TSS TOUR UZ PODRŠKU NOVAKA ĐOKOVIĆA

Datum objave: 04.05.2020. // Kategorija: Domaća scena
U skladu sa merama vezanim za pandemiju virusa Covid19 koje su na snazi i koje će Vlada republike Srbije donositi (i ostale zemlje) prateći zdravstvenu situaciju u svetu i preporuke stručnjaka, Teniski savez Srbije će kao i većina nacionalnih saveza morati da promeni i prilagodi svoj program i plan rada za ovu godinu.
Zbog zdravstvene situacije sva sportska dešavanja u svetu i kod nas su otkazana, a plan i poslednja odluka ITF i TE je da se sa međunarodnim turnirima nastavi nakon 13. jula 2020. Ono što se pokazalo kao najveći problem u našem sportu je nemogućnost velikog broja igrača da ostvari bilo kakve prihode za ličnu egzistenciju što se pre svega odnosi na igrače i igračice sa slabijim rangom od 200tog mesta kako na ATP, tako i na WTA rang listama. Pored ovoga, imamo i problem usporenog razvoja najboljih juniora koji su trenutno bez mogućnosti nastupa na turnirima visokog kvaliteta. U tom smislu smo izmenili dosadašnje aktivnosti i prilagodili ih potrebama naših takmičara tj. želja nam je da našim takmičarima omogućimo maksimalno kvalitetne pripreme do početka takmičarske sezone u sferi međunarodnog tenisa.
 
TRENINZI U NACIONALNOM TRENING CENTRU
Od trenutka kada se omogući trening treba organizovati zajedničke treninge od ponedeljka do petka za svaku nacionalnu selekciju. U junu mesecu takođe treba da se nastavi sa dovođenjem igrača na treninge, a prema planu koji bi se napravio sa kalendarom takmičarskih aktivnosti od juna meseca.
 
REPREZENTATIVNI NASTUPI JUNIORSKIH SELEKCIJA 12 DO 18 GODINA
Zbog velikih promena u juniorskom kalendaru i otkazanog Ekipnog evropskog prvenstva do 14 godina, a velike su šanse da se otkažu i preostala prvenstva Evrope, planiramo da organizujemo zajedničke pripreme i prijateljske mečeve sa reprezentacijama iz okruženja. U prvom periodu plan je da pripreme i mečeve organizujemo sa Hrvatskom i Mađarskom. Početak Futures turnira kao i juniorskih turnira je za sada predviđen za 13 jul. Zbog toga je potrebno prilagoditi kalendar takmičenja tako da se u tom periodu odigra što više kvalitetnih turnira u svim konkurencijama.
Teniski savez Srbije je u konstantnom kontaktu sa najboljim igračem na svetu Novakom Đokovićem kojem je veoma stalo da pomogne TSS-u i svim igračima koji se trenutno nalaze u nezavidnom položaju. Stoga će TSS u saradnji sa Novakom Đokovićem organizovati “TSS Tour” za igrače i igračice seniorskog uzrasta za zavidnim novčanim nagradama. Ovom prilikom bismo se zahvalili kako Novaku Đokoviću, tako i Danilu Petroviću uz čiju pomoć smo došli u situaciju da možemo da pokrenemo ovakav program.
 
"Svestan sam problema sa kojima se suočava veliki broj tenisera iz naše zemlje, sa mnogima sam na vezi, i znam da prolaze kroz ozbiljne teškoće. Zato smo odlučili smo da zajedno napravimo plan koji će igračima pomoći da prebrode ovaj period. Biće odigrano šest turnira za seniore i seniorke, obezbeđeni su nagradni fondovi, organizovaćemo i juniorska takmičenja, a ukoliko bude neophodno pomoći ću i ličnim sredstvima da se sve održi na kvalitetan način. Pored toga, pružiću maksimalnu podršku takmičenju, učesnicima i organizatorima u strateškom smislu, na planu promocije, ali i na svaki drugi način koji bude neophodan. Zahvalio bih se i Danilu Petroviću, koji ima veliku ulogu u realizaciji projekta i koji je mnogo pomogao da dođemo do jedne ovakve ideje. Podsećam i da će sva takmičenja poštovati mere o zdravstvenoj bezbednosti, jer nam je očuvanje zdravlja svih učesnika jedan od prioriteta" - rekao je Novak Đoković najavljujući TSS Tour.
 
SENIORI
“TSS Tour”
• 6 turnira sa novčanim nagradama za seniore i seniorke;
• Završni Masters turnir
• Masters 6 igrača po bodovima sa 6 turnira i 2 WC.
TURNIRI U KONKURENCIJAMA 12 DO 18 GODINA
• Po 4 turnira u svakoj konkurenciji;
• Završni Masters turnir
• Masters 8 igrača po bodovima sa 4.
Pored ove serije turnira TSS će regionalnim savezima prepustiti organizuje turnira u svim kategorijama, a broj turnira zavisi od procene savkog regionalnog saveza o broju turnira.
 
"Zahvalio bih se Novaku Đokoviću na izuzetnoj reakciji, i na želji da pomogne srpskom tenisu. Ponosni smo na to što imamo njegovu podršku i što nam godinama unazad izlazi u susret i omogućava da tenis u Srbiji živi i razvija se.
Potrudićemo se da svi zajedno kao tim opravdamo njegovo poverenje i spremnost da bude deo ovakvog projekta. Uveliko se radi na organizacionim detaljima, kako bi sve proteklo u savršenom redu, a opet u skladu sa trenutnom situacijom kojoj moramo da se prilagodimo.
Verujem da će turniri pomoći teniserima i teniserkama pre svega na finansijskom planu, a potom i da će im to biti način da se vraćaju u trenažni ritam i u formu, kako bi što lakše i spremnije dočekali nastavak sezone. Dok se to ne dogodi, daćemo sve od sebe da naši igrači u Srbiji imaju što bolje uslove za rad, a TSS Tour je prvi i važan korak u tom pravcu", rekao je Mirko Petrović, predsednik TSS-a.
 
VAŽNA NAPOMENA:
Teniski savez Srbije će izdati OBAVEZUJUĆE UPUTSTVO O MERAMA ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI ZA VREME ORGANIZACIJE TURNIRA.
TSS ima podršku I ITF u organizaciji ovih turnira I takodje će sa njihove strane biti propisane mere za organizaciju turnira širom sveta koje će TSS u potpunosti ispuniti.
Uputstvo mora biti jasno istaknuto na oglasnoj tabli kluba organizatora. Jasno moraju biti obeležene zone u kojima je zabranjen pristup, a svaki klub je odgovoran za sprovodjenje tih mera. Svaki region će imenovati Komesara za sprovodjenja mera zdravstvene bezbednosti koji će biti odgovoran za njihovo sprovođenje, a klub će dostaviti ime osobe koja je u ime organizatora zadužena za sporvođenje mera. Odgovorna lica regiona i kluba moraju se nalaziti na prozicijama turnira.
Ovaj plan će u mnogome zavisiti od razvoja situacije i epidemioloških mera koje će biti na snazi kako u Republici Srbiji tako i u celom svetu. Poštovanje mera, zdravlje igrača i svih osoba koje bi bile uključene u ove aktivnosti je na prvom mestu.