Olga piše istoriju!

Datum objave: 30.07.2018. // Kategorija: Domaća scena
Iza nje su tri gren slem titule (juniorski Rolan Garos, Vimbldon, US Open), zlato za Srbiju na Pojedinačnom prvenstvu Evrope do 16, skalp nad 10. i 15. teniserkom sveta, sa 14 godina odigran prvi gren slem u karijeri (juniorski), briljantni rezultati na svetskoj juniorskoj sceni, profi prvenac osvojen sa samo 15 godina (fjučers u Antaliji 2016), „skok pume“ najpre na juniorskoj sceni i listi, sada i na profi takmičenjima, gde je samo deset dana pre osvajanja WTA prvenca sa 17 godina  (čime je postala prva teniserka rođena u 21. veku  koja je stigla do WTA trofeja) osvojila i titulu u Vermontu (60.000). Sve ovo je rezultiralo da se Olga Danilović 30. jula 2018. nađe na 112. mestu WTA liste i na pragu ulaska u „klub 100“ najboljih na svetu. 
Moskva i  River Cup je nešto što će većno pamiti zlatna devojka iz Beograda. Moskva je grad iz kojeg nam se Olga vratila sa evropskim zlatom pre dve godine,  sada je na istom terenu, u istom klubu, u istom gradu iskovala i prvi WTA pehar koji je zatim donela u rodni grad. 
Dan nakon osvajanja velikog takmičenja u ruskoj prestonici Danilovićeva se družila sa sedmom silom u Starom dvoru Grada Beograda gde je imala i prijem kod Gradonačelnika Prof dr Zorana Radojičića. 
„Danas je pravi šampionski dan u Starom dvoru, jer pod istim krovom imamo trofej Olge Danilović i pehar naših zlatnih vaterpolista. Ne sumnjam da će nas i Olga razmaziti i navići na uspehe, baš kao i vaterpolisti. Čestitam ti na prvom WTA trofeju i hvala ti što sjajno predstavljaš našu zemlju i na terenu i van njega. Zaista si ponos nacije“ - istakao je gradonačelnik Radojičić.
Srpska teniserka Olga Danilović izjavila je u Skupštini grada Beograda povodom osvajanja prvog WTA turnira da još nije svesna svog uspeha, ali i da je spremna da se u potpunosti okrene profesionalnoj karijeri.
 
"Ovo je velika stvar za mene. Mislim da su se na ovom turniru sve kockice sklopile. Još nisam spavala i još nisam svesna šta sam uradila. Trebaće mi nekoliko dana da pročistim misli. Svaki meč u Rusiji je bio težak, igrala sam i s desetom teniserkom sveta. U finalu smo obe dale sve od sebe, poznajem Potapovu jako dobro i jako mi je draga prijateljica. Zadovoljstvo je bilo deliti teren s njom. Nadam se da ćemo obe imati mnogo finala u budućnosti. Na kraju prošle godine sam rekla da sam se u potpunosti okrenula profesionalnoj karijeri. Više ne vidim sebe na juniorskim turnirima i još od prošle sezone se pripremam za ovo. Neki planovi su se sada promenili i definitivno ću ići na velike turnire i veće ciljeve", zaključila je Danilovićeva.
Olga Danilović je od teniskih stručnjaka već proglašena za jednu od najperspektivnijih mladih igračica u svetu. I ona već pokazuje da prognoze nisu preterivanja. Nema sumnje, pravi teniski dijamant. Ovu devojku krase izuzetne radne navike, nesvakidašnja sportska inteligencija i potpuna predanost tenisu. Sve su to uslovi koji vode samo u jednom pravcu - ka vrhu. Olga već godinama žari i pali juniorskom svetskom scenom, sada to isti čini i na profi sceni.
Olga je za Fed kup tim Srbije debitovala u februaru 2018. I grupa Evro-afričke zone, u kome je nanizala četiri pobede u singlu, a među njima pobedila je i Letonku Sevastovu koja je tada bila 15. na svetu. Olga je osvojila i Heart Award nagradu Fed kupa. 
 
Najbolja juniorka Srbije i jedna od najvećih mladih dana svetskog ženskog tenisa, nalazila se na 5. mestu ITF liste  kada je prešla da igra samo profi turnire. Tenis je zavolela sa šest godina kada su krenuli prvi treninzi i susret sa ovim sportom koji će Olgi postati životni poziv. Rano je počela da osvaja turnire u konkurencijama znazno starijim od nje. Kao mala osvojila je Kup nada u Banjaluci, čuveni Smrikva Bol u Puli i Little Mo u Americi, na Floridi. Igrala je finale Tarba, nezvaničnog prvenstva sveta u konkurenciji do 14, osvajala Tennis Europe turnire u konkurencijama do 12, 14, 16. Osvajala je državna prvenstva.
U drugom delu takmičarske 2015. Danilovićeva je odigrala četiri ITF turnira (konkurencija do 18 godina) osvojila tri trofeja (Novi Sad, Barselona, Almere) i igrala jedno finale (Lošinj). Sjajnoj serijom rezultata i pobeda Olga je tada zabeležila skok na ITF listi najboljih juniorki sveta za 650 mesta za samo mesec i po dana. Prvi gren slem odigrala je u Melburnu Australian Open 2016. sa samo 14 godina.
U konkurenciji do 18 godina osvojila je II kategoriju u Novom Sadu, 4. kategoriju u Sančez Kasalu i Almereu, 2. kategoriju u Haskovu i Amstetenu, odigrala finale G1 Kanadian Open, 2. kategorije u Vinarosu, i polufinale Salso Mađore, Roehampto, polufinale 1. kategorije u Akademiji Huan Karolsa Ferera. Bila je finalista 4. kategorije ITF turnira u Lošinju, osvojila 5. kategoriju u Skoplju. Osvojila je pojedinačno Prvenstvo Evrope (do 16) u Moskvi. U dubl konkurenciji na ITF turnirima je takođe nanizala veliki broj trofeja: gren slem trofej u Parizu (juniorski Rolan Garos 2016), gren slem trofej Vimbldon 2017 i US Open 2017, Oranž Boul 2016, Benikarlo, Crvena zvezda, Skoplje, Domzale, Almere, finale u Vinarošu i polufinale u Akademiji Ferero.
Sa reprezentacijom Srbije u konkurenciji do 12 godina, kasnije i do 14 godina bila je vicešampion Evrope na Vinter kupu.
 Iako ne voli da ističe, ona je kći jednog od najboljih naših i svetskih košarkaša, Predraga Danilovića koji je sada predsednik kosarkaskog saveza Srbije. Dakle, u genima nosi taj sportski zapis, ali i talenat, samopouzdanje, upornost i taj urođeni osećaj za pravilan izbor trenutka kada svoje protivnice ”baca na pod”.
 
Ponos Srbije, najbolja juniorka naše zemlje, nakon osvojenih Rolan Garosa (2016. u dublu u paru sa predstavnicom Španije Marijas Manjon), Vimbldona (2017. u dublu u paru sa Slovenkom Kajom Juvan), US Open-a (2017.  u dublu u paru sa koleginicom iz Ukrajine Martom Kostjuk)  već je ispisala istoriju, jer je jedna od retkih teniserki koje su osvajale kao juniorke gren slem titule na svim gren slem takmičenjima. Od postojećih četiri, Danilovićeva je već osvojila tri. U nastavku sezone 2017. bazirala se na profi turnire i nastavila da beleži pobede. Osvojila je profi trofej nagradnog fonda 15.000 dolara, igrala dva finala 25.000 dolara, što je rezultiralo i sjajnim plasmanom na WTA listi, bila je na 304. mestu. 
Početak takmičarske 2018. imala je na profi takmičenjima u Americi gde je odigrala polufinale turnira u Vesli Čapelu (25.000 dolara). Usledio je poziv u Fed kup reperezentaciju Srbije gde se odazvala sa velikom radošću i zabeležila briljantnu debi partiju. 
Zatim je osvojila titulu u Santa Margeriti di Pulji (25.000), Versmold (60.000), sada i WTA prvenac u Moskvi.
 
Bravo! Idemo dalje!