“SPORTOM PROTIV NASILJA” u Novoj Varoši

Datum objave: 14.10.2014. // Kategorija: TSS škola tenisa

U Osnovnoj školi "Živko Ljujić" u Novoj Varoši održana je akcija pod nazivom “Sportom protiv nasilja” koju organizuju NIS, Teniski savez Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Jedinica za prevenciju nasilja i Ministarstvo omladine i sporta.

Akcija "Sportom protiv nasilja" u OŠ "Živko Ljujić" koja je jedina osnovna škola na teritoriji Nove Varoši, bila je pravi praznik za sve đake. Tom prilikom 200 učenika iz 32 odelenja, upoznali su se sa programom “Svetske teniske federacije”  (International Tennis Federation ITF) – MINI TENNIS, koji je namenjen deci školskog uzrasta, a za cilj, pored škole tenisa, ima popularizaciju sportskih vrednosti, kulture nenasilja, fer pleja u sportu kao izuzetno važnom elementu u zdravom razvoju dece.

Osmesi, graja, radost dece, potvrda je da su ovakve manifestacije nešto što je pravi putokaz života za mladi naraštaj naše zemlje, nešto za čime vape srca našim mališana. Sport, ljubav, topla reč je najlepša poruka deci kojim putem poći i krčiti životne staze. 

Deci su, pored teniske obuke, uručeni pokloni koje je obezbedio NIS, višegodišnji generalni sponzor TSS-a u okviru svog programa „Energija sporta“ i strategije društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način NIS se aktivno uključio, kao partner Teniskog saveza, u promociji zdravog života i animiranja mladih talenata.

Akcija “Sportom protiv nasilja“ biće održana širom Srbije u preko 300 osnovnih škola tokom školske  2014/15 godine.  Uz korišćenje mini terena, manjih reketa i lakših loptica, deca su imala mogućnost da se upoznaju sa veštinama igranja tenisa uz opremu koja je prilagođena njihovom uzrastu. Zato i ne čudi fantastičan odziv najmlađih koji su ovu akciju prihvatili i pronašli sebe, a samim tim i dali puno opravdanje za ovu akciju dalekosežnih mogućnosti.

Prva iskustva s početka ove akcije, koja je po karakteru edukativno- vaspitna, pokazuje da je prilaz deci osnovnog školskog uzrasta bio izuzetno uspešan, odabir prezentera pokazao se kao pun pogodak, a gradovi domaćini su u pravom trenutku i na pravi način shvatili  da se kroz ovu i slične akcije zabavnog karaktera uobliči i na pravi način pokažu vrednosti koje su potrebne najmlađima u njihovom odrastanju.

Akcija "Sportom protiv nasilja“ ovog leta održana je u Beogradu, Novom Bečeju, a sa novom školskom godinom nastavila se u Novom Pazaru, Prijepolju, slede Vrnjačka Banja i Kraljevo (22. 10. 2014), Jagodina (28.10.2014), Kragujevac (4.11.2014), Užice (11.11.2014), Bujanovac (18.11.2014), Vladičin Han i Surdulica (25.11.2014).