Počela sa radom Akademija TSS

Datum objave: 04.11.2011. // Kategorija: Vesti

 decatsskamp2

 Na slici: Stefan Milićević, Dragan Šerer, Tamara Tomić, Violeta Janković, Luka Ilić i Ognjen Šunjevarić

 

Teniski savez Srbije, po prvi put ove jeseni, organizuju savezne pripreme, neku vrstu teniske akademije na zatvorenim terenima “Impuls hale “ na Novom Beogradu. Pod rukovodstvom trenera Dragana Šerera, ove zime će tridesetak najboljih i najperspektivnijih tenisera i teniserki Srbije imati priliku da treniraju i pripremaju i na najbolji način prebrode ovaj period koji je oduvek bio rak rana srpskog tenisa. Bez obzira što većina klubova u Srbiji ima balon hale u kojima je moguć zimski trening, mahom su to tereni sa zemljanom podlogom, a većina značajnih teniskih turnira za mlađe kategorije igraju se ove zime na tvrdim i brzim podlogama, pa otuda ova akcija Teniskog saveza Srbije dobija na značaju jer je podloga na kojoj će deca trenirati “Rukort” - tvrda i brza. Kako je u praksi zamišljen rad sa ovom talentovanom decom objašnjava stručni rukovodilac ovog projekta Dragan Šerer.
 

 - Ova akcija Teniskog saveza Srbije da talentovana deca uzrasta 14, 16 i 18 godina, kao i oni teniseri koji igraju fjučers turnire imaju obezbeđene termine u “Impuls “ hali na Novom Beogradu. Tokom zime organizuje se po prvi put u ovom obimu i na ovako kvalitetan način kompletne pripreme. Primarni zadatak je da na jednom mestu okupimo najveće talente u Srbiji i da kroz kvalitetan rad i trening pružimo što bolje uslove koji će, uvereni smo, dati veoma brzo rezultate. A pod rezultatima podrazumevam napredak kako u tehničkom, tako i u fizičkom smislu.
Uz trenera Dragana Šerera radiće i Nikola Vidović, koji je imao profesionalnu karijeru, kasnije je radio kao sparing partner u pripremama naših devojaka u FED  reprezentaciji, a biće angažovan i kondicioni trener koji će brinuti o fizičkoj spremi takmičara.
- Decu smo podelili na A I B kategoriju u zavisnosti od njihovih plasmana na ETA i ITF listama, kao i teniseri koji su nastupali u reprezentativnim selekcijama, ali nisu išli na internacionalne turnire i stoga nemaju plasman na ETA I ITF listama. Naravno, naći će se mesta i za one najmlađe, do 12 godina , ali oni će trenirati dva do tri puta nedeljno, a sarađivaćemo s njihovim trenerima po klubovima. Biće povremeno pozivani na osnovu domaće rang liste jer se međunarodne ne pravi za tako mlade igrače.

 

tsskamp
Na slici: Stefan Živojinović, Igor Flego, Ivana Jorović, Zoran Grbović

 

Da bi se pokrenula čitava “operacija” prvo će biti obavljeno testiranje svakog tenisera i teniserke.
- U A kategoriji imamo pet-šest igrača, B tim broji otprilike isto toliko, a fjučers, računajući i dečake i devojčice, ima oko desetak tenisera. Cilj nam je da prvo napravimo testiranje, da vidimo gde su ta deca u tehničkom i fizičkom smislu. Osim fizičkih karakteristika sagledaćemo i njihov tehnički kapacitet, “snimićemo” mane i nedostatke i teret rada će biti usmeren na prevazilaženje tih tehničkih nedostataka. Sledeći korak je program koji ćemo napraviti za svako dete i po tom programu će se onda raditi na poboljšanju kako fizičkih tako i tehničkih nedostataka kako bi uočene mane što pre eliminisali i igrači dalje napredovali. Uveren sam da će taj i takav rad, a on je maksimalno studiozno napravljen, biti od velike koristi mladim igračima. Koristili smo sve ono što je danas u svetu aktuelno, kada je reč o radu s mlađim kategorijama tenisera. Uveli smo najnovije trendove i ni malo se ne zaostaje za kvalitetom obuke u najpoznatijim svetskim akademijama, izuzev što raspolažemo sa skromnim brojem teniskih terena (tri). Testiranje fizičkih sposobnosti biće obavljeno u Republičkom zavodu za sport.

 

tamara_curovic3Količina i broj treninga je različit za različite kategorije.
- Radi se od 9 – 17 časova. Obezbedićemo i kondicione trenere, a do tada mi dajemo smernice klincima šta i kako treba da rade. Kada budemo angažovali kondicione trenere, onda će to biti jedan celovit program koji će obuhvatiti kompletan trenažni proces koji uključuje pripremu, turnire, saradnju sa klupskim trenerima. Osnovno je da se koncentriše kvalitet, ali ćemo pokušati da obezbedimo talentovanoj i perspektivnoj deci, koja trenutno nisu obuhvaćena ovim programom, da se uključe u rad preko svojih klubova i klupskih trenera.
Dragan Šerer je ubeđen da će akcija TS Srbije veoma bliskoj budućnosti dati rezultate. Ono što treba posebno naglasiti je činjenica da je ova akcija TSS potpuno besplatna, a mladim igračima  su, pored terena i trenera, obezbeđene i lopte.
Jedna od “polaznica” novog programa TS Srbije je i Tamara Tomić. Sprema se za put u Ameriku gde će nastupiti na dva najprestižnija teniska turnira za mlađe kategorije, “Eddie Herr” i “Orange Bowl” .
- Ovde je sve perfektno. Imamo sjanu ekipu koja koristi ove izvanredne uslove za trening i pripreme. Ja se spremam za američku turneju. Organizator je primio, na ova dva najpoznatija turnira, čak tri teniserke iz Srbije u kategoriji do 14 godina što je veliko priznanje. Pored mene idu Ivana Jorović i Nikolina Jović. Koristimo priliku da treniramo na podlozi koja je dosta slična onoj u SAD i to je još jedan razlog zašto smo ovde – kaže Tamara Tomić.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na slici: Tamara Čurović

 

Violeta Janković je takođe u trenažnom procesu. Koristi priliku da se sprema za sledeću sezonu. Da li je malo rano?
- Nije rano, a ovde su idealni uslovi za rad. Treniram svaki dan po dva sata pre i dva sata posle podne. Ako se tome doda i jedan sat kondicionih priprema, nekada i duže, onda je jasno da su ove pripreme kompletne i sadržajne. Svakako da ću spremno dočekati početak sledeće sezone, a to podrazumeva nastupe na ITF turnirima i turnirima prve kategorije. – ističe Violeta.
Teniser Crvene Zvezde Stefan Milićević preselio se sa Karaburme na Novi Beograd.
- Pripremam se i ja za američku turneju, a kako je tamo brza podloga, a balon hala na Zvezdi pokriva zemljane terene radim ovde. Za sada po dva sata dnevno, ali kada se vratim iz Amerike, verovatno ću raditi i četiri sata, naravno, ukoliko bude mesta. U svakom slučaju, ovo je sjajna stvar za nas mlade tenisere – poručio je Stefan.

miki_i_daca

Na slici: Miki Janković i Danilo Petrović