Novak, svetski, a naš

Datum objave: 07.02.2012. // Kategorija: Vesti
Novak_sportista_2011
Novak Đoković je najbolji svetski sportista. Proglašen je za najboljeg u 2011. godini u izboru prestižne fondacije Laureus, koja tradicionalno dodeljuje sportskog "oskara" najuspešnijima.
Koliko je ovo priznanje izuzetno dovoljno govori podatak da su se u žiriju našle  takve sportske legende poput atletičara Edvina Mozesa, motorcikliste Đakoma Agostinija, fudbalera Franca Bekenbauera, tenisera Borisa Bekera i Džona Mekinroa, višestrukog svetskog rekordera u skoku s motkom Sergeja Bubke, fudbalera Mančester junajteda iz onih slavnih šezdesetih Bobi Čarltona, gimnastičarke Nađe Komaneči, plivača Marka Špica…
A kada se pogleda spisak onih koji su konkurisali, i koje je Novak ostavio iza sebe, onda je ovaj uspeh kolosalan. Jer, ostatak nominovane konkurencije, u kojoj su bili fudbaler Barselone Lionel Mesi, sprinter Jusein Bolt, košarkaš Dalasa i nemačke reprezentacije Dirk Novicki, vozač Formule Sebastijan Fetel i biciklista Kadel Evans, dovoljno govori koliko je težak bio odabir najboljeg. Ili nije.
 Da li je momak s brdovitog Balkana dokaz da je pronađena vremenska mašina i da je on došao iz nekog drugog vremena, iz pete, možda šeste dimenzije.
Jer, ono što Novak pokazuje u svakom svom meču je savršenstvo. Spoj elegancije, znanja, umetnosti i natprosečne volje i snage. Mogu li se sve te osobine ujediniti u jednom telu, u jednom umu?
Da, možda ne. Otuda i to pitanje, da li je Novak ovovremenski. Jedno je sigurno, ma iz kog vremena stigao, on je Srbin i mi se svi njime ponosimo.
I predsednik TS Srbije Vuk Jeremić, i počasni predsednik Slobodan Živojinović, kao i predsednik UO TSS Toplica Spasojević Novaku čestitaju novo veliko, jedinstveno priznanje.