Tamara Malešević: „Uživam u treninzima i sportskom načinu života koji sam izabrala“

Datum objave: 10.11.2018. // Kategorija: Domaća scena
Šampionka Srbije u konkurenciji do 18 godina, Tamara Malešević je jedna od mnogih talentovanih teniserki koje su radom, samodisciplinom i željom za uspehom izašle iz prosećnosti. I ne samo to, Tamara je, sasvim ozbiljno, skrenula pažnju stručnjaka kako svojom igrom, vanserijskim talentom, ali i zrelim razmišljanjem. Jedna je od onih devojaka koje svoje snove polako pretvara u javu.  Ozbiljna, usredsređena i maksimalno fokusirana, ona kao da je predodređena na uspeh. Ipak, svesna je težine izazova koji je pred njom. Ali, uhvatila se u koštac sa stvarnošću, pokazala čvrstinu svog karaktera i od nje se mogu, vrlo brzo, očekivati sjajni rezultati. Već sama njena razmišljanja o dosadašnjoj karijeri i onome što je očekuje pokazuje da će Tamara postati neko u ženskom tenisu na svetskom nivou. U 2018. osvojila pored naslova šampiona Srbije i ITF takmičenje u rumunskom Mediasu i odigrala polufinale profi turnira iz fjučers serije koji je održan u Vrnjačkoj Banji za nagradni fond od 15.000 dolara. 
Kada si počela da se družiš sa reketom? 
„Tenis sam počela da treniram sa nepunih sedam godina“.
 
Šta je presudilo da ostaneš u tenisu?
„Čim sam počela da treniram tenis odmah sam ga zavolela, ali naravno i određeni talenat i kvalitet koji sam pokazala su doprineli tome da se u tom sportu i zadržim“.
 
Koliko ti je značila titula prvaka države u kategoriji do 16 godina, a koliko ista u kategoriji do 18 godina?
„Jako su mi značajne obe, svaka u svoje vreme, tako da među njima ne pravim nikakvu razliku“.
 
Idoli...
„Igrači kojima se divim i koje mogu million puta iznova da gledam su Novak Đoković i Rodžer Federer, a od devojaka definitivno Simona Halep“.
 
Pokušavaš li nekoga da iskopiraš (udarce, ponašanje, igra)
„Gledajući mečeve pokušavam da primetim, a kasnije u svojoj igri i primenim što više detalja, ali ne pokušavam niti želim da iskopiram stil igre samo jednog igrača, ipak svi smo mi jedinstveni“. 
 
Koliko ti je potrebno vremena u toku meča da pronađeš slabe strane protivnikove igre?
„Sve zavisi od toga koliko ih protivnik dobro prikriva i koliko sam ja u tom meču skoncentrisana i fokusirana da zapažam što više bitnih informacija. Nekada protivnikove slabosti uočim odmah na početku meča, a nekada tek posle meča rezimirajući ga  sa trenerom“.
 
Šta te iznervira u toku meča? Protivnik, tvoja igra, sudijske odluke…
„Teško mogu da me iznerviraju protivnik ili sudijska odluka, najčešće me iznerviraju greške koje iznova ponavljam umesto da ih ispravim“.
 
 Kako se nosiš sa pritiskom u važnim mečevima?
„Pokušavam da što smirenije, efikasnije i prisebnije razmišljam o situaciji u kojoj se nalazim. Upravo sada puno radim sa trenerom na tome da što je važniji meč i samim tim i veći pritisak, da sav fokus prebacim na svoju stranu terena i donošenje odluke šta ću odigrati na lopticu koja mi dolazi“.
 
Koliki je kvalitativni prelaz iz juniorskog u seniorski tenis?
„Još uvek ne mogu dati potpun odgovor jer sam odigrala svega dva profesionalna turnira, od kojih je na jednom rezultat bio polufinale. Ali u svakom slučaju se jako radujem i jedva čekam novo poglavlje u mojoj karijeri i ulazak u profesionalne vode“.
 
 Koliko dnevno treniraš?
„Zavisi u kojoj fazi treninga se nalazim, kada je to pripremni period tada je satnica i teniska i kondiciona dosta veća, a kada sam u turnirskoj fazi veliki značaj dajem oporavku i očuvanju svežine“.
 
 Čega si se sve odrekla zarad tenisa, a gde misliš da si dobila kada je reč o kvalitetu življenja?
„Odrekla sam se uživanja u gubljenju vremena jer skoro svaki minut mi je isplaniran. Ne mogu da izlazim sa društvom u svakm momentu  kada zamislim, ali to me trenutno ni ne privlači jer uživam u treninzima i sportskom načinu života koji sam izabrala. Dobila sam puno u smislu kvaliteta življenja, sticanja radnih navika, novih poznanstava, putovanja po celom svetu, mnogo zdravijim načinom života kroz sport…“
 
 Kakav je plan za narednih par godina?
„Plan za narednih par godina jeste igranje i osvajanje profesionalnih turnira na što većem nivou…naravno korak po korak“.
 
Sponzori?
„Nemam konkretne sponzorske ugovore, ali imam pomoć i podršku od meni bliskih ljudi, što mi u ovom momentu veoma znači". 
 
Uslovi treninga i koje kockice treba da se slože kako bi u tenisu uspela?
„Definitivno treba mnogo kockica da se sklopi da bi se uspelo u bilo čemu pa tako i u tenisu. Ogroman rad, želja i odricanje…“
 
Ambicije?
„Da dam najviše od sebe, a ja verujem da će to ispuniti najviše ciljeve“.
 
Fed kup reprezentacija
„Kao što sam trenutno član reprezentacije u juniorskoj selekciji, tako se nadam da će doći vreme da predstavljam svoju zemlju i u Fed kup reprezentaciji“.
 
Tvoj najveći kvalitet, a šta treba da popraviš u svojoj igri?
„Mislim da su to raznovrsnost igre i istrajnost, a na čemu treba da radim je unapređivanje početnog dela poena tj. servisa i riterna“. 
 
Da si ponovo na početku da li bi odabrala isti sportski put?
„Bez razmisljanja - Da“!
 
Dogadjaj koji ti je ostao u najlepšoj uspomeni?
„Svaki dobro odigran turnir mi je ostao u lepoj uspomeni, ali možda bih mogla izdvojiti Evropski Masters do 16 godina održan u Italiji kao jednu od najdražih uspomena“.
 
Najveće razočarenje?
„Kao i u svakoj drugoj oblasti tako i u tenisu ima puno lepih, ali ima i ružnih strana, bilo je dosta razočarenja, ali ni jedno toliko tragično da bih ga sada izdvojila“.