Ognjen počinje da osvaja vrh

Datum objave: 11.11.2011. // Kategorija: Vesti

 

ognjen_sunjevaricOgnjen Šunjevarić, petnaestogodišnjak iz Užica, momak je koji svim svojim parametrima jasno pokazuje da se razvija u vanserijskog tenisera. Pravo blago, dijamant. Naravno, sledi brušenje talenta, pretvaranje mladog i perspektivnog igrača u vrhunskog profesionalca. Težak i trnovit put, ali “mali” od 192 santimetra, čini se, može da napravi taj prelaz koji mnogi talenti nisu uspeli.

Počeo je u TK Jedinstvu iz Užica sa šest godina. Prvi trener mu je bio Goran Filipović, s kojim je radio sve do ove godine kada je prešao u Beograd. Ali i dan danas, kada je u Užicu, Ognjen rado trenira sa ovim izvanrednim stručnjakom. Sada je član TK “Crvena zvezda”.

-Ne znam da li je to rano ili kasno, u svakom slučaju, čim sam uzeo reket u ruke znao sam da će to biti moje opredeljenje, moj sport. Dok su moji vršnjaci “ ganjali” fudbalsku loptu, poneko košarku, pa i atletikom se bavili, zbog Olivere Jeftić, ja sam se opredelio za “beli sport”. I nisam se pokajao. Pronašao sam sebe, potpuno sam posvećen tenisu i imam zaista velikih ambicija.

Često su velike ambicije velika prepreka, može da dođe do razočarenja zbog rezultata, lošeg plasmana, velikih finansijskih problema...


- Za sada sam veoma zadovoljan postignutim. Prvi sam na rang listi u Srbiji do 16 godina i 35. na ETA listi u svojoj kategoriji. Sledeće godine, pogotovo kada moji stariji vršnjaci odu s liste, napredovaću još više, a trudiću se da svojim igrama i u Evropi znatno poboljšam svoj rejting. Mislim da mogu čak i u prvih pet. Videćemo.


Ognjenov problem je bio nedostatak balon hala u Užicu što je dodatno usporilo njegov vrtoglavi uspon.

-Skoro svake zime sam prestajao da treniram i potpunio nespreman počinjao sam novu sezonu. Sada, sa ovim zimskim pripremama koje nam je omogućio TS Srbije, biće to jedna sasvim druga priča. Početak sezone ću dočekati potpuno spreman, pa otuda i moj optimizam da ću napredovati na evropskoj listi, ali još više me raduje činjenica da ću biti u istoj ravni s vršnjacima iz Evrope, u novoj sezoni. Ovi uslovi koje imamo u hali na Novom Beogradu su vrhunski, radi se naporno i studiozno, tako da sam prezadovoljan. Ono što je takođe važno, uz stručni rad i pomoć trenera iz TSS, su moji vršnjaci s kojima sparingujem. Sviđa mi se što je podloga brza, što su uslovi izuzetni, rad s trenerima Šererom” i “Vidovićem mi potpuno odgovara,
ma, sve je zaista idealno.


Ognjen je ove godine godine pružio izvanredne partije na turnirima u regionu.

 
- Osvojio sam ETA u Nikšiću, finale Albanije, polufinale u Rumuniji i u Skoplju, četvrtfinale u Sloveniji, sve u konkurenciji šesnaestogodiąnjaka. U Srbiji sam 2010. bio veoma uspešan. Osvojio sam pojedinačno prvenstvo države, ekipno sa Zvezdom i Kup Srbije kao i “NIKE junior kup”, praktično sve što je bilo značajno.

Iako ima uzore, Federera i Đokovića, ne želi da ih kopira.

- Ne želim da ih kopiram. Što bi se reklo “furam svoj fazon”. Ne kažem da bi mi škodilo da “skinem” ponešto, ali što se tiče tehnike, manje-više svi su tu, na istom nivou, a šampione izdvaja glava. Koliko su mentalno jači, to su uspešniji.


Ognjen pohađa vanredno turističku školu u Užicu. Mnogo radi, pogotovo sada u akademiji TSS.


- Treniram po dva sata pre i posle podne, a kada sam u Užicu, onda imam i kondicione treninge, a to znači kada odem za vikend u Užice onda se radi na kondiciji. Vremena za učenje i ima i nema, ali stiže se nekako.

Plan za sledeću godinu još nije definisan, ali će biti ispunjen turnirima.


- Igraću ITF turnire uglavnom, malo ETA, a oprobaću se možda i na fjučersima kojih će biti dosta u Srbiji, ali i u okolini. Čisto da vidim kako je, da steknem iskustvo, osetim protivnike i vidim koliko sam blizu ili daleko od njih – završio je priču mladi Ognjen Šunjevarić.