Petar Čonkić - akcenat na gren slem turnire

Datum objave: 11.04.2014. // Kategorija: Vesti

Petar_Conkic

Rođen je 17. maja 1996. godine u Novom Sadu. Dolazi iz teniske porodice, otac je teniski trener, stariji brat Boris je profesionalac koji je takođe bio državni reprezentativac, a sada njegovim stopama korača i Petar. U sezoni 2012. Petar je osvojio Zimsko pojedinačno prvenstvo Srbije u konkurenciji do 16 i igrao finale do 18 godina. Odigrao je 49 mečeva i pobedio u 34. Osvojio je dve titule u konkurenciji do 16 godina iz kalendara Tennis Europe – Pančevo i Sarajevo, igrao finale u Sofiji i Novom Sadu u istoj kategoriji. Odigrao je i finale ITF turnira u konkurenciji do 18 godina u Skoplju. Sezonu 2012. završio je na 4. mestu liste Race Tennis Europe do 16 godina, na završnom Masters turniru najboljih tenisera Evrope do 16 godina zauzeo je 5. mesto. Odigrao je i prvi profesionalni meč u karijeri na fjučersu koji je održan na Zlatiboru u avgustu 2012.

Petar je briljirao i tokom sezone 2013. Sada je prvi junior Srbije i nalazi se na 35. mestu ITF liste.

Posle trijumfa na ITF turniru prve kategorije u 2014. ušao je u Top 40 najboljih juniora na ITF rang listi.

Koliko si zadovoljan dosadašnjim delom sezone?

Izuzetno sam zadovoljan svojom igrom u prva tri meseca 2014. godine. Osvojio sam prvi ITF turnir prve kategorije, ušao među 40 na rang listi, što mi je i bio cilj za prvi deo sezone.

 

Kakve su ambicije prvog juniora Srbije za 2014. godinu?

Ambicije za nastavak sezone su mi, pre svega, da uđem medju 20 juniora na svetu, i što bolji nastupi na juniorskim grend slemovina, pa onda u drugom delu sezone što bolji prelazak među seniore.

 

Na čemu još moras da radiš kako bi napredovao?

Uvek, i na svemu može da se napreduje, ali ću gledati pre svega fizički da se pripremim što bolje i da dovedem servis na jedan viši nivo, što će mi biti jedno od važnijih stvari pri prelasku u profesionalce.

 

Planovi u nastavku sezone (turniri)?

Planovi za turnire sledećih dva - tri meseca su mi vezani za ITF, u aprilu dva turnira u Francuskoj, u maju dva turnira u Italiji, i zatim u junu grend slemovi, Roland Garros i Wimbldon.

Sa kim treniraš, gde treniraš?

Treniram u TK AS u Novom Sadu. Treneri su mi otac Milan, zatim brat Boris i Robert Belak, sa kojima obično i putujem na turnire. Sva trojica se odlično slažu, rade kao jedan, i zaista mi puno pomažu i znače. Kondicioni treneri su mi Zdravko Perić i Dušan Janićijević, i oni su u velikoj meri zaslužni za moj fizički napredak, ujedno i teniski.

 

 Gde sebe vidiš za pet godina u tenisu?

 

Teško je doista prognozirati, još ima i te kako puno da se radi i trenira, ali u nekom idealnom slučaju se vidim među 100 najboljih tenisera sveta za pet godina.