Sjajan povratak Vesne Dolonc, osvojen trofej u Đeru

Datum objave: 08.05.2016. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Fed kup reprezentativka Srbije Vesna Dolonc sigurnim koracima vraća se na WTA scenu sa koje je odsustvovala dugo zbog bolesti (mononukleoze). Vesna je nakon toga što je kroz takmičarsku 2014. i 2015. preživela pravu agoniju i u februaru ove godine izgubila sve bodove na WTA listi, sada ponovo na stazama koje je vode ka mestu gde je bila, a to je 100. najboljih na svetu. 
Krenula je od nule, od kvalifikacija fjučersa, iako je samo pre par godina igrala glave turnire gren slem takmičenja, ali je to nije obeshrabrilo. Hrabra, borbena, puna energije i optimizma naša Vesna je krenula u nove bitke i već na početku dala do znanja da može, želi i hoće ponovo među najbolje. Iz kvalifikacija stigla je do finala na turniru nagradnog fonda 10.000 dolara u francuskom Makonu gde je u borbi za trofej posle velike borbe izgubila od domaće predstavnice Furstein 2:6, 6:4, 4:6. 
Sada je otišla i korak dalje, do titule. Prvi trofej u 2016. Vesna je iskovala u mađarskom Đeru gde je finalu savladala Ukrajinku Anastasiju Šošinu 6:3, 7:5. 
Imala sam mononukelozu. Kada sam 2013. bila na 84. mestu WTA liste imala sam problema sa zdravljem, ali dugo nismo mogli da otkrijemo o čemu se radi. Godinu dana konstantno sam imala povišenu telesnu temperaturu, otečeno grlo, a lekari su mislili da imam težak oblik gnojne angine. Ipak analiza krvi je u jednom trenutku pokazala da se radi o mononukleozi, dve godine sam se mučila sa tim problemima, konačno sam ozdravila krajem 2015. i tada sam počela da se spremam za novi početak. Krenula sam od nule, jer sam sve bodove izgubila u februaru 2016. ali to me ne obeshrabruje, znam da su mnogi imali slične trenutke u karijerama, da su nestajali zbog povreda i ponovo se vraćali jači nego ikada, to je i moj cilj. Najvažnije mi je da sam vratila moje zdravlje, to je broj jedan, a sve drugo će biti i doći. Cilj za 2016. je da budem zdrava, polako se vraćam u takmičarski pogon i želim da u ovoj godini vratim renking koji će mi u 2017. osigurati kvalifikacije gren slem takmičenja – zaključila je Dolonc. .
Vesna Dolonc
Datum rođenja: 21. jul 1989. Moskva
Igra desnom rukom
WTA rang: singl – 936. (84. najbolji rang zabeležila 08. jul 2013), dubl – bez ranga (najbolji dubl rang 93. mesto 2013) 
Visina:170
Težina: 62
Profesionalac od 2006.
Fed kup reprezentacija Srbije 2013. ojačala je za još jedno ime, teniserku koja je već nekoliko godina beležila sjajne rezultate na WTA sceni. Reč je o Vesni Dolonc, rođena Manasijeva. Rođena je u Moskvi, majka joj je Ruskinja, a otac iz Srbije. Iako se godinama takmičila za Rusiju, Vesna se 2012. odlučila da igra pod zastavom Srbije. Nikada nije učestvovala u Fed kup takmičenju, a zatim je dobila poziv selektora Srbije da u meču Fed kupa prvog kola Svetske grupe 2013. Srbija – Slovačka (odigrano u Nišu – dvorana Čair) debituje ne samo u ovom takmičenju, već i u selekciji Srbije. Vesna je profesionalnu karijeru započela na fjučers turnirima, septembra 2005. neposredno nakon njenog 16. rođendana. Januara 2008. stigla je do 158. mesta na WTA listi. U tom periodu odigrala je veliki broj finala i polufinala turnira sa nagradnim fondom 100.000, 50.000 i 25.000 dolara.
U februaru 2008. iz kvalifikacija stigla je do četvrtfinala WTA turnira u Pataji u kome je izgubila od Ruskinje Bičkove. Vesna se kvalifikovala u 2011. za glavni turnir Otvorenog prvenstva Australije i pobedila prvi meč glavnog turnira jednog gren slema u karijeri. U prvom kolu u Melburnu 2011. savladala je Lauru Pous Tio 7:5, 6:2. u drugom kolu trijumfovala je protiv tada svetski “broja 17” Marion Bartoli u tri seta, 3:6, 6:3, 6:0, dok je u trećem kolu izgubila od Anastasije Sevastove 1:6, 3:6.
U prvom kolu Rolan Garosa bila je bolja od Ane Keothavong, ali je u drugoj rundi izgubila od branioca titule Frančeske Skijavone. Na US Openu 2011. Dolonc je izgubila u prvom kolu od Venus Vilijams. Sezonu 2012. Vesna je započela u kvalifikacijama za gren slem turnir u Melburnu gde je kao prvi nosilac kvalifikacija predala meč zbog povrede. Usledio je odlazak na turnir nagradnog fonda 25.000 dolara u Anderzije gde je stigla do polufinala, kao i u Belgiji na turniru istog nagradnog fonda.
Na Vimbldonu Vesna je prošla kvalifikacije i u prvom kolu izgubila je od predstavnice Bugarske Cvetane Pironkove, ali je nakon toga podigla pobednički pehar u Donjecku na turniru nagradnog fonda 50.000 dolara gde je u finalu savladala Portugalku Mariju Žoao Koeler. Na WTA turniru u Moskvi iz kvalifikacija Dolonc je stigla do četvrtfinala gde je izgubila od Ane Ivanović. Sezonu je završila polufinalom na turnir (75.000) u Velikoj Britaniji.
Vesna je takmičarsku 2013. krenula iz Australije gde je prošla kvalifikacije, u prvom kolu je savladala domaću predstavnicu Rogovsku, dok je u drugom kolu zaustavljena od Francuskinje Bartoli posle velike borbe. Ove sezone odigrala je i treće kolo Vimbldona, a zatim je usledila borba sa mononukelozom sa kojom se izborila krajem 2015. godine. U 2014. igrala je drugo kolo Australian Opena i branila je boje Srbije u Fed kup meču Kanada – Srbija (Montreal, febuar 2014).