutila” i u sledeća dva protivnici sam “dala” samo tri gema. Nešto teže bilo je u finalu protiv Amerikanke Džulije O`Loglin,
jer sam igrala pod imperativom da moram pobediti. Otuda male oscilacije, srećom sve se dobro završilo, a onda smo u dublu Nikolina i ja iznenadile Amerikanke, koje su bile pomalo
obmanute našom igrom u dublu, jer u prethodnim mečevima nismo igrale punom snagom, s obzirom da smo u svakom duelu, u okviru grupe, dobijale oba singla, pa nam dubl nije bio prioritet.

Ovi uspesi Ivani mnogo znače jer je videla svoje protivnice, ali i uvidela da ima pobedničku igru i mentalitet.

- Stekla sam sigurnost i samopouzdanje. Sada ću se uključiti u ITF turnire, u Pančevu i Novom Sadu, a pred kraj godine nadam se da ću u Ameriku na “Oranž Bol” i još neke turnire.
 Naravno, igraću na turnirima u mojoj kategoriji u Evropi, ali i u konkurenciji starijih igračica – do 16 godina.

Kao i svaki mladi igrač, i Ivana ima svoje uzore.

- Moj uzor je bila Ameli Morezmo, ali je ona prestala da igra. Sada su mi uzori Ana Ivanović i Marija Šarapova. Volim da ih gledam i pomalo “skidam” njihove udarce, način igre.
 Prvo analiziram svoje udarce, vidim sopstvene slabosti, a onda pokušavam da ih ispravim, da dodam nešto iz njihovog repertoara. Od najboljih uzimam najbolje.

Kao i sve mlade teniserke i Ivana će otići u neku od poznatih teniskih akademija.

- Već sam bila na probi u Barseloni i priznajem da mi se svidelo. Dosta se radi, a meni to odgovara. Ali, dobro mi je i u Novom Sadu na “Elit akademiji”.

Ivana Jorović ima “ono nešto” što je odlika izuzetnih teniserki. Poseduje samopouzdanje, znanje, volju i ambiciju. I voli tenis, a to je najvažniji preduslov za uspeh.