Minja Živković stopama Monike Seleš

Datum objave: 10.08.2022. // Kategorija: Domaća scena
Mladost je naša nada i radost, a upravo takav je i veliki teniski talenat iz Novog Sada koji je već napravio sjajnu nisku trofeja iako broji samo 11 leta. Minja Živković rođen je u “srpskoj Atini” 2.12.2010. u sportskoj porodici, od majke teniskog i oca fudbalskog trenera koji su mu podarili poseban sportski kod koji ga je od prvih dana života usmerio na put šampiona. Od kolevke do dana današnjeg lopta je Minjin najbolji drug, njegova ljubav i čarolija sa kojom ide na spavanje i sa kojom se budi.
 
Rođen je istog datuma, u istom gradu, 37 godina kasnije kao i jedna od najboljih teniserki sveta ikada, koja je sa 16 leta bila prva na svetu u profi konkurenciji i imala u kolekciji gren slem trofej, legendarna Monika Seleš.
 
“Tenis sam počeo da treniram sa tri godine, kako moja mama kaže još dok sam bio u njenom stomaku, pošto je ona teniski trener. Uporedo sam trenirao fudbal, bavio se atletikom, a svo svoje slobodno vreme sam provodio na teniskom terenu. Sa devet godina sam se odlučio da se bavim aktivno tenisom jer sam njega najviše voleo” – počinje priču Živković.                                                 
 
Mladi teniski as čijim venama teče krv iskonskog sportiste aktuelni je Dvoranski šampion Srbije za 2022. godinu. Pre mesec dana osvojio je Tennis Europe prvenac u singlu u konkurenciji do 12 godina u rodnom Novom Sadu (Meridana Open). Na pobedničko postolje u dublu peo se na 37. memorijalu Slavoj Greblo TE Grade 1 (do 12), Letnjem prvenstvu Srbije 2022. U sezoni 2021. osvojio je turnire prve kategorije do 12 godina : TSS Tour Kruševac 2021 i TK Winner&Drenik 2021 pobednik, na 52. Čović memorijala bio finalist, osvojio Prvenstvo Vojvodine 2021. i Masters teniskog saveza Vojvodine.  Ukrštanje reketa sa starijom konkurencijom, do 14 godina, na Otvorenom prvenstvu Pančeva 2022. takođe mu je donelo pobednički trofej.
 
Koliko ti je znače uspesi na proteklim takmičenjima, šta to znači za dalji rad i progres?
 
“Uspesi me motivišu da još više radim na svojoj igri. Treniram u teniskom klubu Sportland svaki dan dva sata sa mojim trenerima Branislavom Jankovićem, Filipom Parocijem i Matkom Matićem. Moj plan za narednih par godina je da vredno radim i budem uporan u ostvarenju svojih ciljeva. Za uspeh je pored talenta najvažnija volja, želja, rad i upornost pa će se sve kockice složiti” – ističe Živković.
 
Pokušavaš li da kopiraš nekog igrača (udarce, ponašanje, igru)?
 
“Kada sam bio mali svaki trening sam kopirao nekog drugog pa se trener nekad malo ljutio. Sada igram svoju igru. Naravno imam svoje idole, to su Novak Đoković i Laslo Đere”.
 
Tvoj najveći kvalitet, a sta treba da popraviš u svojoj igri?
 
“Moj najveći kvalitet u igri je sam osećaj za igru, obožavam drop shot, a treba da popravim smirenost na terenu”.   
 
Kakav je plan i cilj do kraja takmičarske 2022 i kakve su opšte ambicije Minje?  
 
“Moj plan je da odigram što više turnira do 14 godina i još par Tennis Europe turnira do 12 godina. Moje ambicije su da jednog dana zaigram na jednom gren slem takmičenju. Trudiću se u narednim godinama da igram što bolje kako bi igrao i za reprezentaciju svoje zemlje” – zaključio je šampion Živković.