Viktorova viktorija

Datum objave: 16.01.2016. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup

Teniski as Srbije, 22. igrač planete Viktor Troicki uspeo je da odbrani trofej osvojen 2015. u Sidneju. U borbi za novu, treću ATP titulu u karijeri Viktor je u finalu turnira u Sidneju u izuzetno uzbudljivom meču savladao Bugarina Grigora Dimitrova 2:6, 6:1, 7:6(7).

Osmeh Srbije, teniser koji je pojavom doveo naš nacionalni tim u poziciju da svi protivnici strahuju kada u žrebu izvuku Srbiju. Bio je dragulj koji je upotpunio pobednički mozaik, satkan od imena kao što su Đoković, Zimonjić i Tipsarević. Kada je Viktor postao ozbiljan reprezentativni igrač, tada su naši rivali morali da razmišljaju o novom kvalitetu srpskog Davis cup tima, a to je kombinatorika - koga će naš selektor uvrstiti u tim u kom trenutku. Igrom, servisima, ali i osmehom, majstorstvom van terena doneo je novi duh u državni tim. Talenat, kvalitet, upornost, veliki rad, disciplina, vera u sebe doveli su srpskog tenisera Viktora Troickog do članstva u eliti svetskog tenisa. Sjajne partije, pobede nad velikim igračima i imenima „belog sporta“ lansirali su Viktora na 12. poziciju ATP liste 2011. godine (najbolji rang do sada). Za Davis cup tim Srbije debitovao je u Moskvi 2008. u prvom kolu Svetske grupe protiv reprezentacije Rusije kada je posle velike borbe izgubio od Davidenka, prethodno pobedio Tursunova. Do sada je zabeležio 16 pobeda i 10 poraza. U plej of susretu Srbije i Uzbekistana (septembar 2009) bio je prvi igrač naše reprezentacije i zabeležio je dve pobede.

Prvi meč za Srbiju u Davis cup takmičenju u 2010. godini odigrao je upravo Viktor Troicki. Reprezentacija Srbije prvo kolo Svetske grupe za 2010. odigrala je kao domaćin protiv selekcije SAD-a. U uvodnom meču ovog susreta Viktor je savladao Džona Iznera i doneo prvi poen Srbiji u tom meču koji smo na na kraju dobili 3:2. Bio je član deset najboljih juniora sveta. U istoj konkurenciji odigrao je i finale Vimbldona, u dublu 2004. godine, na Otvorenom prvenstvu Amerike, u trećem kolu sprečio Francuza Gaela Monfisa da ispiše nove stranice istorije. Francuz je te godine imao osvojena tri gren slem trofeja i još mu je nedostajao „US Open“ da bi zaokružio veliki Gren slem što još nije pošlo za rukom nijednom teniseru još od vremena kada je to učinio Šveđanin Stefan Edberg. Od 13. do 15. godine Troicki je živeo i trenirao u Boca Ratonu, na Floridi. Prvu profi titulu Viktor je osvojio 2004. godine na „fjučersu“ u Srbiji. Prvi proboj na ATP takmičenjima napravio je 2006. na turniru u Tokiju gde je iz kvalifikacija stigao do drugog kola, u kome je namučio najboljeg tenisera današnjice Federera. Iste godine osvojio je čelindžer u Darvadu i „fjučers“ u Emiratima. Troicki je 2007. godine odigrao tri polufinala čelindžera: Donjeck, Bergamo, Marakeš, igrao je i glavni turnir u Indijan Velsu, do kojeg je jeg je stigao iz kvalifikacija, dospeo do polufinala ATP turnira u Umagu i na tom putu savladao tadašnjeg trećeg tenisera sveta, zemljaka Novaka Đokovića. Odlikuje ga snažan servis, što je ujedno i najjači element njegove igre. Od ulaska u profi vode, posebno kada je prioritet dao ATP takmičenjima, imao je tu sudbinu da se sastaje sa najvećim teniskim imenima današnjice Federerom, Nadalom, Đokovićem jasno im stavljajući do znanja da se opasno približava samom svetskom vrhu. Prvo ATP finale obezbedio je u Vašingtonu 2008, gde je pobedio Amerikanca Endija Rodika, a u završnici je zaustavljen od Argentinca Del Potra.

U 2009. godini Viktor je pored osvojenog čelindžera u rodnom Beogradu (Gemax), na Svetskom kupu u Dizeldorfu podigao šampionski pehar sa saigračima iz srpskog tima - Zimonjićem i Tipsarevićem, u finišu sezone odigrao je finale ATP turnira u Bangkoku gde je u polufinalu savladao sedmi reket sveta – Francuza Congu, polufinale je zabeležio u Zagrebu. Naš adut iz rukava preko noći je izrastao u strah i trepet teniskih terena na planeti. Fenomenalni finiš sezone, koji će da bude krunisan prvim finalom i titulom Davis cupa u istoriji Srbije, najavio je polufinalom u Tokiju. Par meč lopti Viktoru nije bilo dovoljno da sruši vladara ATP liste, Rafaela Nadala. Španac se srećno provukao. Na prvu ATP krunu nije Viktor dugo čekao. Osvojio je sa Nemcem Kasom u dublu. Pokorili su Bangkok i najavili furiozni finiš sezone. Usledilo je dvostuko finale u Moskvi. I ponovo, prva ATP titula, ali sada i u singlu. Troicki se tako upisao među besmrtnike ATP tura. Za duplu krunu, u tandemu sa kolegom iz reprezentacije Jankom Tipsarevićem, nedostajalo je malo sportske sreće i odmora. Ipak, Viktor se nije tu zaustavio, odigrao je i polufinale ATP turnira u Bazelu.

Da je Viktor adut Srbije pokazao je i dokazao kada je u poslednjem, odlučujućem meču u finalu Davis cupa protiv Francuza, kada je sav pritisak pobede bio na njegovim leđima, izvojevao veliku pobedu na veličanstven način i time ispisao istoriju. Sezonu 2011. “otvora” sjajnim rezultatima – finale ATP turnira u Sidneju i polufinalom u Roterdamu. Do četvrtfinala stigao je na turniru iz Masters serije u Monte Karlu, kao i na turnirima u Haleu i Vašingtonu. U Parizu na Otvorenom prvenstvu Francuske bio je na korak od plasmana u četvrtfinale. Posle velike borbe u 4. kolu Rolan Garosa 2011. zaustavljen je rezultatom 6:4, 6:4, 3:6, 2:6, 5:7 od četvrtog igrača planete Britanca Endija Mareja. Na ATP turniru u Kuala Lumpuru odigrao je polufinale dok je u Moskvi, gde je branio titulu osvojenu 2010. godine zaustavljen u finalu od zemljaka i kolege iz Davis Cup reprezentacije Srbije Tipsarevića. Reprezentaciji Srbije u 2011. Viktor je doneo četiri pobede u singlu - u susretima sa Indijom i Švedskom. Svetski kup u Dizeldorfu osvaja i 2012. sa kolegama Jankom i Nenadom. Boje Srbije u Dejvis kupu branio je sve do polovine 2013. godine kada je od ITF-a suspendovan na godinu dana, zbog nesporazuma u vezi antidoping pravila. Jednogodišnju pauzu Viktor je proveo trenirajući i spremajući se za povratak na teren, sa željom da se na profi scenu vrati jači nego ikada. Već na prvim takmičenjima, koje je započeo sa 847. Pozicije ATP liste beležio je pobede, na četvrtom turniru od povratka osvojio je trofej u italijanskom gradu Komo, zatim i čelindžer u Banja Luci, na ATP turniru u Šenženu preslišao petog igrača sveta Davida Ferera, na ATP turniru u Beču iz kvalifikacija stigao do polufinala. Pobede i briljantna igra našeg asa donele su mu munjevit skok na ATP listi. Kraj godine dočekao je u top 100 najboljih na svetu, čime je obezbedio i plasman u glavni turnir prvog gren slema u sezoni – Otvorenog prvenstva Austalije. Sezonu 2015. otvorio je na briljantan način, osvajanjem ATP titule u Sidneju do koje je stigao iz kvalifikacija, odigravši i pobedivši u osam mečeva. Viktor se vratio u Dejvis kup tim Srbije u martu 2015. u meču prvog kola Svetske grupe protiv selekcije Hrvatske, posle skoro dve godine i poslednjeg meča koji je odigrao u nacionalnom dresu, bilo je to protiv Amerike aprila 2013. godine. Zabeležio je dve pobede u Kraljevu u susretu Srbije i Hrvatske. Na ATP turniru u Štutgartu zaustavljen je u finalu protiv Španca Rafaela Nadala, odigrao je i polufinale ATP turnira u Londonu koji je prethodnica Vimbldona gde je Viktor stigao među 16 najboljih. Sezonu 2015. je završio na sjajnoj 22. poziciji ATP liste.

Briljantan start 2016. i odbranjen trofej u Sidneju najavljuju još jednu sjajnu sezonu za našeg teniskog heroja u kojoj ga očekuju i Olimpijske igre u Riu i gde će biti jedan od aduta Srbije za medalju.

Srećno Viktore u pohodu po nove viktorije!!!

Datum rođenja: 10. februar 1986. godine, Beograd
Igra desnom rukom.
Prebivalište: Beograd
ATP rejting: singl - 22 (12 - najbolji rang
zabeležio 06.06.2011.),
dubl - 169 (49 - najbolji rang zabeležio 25.
oktobar 2010)
Visina: 1,93
Težina: 86
Profesionalac od 2003. godine
 
Tekst: Neda Miletić, Foto: Srđan Stevanović