Promocija monografije "Tenis bez granica"

Datum objave: 25.12.2012. // Kategorija: Vesti

ceda1

U istorijskom muzeju Srbije održana je promocija monumentalne monografije "Tenis bez granica" novinara i publiciste Čedomira Šoškića. Promociji su prisustvovali ministar kulture Bratislav Petković, Državni sekretar za sport Predrag Peruničić, počasni predsednik TSS Slobodan Živojinović, predsednik TS Srbije Vuk Jeremić, dugogodišnji selektor Dejvis kup reprezentaije Jugoslavije i Srbije Radmilo Armenulić i mnoge poznate ličnosti prestonice, novinari, kao i mnogobrojni bivši i sadašnji teniseri i teniski poslenici.
Čedomir Šoškić se, nema sumnje, upustio u rizičan, obiman i veoma težak zadatak da u ovom kapitalnom delu predstavi "beli sport" od njegovih početaka u kolevci tenisa, Engleskoj, pa sve do današnjih dana. Zapravo, u ovoj monografiji, na bogato ilustrovanim stranama, kojih ima preko 850, dat je presek svega onoga što je vezano za tenis u svetu i kod nas.
Iskusni novinar, Šoškić nije upao u zamku da u ovom delu predstavi događaje vezane samo za tenis u Srbiji, već je dao kopletan i kompleksan prikaz svega onoga što se, hronološki, dešavalo skraja 19 veka, kada je major britanske vojske Volter Vingfild ustanovio prva pravila tenisa. U ovom kapitalnom delu sva dešavanja su podeljena u poglavlja koja obuhvataju početke tenisa, ali i događanja koja su pratila razvoj ovog sporta, sve do današnjih dana. Posebna poglavlja posvećena su gren slem turnirima, zatim najvećim imenima svetskog tenisa, Dejvis u Fed kupu i, naravno, najveći deo monografije rezervisan je za tenis, prvo u Kraljevini Jugoslaviji, do današnjih dana, s posebnim akcentom na tenis u Srbiji. Naravno, poseban deo izdvojen je za velike uspehe srpskog tenisa u reprezentativnim selekcijama, posebno osvajanjem Dejvisovog pehara, popularne "salatare", zatim finalu Fed kupa i sjajnim rezultatima naših tenisera u pojedinačnoj konkurenciji.
Ovo delo, bez svake sumnje, dolazi u pravo vreme kada Teniski savez Srbije proslavlja 90 godina svog postojanja.
Ujedno, ovo delo će ostati generacijama kao štivo, dokument, i svetionik tenisa na ovim prostorima.