TAŽ - jedan od najistaknutijih sportskih kolektiva u 2016.

Datum objave: 16.01.2017. // Kategorija: Domaća scena
Teniska akademija Živković (TAŽ) je počeo sa radom 2008. godine kao prva teniska akademija u Srbiji i za samo 8 godina rada stvorio veliki broj takmičara i takmičarki od najmlađeg uzrasta do nivoa seniora i seniorki. 
 
TAŽ 2016. godinu završava kao vicešampion i u konkurenciji seniora i u konkurenciji seniorki. Brojni su i uspesi u pojedinačnoj konkurenciji od kojih su najznačajniji 10 mesto na Evropskoj rang listi juniora, prvo mesto na dva međunarodna ETA turnira, prva tri mesta na brojnim državnim i regionalnim prvenstvima u različitim kategorijama, ali i na međunarodnim ITF turnirima. Vredno je pomena i to da su naši takmičari članovi reprezentacije Srbije. Sve to jasno pozicionira TAŽ u sam vrh niškog sporta.
 
TAŽ je organizator mnogih regionalnih turnira, državnih prvenstava, međunarodnih „Fjučers“ i ETA turnira. Neka od značajnijih imena iz sveta tenisa koja su igrala na terenima TAŽ su Alexander Zverev (24 na ATP listi), Lucas Pouille (15 na ATP listi), Ivana Jorović. TAŽ je u 2016. godini bio domaćin tri međunarodna turnira, od kojih je jedan bio najjači teniski turnir odigran u Srbiji u 2016. godini. Radi se o Fjučersu čiji je nagradni fond iznosio 25,000$, a pobednik turnira je bio prošlogodišnji učesnik Australian i US OPEN. Ovo je posle Serbia OPEN odigranog u Beogradu od 2009. do 2012. bio najjači turnir na području naše zemlje. Na međunarodnim turnirima odigranim na terenima TAŽ u 2016. učestvovalo je preko 250 tenisera i teniserki iz celog sveta (preko 30 zemalja).
 
TAŽ je najkvalitetniji klub u regionu TSIS koji neguje i školu tenisa za najmlađe, a u takmičarskom delu broji 60 takmičara i takmičarki u svim kategorijama: crveni nivo, narandžasti nivo, zeleni nivo, uzrast do 12, do 14, do 16 i 18 godina, kao i seniorsku kategoriju. Naši teniseri i teniserke su samo u 2016. osvojili ukupno 150 pehara i medalja u pojedinačnoj konkurenciji. Od tog broja 85 (34 - prva mesta, 23 - druga mesta, 28 - treća mesta) u ženskoj kategoriji i 65 (29 - prva mesta, 17 - druga mesta, 19 - treća mesta) u muškoj. Brojni su rezultati i u dublu. Turniri su odigrani u konkurenciji od 20 do 32 takmičara/takmičarki na teritoriji Niša, Beograda, Novog Sada, Čačka, Knjaževca, Jagodine, Zaječara, Sokobanje, Kragujevca, Ćuprije, Bora, Pančeva, Blaca, Babušnice, Prokuplja... ali i u inostranstvu u okviru Tennis Europe i ITF turnira (Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Kipar, Italija, Slovenija, Hrvatska, Albanija...).
 
Takmičari i takmičarke koji beleže najznačajnije rezultate su Teodora Ristić, Nikola Dimitrijević, Veljko Blagojević, Luna Urso, Luka Stefanović. Neki od njih su i stipendisti grada, a trenutno je nekoliko tenisera (dvoje u 2016.) iz TK TAŽ na školovanju u Americi u okviru sportskih koledža. 
 
TAŽ će i u 2017. nastaviti da radi na polju popularizacije i masovnosti sporta na području Niša što će se ogledati u organizaciji značajnih turnira i postizanju brojnih rezultata, ali i u segmentu edukacije dece i mladih. TAŽ će i dalje nastojati da Niš pozicionira kao grad sporta. – istakao je Nikola Živković, predsednik kluba.