TENISKA POPRIŠTA U MELBURNU OTVARAJU KARTE FED KUPA

Datum objave: 18.01.2010. // Kategorija: Vesti

 

Vraneš: “Tarpišćev taktizira”


                    Ostalo je još 19 dana do početka meča prvog kola Fed kupa Svetske A grupe u kome će u beogradskoj Areni (6. i 7. februara 2010) snage odmeriti selekcije Srbije i Rusije. Ostalo je i isto toliko dana za selektore oba tima, srpskog Dejana Vraneša i ruskog Šamila Tarpišćeva da snime slabosti i prednosti protivnika i pripreme taktiku. Teniska poprišta u Melburnu u mnogome će pokazati u kakvoj formi igračice oba time dočekuju ovaj duel iz kojeg bolji odlazi u polufinale Svetske A grupe.
                   Ruski selektor koji ima iskustvo osvajanja ne samo Fed kup trofeja, već i Dejvis kup salatare krenuo je ranije nego što se očekivalo u medijsko “bacanje magle” protivniku. Iako je odmah nakon žreba koji je održan za vreme Rolan Garosa u Parizu juna 2009. godine rekao da sastav svog tima neće znati sve dok se ne bude ušlo u sam finiš Otvorenog prvenstva Australije 2010, kada će imati pravi sliku stvari na terenu (od toga koliko su njegove najbolje igračice fizički spremne, zdrave ali i motivisane da se odazovu njegovom pozivu i brane boje Rusije u Beogradu protiv Srpkinja) Tarpišćev je nedelju dana pre starta gren slema u Malburnu izjavio kako za meč protiv Srbije neće moći da računa na čak šest najboljih teniserki Rusije, od kojih su čak četiri članice liste “top 10” najboljih na svetu. 
      “Očigledno je da ruski selektor taktizira. Želi da stvori potpuno drugo sliku u pogledu snaga koje će izvesti na teren. Smatra da će izjavama da njegovih šest najboljih igračica neće doći u Beograd u našem timu izazvati opuštanje i pad motivacije, ali ne, to se neće dogoditi. Spremamo se i ulazimo u meč protiv ruskinja kao i uvek do sada, kao i protiv svake ekipe do sada, znači maksimalno motivisani, oprezni i spremni na sva moguća iznenađenja. Siguran sam da će Tarpišćev u Beograd doći sa minimum dve “top ten” igračice. Sama Dementijeva je izjavila pre tri meseca da će sigurno doći u Srbiju i igrati protiv Srpkinja, a svi znamo koliki je ona patriota i da ne propušta ni jedan meč za svoju zemlju ukoliko nije sprečena. Postoji velika mogućnost da se pojavi i Šarapova koja je u prvom kolu Melburna doživela preranu i iznenađujuću eliminaciju do zemljakinje Kirilenko. Šarapova će biti odmorna i velika je mogućnost da se odazove pozivu ruskog selektora. Činjenica je da Rusi imaju veliki broj izuzetno dobrih igračica i da samim tim mogu sastaviti nekoliko izuzetno jakih timova, ali to nas ne zabrinjava. S obzirom na prethodno iskustvo mislim da će se sastav ruskom tima znati tek po završetku Australian Opena i da će zavisiti od forme igračica. Sve ostalo su špekulacije na temu, koje ne bi trebalo uzimati za ozbiljno. Dalje, poznato je da je Fed kup specifično takmičenje, svaki meč je otvoren, a u ruskom timu ni jednu igračicu ne možemo proceniti kao slabu, slabiji rang može biti prednost, izostaje opterećenje rezultatom protiv favorita, a maksimalan fokus je u igri, što upućuje da će mečevi biti neizvesni. Naravno, naš tim je visoko motivisan i spreman da se bori za pobedu. Očekujemo punu Arenu i publiku koja će biti naš najveći podsticaj i podrška. Nećemo se opterećivati medijskim kalkulisanjem protivnika, već oprezno raditi i graditi put pobednika. Najvažnije je da naše najbolje igračice Jelena i Ana budu zdrave, a znamo svi kolika su njihova srca kada igraju za Srbiju, za svoj narod i da uvek idu preko svih limita da bi svojoj zemlji i reprezentaciji donele pobedu" – zaključio je srpski selektor Dejan Vraneš.
                     Još jedna činjenica govori u prilog tome da se Rusi ozbiljno spremaju za dolazak u Beograd, a to je da se veliki broj ruskih novinara iz najvećih medijskih kuća akredituje za ovaj događaj koji je od strane ITF-a (Međunardone teniske Federacije) ocenjen kao “meč broj 1” u Fed kup takmičenju Svetske A grupe na startu 2010. godine.