SAOPSTENJE TENISKOG SAVEZA SRBIJE - VIKTOR TROICKI

Datum objave: 05.11.2013. // Kategorija: Vesti

TSS razočaran odlukom Arbitražne komisije

 

Ponižavajuća i razočaravajuća vest stigla je sa adrese Arbitražne komisije Medjunarodne teniske federacije. Prvostepena odluka, da se Viktor Troicki kazni sa suspenzijom od 18 meseci, preinačena je na kaznu neigranja u trajanju od 12 meseci(!!) što je praktično zabrana igranja sve do jula 2014 godine!

Teniski savez Srbije je duboko razočaran ovakvom odlukom. Viktoru Troickom je naneta velika nepravda. Obzirom da našem igraču nije dokazana krivica, odnosno da nije ustanovljeno da je uzimao bilo kakva doping sredstva koja se nalaze na listi zabranjenih medikamenata, bila su očekivanja da Arbitražna komisija donese jedinu moguću odluku - oslobadjajuću presudu.

Ovakva odluka Arbitražne komisije nedvosmisleno pokazuje da ovaj slučaj presedan, jer da je dokazana krivica neašeg igrača ne bi bilo elemenata da mu se kazna smanjuje, a kako su mu članovi komisije kaznu smanjili očigledno je da je bilo puno toga što je ukazivalo da nije trebalo da bude kažnjen.

Uostalom, već sama odluka o ublažavanju kazne nedvosmisleno upućuje na zaključak da Viktor nije kriv, jer da jeste, kazna bi ostala ista, ili bi čak bila i uvećana.

Takodje, treba se podsetiti i na ranije odluke ove iste komisije, koja je teniserima kojima je dokazano da su koristili nedozvoljena sredstva, na Arbitraži drastično znala da smanji kaznu, što nije slučaj sada kod tenisera kod kojeg nije dokazano da je koristio zabranjena sredstva.

 

Očigledno da ne važe za sve isti aršini. Ipak, postavlja se opravdano pitanje da li je Srbija, koja u poslednji desetak godina na veoma važnoj poziciji u svetskom tenisu i koja je imala dve teniserke na poziciji broj 1, , i Novaka Đokovića koji je dve godine bio najbolji igrač sveta, na Zimonjića koji je bio prvi u dublu, do Dejvis kup reprezentacije koja se 2010. godine upisala kao šampion, a ove godine igra finale, zaslužila da se Svetska federacija tako odnosi prema njenim istaknutim članovima.

 

Teniskog saveza Srbije izražava žaljenje zbog ovakve odluke i u potpunosti stoji iza svog reprezentativca. Ukoliko je ova drastična kazna izrečena iz preventivnih razloga kako bi bila primer za ostale primer sigurno je jedno - da je izabran pogrešan čovek i sportista.