Nina Stojanović najbolja mlada teniserka za mesec decembar 2014. u izboru ITF-a

Datum objave: 20.01.2015. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Tinejdžerka iz Beograda Nina Stojasnović proglašena je za najbolju mladu igračicu za mesec decembar 2014. godine od strane ITF.  Naša 18-godišnja teniserka je igrala na dva turnira u Indiji i na oba je trijumfovala u dubl konkurenciji, a osvojila je i jednu titulu u singlu. Ovi uspesi su je “spustili” na 311 poziciju na WTA rang listi najboljih teniserki planete, a u dublu je ušla u 300 najboljih, tačnije, zauzima 273 poziciju. Nema sumnje da su dobre igre i titule dali “vetar u leđa” talentovanoj Srpkinji.

Nina je na svom prvom nastupu na turniru 25.000 dolara  u Navi Mumbai, postavljena za petog nosioca, ali u kvalifikacijama. Zabeležila je dve pobede i to veoma ubedljive, ušla u glavni šreb, a onda je krenula Ninina kaznena eksperdicija iako joj žreb nije bio naklonjen. Već u prvom kolu igrala je protiv drugog nosioca, Gruzijke Sofie Šapatove. Dobila je Nina u furioznom tempu prvi set sa nulom, da bi u drugom tek u tajbrejku došla do pobede.

U drugom kolu Ukrajinka Aliona Sornikova je uzela prvi set, a onda se Nina “razgoropadila” i dobila sledeća dva za potpuni trijumf. U četvrtfinalu i polufinalu “žrtve” su bile prvo Britanka Emili Ubli-Smit, a zatim u polufinalu Francuskinja Kloe Pak koja je takoše stigla iz kvalifikacija. Posle zaista velike borbe Nina je taj meč dobila rezultatom 6:3, 5:7, 7:6(2).

Interesantno da je Nina pre finala u singlu dobrim igrama stigla i u finale dubla, zajedno s partnerkom, Grkinjom Despinom Papamihail. Odradila je taj finalni meč maestralno, osvojila titulu u dublu, a zatim se u finalu sastala sa Ruskinjom Natelom Džalamidze i slavila rezultatom 2:1.

Međutim, tu za Ninu nije bio kraj sa uspesima. Sledio je turnir u Puneu, takođe s nagradnim fondom od 25.000 dolara, gde se več u prvom kolu sastala sa Džalimidze. I pored svih nastojanja Ruskinje da se revanšira za poraz u finalu, Nina je bila na visini zadatka. Zabeležila je još jednu pobedu, ali je u četvrtfinalu bila zaustavljena od domaće teniserke Ankite Rijane.

Ipak, sa partnerkom Anom Morgan slavila je u finalu u igri parova pa je ovu Indijsku turneju okončala na zaista izuzetan način.