Stefan Popović: „Sve bih isto uradio i nikad od tenisa ne bih odustao“

Datum objave: 29.11.2018. // Kategorija: Domaća scena
Još  jedan talenat sa ovih prostora svakim danom pokazuje i dokazuje da je ovo podneblje, da je ova zemlja na brdovitom Balkanu pravi eldorado sporta, naravno i tenisa. Stefan Popović je mladi reprezentativac Srbije koji svoj raskošni talenat pokazuje na sjajan način. Uz taj svoj nesumnjivi "teniski živac", odlikuje ga i sve ono što je potrebno pravom šampionu. Upornost, radne navike, samopouzdanje, sportska inteligencija. I kada se sve to umeša i izmeša, Stefan je mladi teniser za velika dela. 
Stefan Popović rođen je 25. maja 2003. u Beogradu. Višestruki je šampion Srbije, aktuelni vicešampion Letnjeg prvenstva do 16 za 2018. godinu. U sezoni koja je na izmaku osvojio je Tennis Europe titulu do 16 u Mariboru (dupla kruna) , dve prestižne Tennis Europe titule do 16 u Barseloni i igrao finala (Yason Cup – Novi Sad, Kvarner Open – Rijeka). Kao prvi na Masters Tennis Europe listi otišao je na Masters TE gde je zbog iscrpljenosti i virusa morao predati meč za treće mesto. Takmičarsku 2018. završava na 2. mestu Tennis Europe do 16.
U 2017. osvojio je Tennis Europe (do 14) u Vinkovcima, igrao finala u Zagrebu, Subotici i Nikoziji. 
Kako si zadovoljan sezonom 2018? 
„Zadovoljan sam učinkom u 2018. Bio sam prvi na Tennis Europe Masters Race listi, završio kao drugi u Evropi za ovu sezonu u konkurenciji do 16 godina, stigao do polufinala na Mastersu, koje sam predao zbog iscrpljenosti i virusa. Osvojio sam dva trofeja Tennis Europe u Barseloni što su mi najveće titule do sada, samim tim posebno drage i najbolja potvrda mog rada. Sjajni rezultati koje sam ostvario omogućili su mi da budem deo mladih teniskih snaga sveta koje su dobile šansu da se tri nedelje kale u Akademiji Muratoglu. Upravo sam se vratio iz Francuske, sa ovih priprema i mogu reći da sam izuetno zadovoljan radom, uslovima, svemu što nam je omogućeno tamo. Mnogo smo naučili za kratko vreme i to je jedno iskustvo koje će mi mnogo značiti za godinu koja je ispred mene i koja je jako važna jer sledi prelazak na ITF turnire i novi nivo takmičenja, na koje ću verujem odgovoriti onako kako sam to činio i na sve dosadašnje izazove: radom, zalaganjem i pobedama.   
Kada si počeo da se družis s reketom, kako je krenuo i tekao tvoj teniski put?
„U teniski svet kročio sam sa pet godina gledajući starijeg brata Nemanju kako trenira tenis. Od prvih koraka i ceo moj teniski razvoj, od crvenih lopti tennis 10 sve do međunarodnih turnira radio sam sa trenerom Dejanom Vukojičićem. 
Šta je presudilo da ostaneš u tenisu?
Tenis volim, tenis je moj život! 
Koliko ti znače titule prvaka države koje si osvajao i državna takmičenja?
„Svaka titula znači, i daje podstrek da se još više radi i trenira. Državna takmičenja omogučavaju da predstavljaš svoju zemlju na najjačim Evropskim takmičenjima i od tog osećaja ne postoji ništa lepše“. 
Idoli?
„Moj idol je Novak Đoković i on nam u svetu pruža velike pogodnosti kada  dolazimo kao deca iz Srbije“. 
Pokušavas li nekoga da kopiraš (udarce, ponašanje, igra)?
„Najviše volim kako igra Nadal, njegove udarce i ponašanje“. 
Šta te iznervira u toku meča: protivnik, tvoja igra, sudijske odluke...
„Najviše iznerviram sam sebe ako ne radim onako kako sam trenirao ili ako se dvoumim pa ne odigram sve kako treba“. 
Kako se nosiš s pritiskom u važnim mečevima?
„Pritisak je uvek veliki, ali vremenom se sve više i više navikavam da igram i protiv protivnika, trenera, publike i u tim mečevima jačam“. 
Koliko dnevno treniras, kako izgleda tvoj teniski dan? 
„Kad nisam na turnirima treniram tri sata tenis, sat i tada obično imam i dodatni oporavak, kao i odlazak u školu kad sam u Beogradu“.
Čega si se sve odrekao zarad tenisa, a gde misliš da si dobio kada je reč o kvalitetu življenja?
„Tenis iziskuje velika odricanja, ali isto tako donosi i velike radosti i velika iskustva na putovanjima širom sveta“. 
Kakav je plan za narednih par godina?
„Cilj je da narednih godina dostignem što bolji rang na ITF listi i igram juniorske gren slemove. Moje ambicije i očekivanja su velika i ja se nikada ne zadovoljavam postignutim. Potpuno sam posvećen tenisu, idem korak po korak, svestan da tenis traži pun angažman i ozbiljnost“.
Tvoj najveći kvalitet, a šta treba da popraviš u svojoj igri?
„Moj najveći kvalitet je brzina nogu, kombinacija udaraca i maštovitost u igri, a svaki igrač se uči i popravlja svaki segment svoje igre do kraja karijere, ne postoji trenutak apsolutne savršenosti koja ostavlja prostor da se više ništa ne radi na igri, na sebi. Rad i usavrašavnje su večni“. 
Da si ponovo na početku da li bi odabrao isti sportski put?
„Sve bih isto uradio i nikad od tenisa ne bih odustao“. 
Događaj koji ti je ostao u najlepšoj uspomeni...
„Pored mnogo finala i osvojenih turnira, najveću sreću doneo mi je osvojeni turnir prve kategorije Tennis Europe u Barseloni“.