Održana konferencija za medije NIS Fed kup tima Srbije nakon trijumfa u Estoniji

Datum objave: 13.02.2017. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
U aprilu borba za plasman u Svetsku grupu B
 
NIS Fed kup tim Srbije briljirao je na takmičenju u Estoniji (Talin) u Prvoj grupi Evro-afričke zone 2017. Srbija je u grupi D ostvarila tri pobede (savladani Estonija, Bugarska, Izrael) i plasirala se u mini plej of gde je zabeležena još jedna pobeda, ovaj put nad reprezentacijom Poljske čime se naš tim plasirao u baraž za popunu Svetske grupe B 2018. 
Baraž je na programu 22. i 23. aprila 2017, a protivnik Srbije  znaće se u utorak (14. februara 2017) kada je zakazan žreb. U bubnju će se naći četiri nosioca: Australija, Kanada, Rumunija i Italija, a voljom žreba biće ima dodeljene protivnice iz grupe koju čine: Srbija, Kineski Tajpeh, Velika Britanija i Kazahstan).
Žreb je na programu u Londonu 14.02.2017.  od 11 časova po srednje evropskom vremenu. 
Na konferenciji su prisustvovali i javnosti se obratili: Mr Mirko Petrović – Predsednik Teniskog saveza Srbije, Tatjana Ječmenica - Jevtić - selektor NIS Fed kup selekcije Srbije i reprezentativke: Nina Stojanović i Ivana Jorović.
 
„Zahvaljujem se u svoje lično ime i u ime Teniskog saveza Srbije igračicama i selektoru Tatjani Ječmenici Jevtić za uspeh koji su ostvarile u Estoniji. Uloženo je mnogo napora, mnogo energije za samo nekoliko dana uzastopce i na kraju je ostvaren veliki uspeh. Mi smo kao Savez ponosni na njih. Ovo je uspeh koji im obezbeđuje ulazak u baraž, to smo pokušali i prošle godine, nadamo se da ćemo ove godine imati više sreće i iz baraža se plasirati u Svetsku grupu B. Poželeo bih i Nini i Ivani mnogo uspeha u ovoj godini i nadam se da će se spustiti ispod stotog mesta na WTA listi, da će obe postati učesnice velikih turnira. Smastram da to zaslužuju, samo neka ovako nastave i verujem da će ovo biti značajna godina za njih i da će nastaviti svoj napredak u karijeri“ – istakao je predsednik TSS Mr Mirko Petrović.
Naše heroine iz Talina nisu skidale osmeh sa lica.
„Čestitam devojkama na izuzetnoj nedelji, izuzetnoj igri, lavovskoj borbi, ostavile su srce na terenu. Ivani svaka čat na ne izgubljenom ni jednom meču, Nina je takođe imala sjajne partije. Njih dve su uspele da u odlučujučim dublovima, prvo protiv domaćina Estonije, zatim i Poljske da pobede, a svaki meč je bio jako težak. I pre dve godine smo otišli sa zadatkom da ostanemo u toj grupi u kojoj jesmo, ali smo verovale da možemo više, do baraža, što smo takođe sa mladim timom uspeli, plasirali smo se u baraž a zatim i u Svetsku grupu B. Ove godine smo bili u još lošijoj situaciji, u odnosnu na pre dve godine, obzirom da smo pored Nine i Ivane imali igračice koje su prvi put bile članovi Fed kup tima. Mnogi nisu verovali u nas, nismo postavljale visoke ciljeve, ali igrali smo svaki meč kao da je najvažniji i svakom meču smo tako i pristupali i jednostavno to je donelo rezultat. Želim da se zahvalim celom timu, treneru Nikoli Ćiriću, dvojici fiziotarapeuta, doktorki, španeru koji su odradili svoj posao kako treba i svojom pozitivnom energijom, stavovima i podrškom pomogli igračicama da pruže svoj maksimum na terenu. Presrećna sam što je ovaj mlad tim uspeo da napravi ovaj rezultat“ – rekla je selektor Ječmenica Jevtić.
Prvi put u ulozi prvog reketa Fed kup selekcije Srbije našla se mlada Nina Stojanović.
„Ova nedelja nije bila ni malo lak zadatak za nas, jer to su bili dobri mečevi, dobre protivnice, i težak posao za nas. Nisam zadovoljna svojim igrama, jedino u meču sa Bugarskom sam bila na nivou zadatka kada sam pobedila 130. na WTA listi Šinikovu. Imam dobar razlog što nisam uspela da pružim igru na nivou na kojem mogu i znam, a to je da sam uoči odlaska u Talin imala mini pripreme što nije bio baš zgodan trenutak za mene. Drago mi je što smo u dublu Ivana i ja uspele da pobedimo i izborimo baraž. Posebno će u sećanju ostati meč dubla protiv Estonije kada smo u trećem setu gubile 5:2, bila je to lavovska borba. Nismo očekivale takav otpor protivnica i takvu igru sa njihove strane, a one su imale i publiku i sudije uz sebe. Bio je to neverovatan povratak posle 5:2 za njih i pobeda, srce mi je bilo puno“ – rekla je Stojanovićeva.
Ivana Jorović je briljirala u Estoniji, kao i pre dve godine kada je takođe igrala za Srbiju u Prvoj grupi Evro-afričke zone, tada u Budimpešti. Neporažena je napustila Talin.
„Zahvaljujem se selektoru Ječmenici i velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ponovo član Fed kup tima Srbije. Velika zahvalnost celom timu koji je sjajno uradio svoje deo posla, ali su i ostavili svoj poslednji atom snage bodreći nas i navijajuči pored terena, posebno u meču protiv Poljske. Takođe zahvalnost i TSS, NIS i ostalim sponzorima koji su nam omogučili da odputujemo na ovo takmičenje i pokažemo da i Srbija ima jako dobre teniserke. Drago mi je što sam doprinela da svojom dobrom igrom i uz pomoć Nine, da ostvarimo cilj, a to su pobede i plasman u baraž u aprilu. Osvrnula bi se takođe na dubl protiv Estonije, na 5:2 Nina mi je rekla „zaboravi na sve, idemo sad poen po poen, stižemo ih, možemo mi to“, na kraju tako je i bilo, dobile smo ogromnu podršku od selektora i cele naše klupe, „eskplodirale“ smo i napravile preokret za pobedu i meč koji ćemo pamtiti ceo život. Nadam se da ćemo i u aprilu isto tako dobro igrati, imati dobar tim, da će nam žreb biti naklonjen i da ćemo igrati kod nas i pobediti“ – zaključila je Jorovićeva.
Jednu želju NIS Fed kup tim Srbije ima uoči žreba, a to je da nam donese domaćinstvo.
„Sve četiri ekipe, mogući protivnici u baražu, su izuzeno jake. Ne možemo predvideti u kojem sastavu će ti timovi nastupiti u baražu, ali svi imaju visoko rangirane igračice, po dve do tri igračice rangirane u prvih 50 ili 100 na WTA listi. Ali opet se vraćam na ovo što smo uradile u Talinu, bilo je ekipa koje su mnogo bolje rangirane od nas, a nisu prošle zonu, među njima i Hrvatska koja ima izuzetno jak tim, a već godinama ne može da prođe zonsko takmičenje. Koju god ekipu da izvučemo devojke imaju samo jednu želju, a to je da se igra kod kuće, pre domaćom publikom. Sigurna sam da će dati sve od sebe u tom meču kao i do sada, ovo je mlad tim na koji možemo da računamo i u budućnosti. Pored Nine i Ivane, mislim i na Aleksandru Krunić i Olgu Danilović, to je taj mladi tim koji tek treba da pokaže i pruži svoj maksimum, mislim da one još nisu postigle ni deo onoga što žele i mogu, treba da gledamo na duže staze i smatram da u nekom narednom periodu možemo mnogo da očekujemo od ovog tima“ – zaključila je selektor NIS Fed kup tima Srbije Tatjana Ječmenica Jevtić.