Potpisan Protokol o saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Teniskog saveza Srbije

Datum objave: 28.03.2019. // Kategorija: Domaća scena
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik Teniskog saveza Srbije Mirko Petrović potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji čiji je cilj  da se tenis približi učenicima nižih razreda osnovnih škola, kao vannastavna aktivnost.
Učenici će moći da nauče da igraju tenis na teniskim terenima teniskih klubova u Srbiji i terenima koji se nalaze u školama bez ikakvih troškova.
 
Ministar Šarčević rekao je da je veoma značajno da se sport što više približi deci i ukazao na veliki značaj ovog projekta u sklopu projekta uvođenja jednosmenskog rada u školama..
„Mi od septembra pokrećemo projekat koji se zove celodnevna nastava i jednosmenski rad u školama. To je previđala i stara strategija obrazovanja, ali nije bila urađena Mreža škola", rekao je on nakon potpisivanja sporazuma u prostorijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Šarčević je ocenio da se uvođenom jednosmenskog rada stvara i idealan prostor za sport. Prema njegovim rečima, na osnovu Mreže škola pored organizacije prostora biće napravljena i jasna organizacija rada i aktivnosti u ustanovama uključujući i ishranu učenika u školi, učenje, sport, bavljenje informacionim tehnologijama i svim drugim veštinama i kompetencijama.
Šarčević je naveo da sport u školi nije samo prisutan kroz nastavu fizičkog vaspitanja koja je u redovnom rasporedu.
„Sad je svaki dan moguć sport. Sada su mogući i drugi sportovi osim košarke… poput džudoa, tenisa“, kazao je Šarčević i dodao da je Ministarstvo prosvete potpisalo više protokola sa različitim sportskim savezima iz Srbije.  
Predsednik Teniskog saveza Srbije zahvalio se Ministarstvu prosvete što je podržalo ovaj razvojni projekat i rekao je da će realizacija ovog projekta krenuti sa početkom naredne školske godine.
 „Svakoj školi će Teniski savez Srbije dati 100 loptica, 16 reketa, dve mreže i obezbediti jednog ili dva trenera. To mogu biti profesori fizičkog, ako prođu našu edukaciju i licencu. Mi već imamo 170 trenera koji su prošli obuku po standardima Međunarodne teniske federacije za rad  sa decom mlađih kategorija“, rekao je Petrović. 
On je objasnio da je ovo deo projekta „Tenis 10“ koji sprovodi Međunarodna teniska federacija i Teniski savez Srbije. 
„Želimo da taj program proširimo na škole. Cilj nam je da decu približimo što više sportu, tenisu kao lepom sportu, da deca nauče osnovna pravila i osnovne udarce. Zahvaljujemo se predsedniku Opštine Vrnjačka Banja Bobanu Đuroviću na podršci i TK AS Vrnjačka Banja na inicijativi da se jedan ovakav projekat napravi i realizuje", naveo je Petrović.