Zekić: "San mi je da igram za Srbiju u Dejvis kupu pred punom Arenom"

Datum objave: 16.07.2018. // Kategorija: Domaća scena
Uporan, istrajan, veliki borac, teniski znalac koji poraze ne priznaje, pa makar oni bili i na samom treningu. Narodski rečeno - žilav, jak dečko. Takav je naš 13 – godišnji Nikola Zekić, teniser koji je skrenuo pažnju teniskih stručnjaka kada je osvojio državno prvenstvo. I to na briljantan način. Startovao je u kvalifikacijama, probijao se, ostavljao rivale za sobom i stigao do titule. Naravno, takav uspeh ne može i ne sme da ostane nezapažen. Usledio je i poziv u reprezentaciju Srbije. Tako se ovaj momak iz Republike Srpske našao u žiži teniskog miljea Srbije. TS Srbije je maksimalno, prema svojim mogućnostima, stao iza talentovanog dečaka, pa se očekuju brzi i skoriji uspesi i na juniorskoj međunarodnoj sceni.
 
Iza sebe već ima Tennis Europe trofeje, a imao je priliku i da igra u čuvenoj Londonskoj Q2 Areni u vreme završnog Mastersa na turniru mladih nada Starog kontinenta. 
 
Nikola Zekić je izuzetan talenat koji pre svega želi uspeh, ali je, ujedno, s obe noge čvrsto na zemlji. Htenje i vera u sopstvene mogućnosti čine ovog vanserijskog mladog igrača novom nadom srpskog tenisa.  
 
1. Kada si počeo da se družis s reketom, kako je krenuo i tekao tvoj teniski put 
„Od svoje šeste godine sam počeo lagano da prebacujem lopticu preko mreže. Bilo je to u Zvorniku mom mestu rođenja, a od svoje osme godine sam počeo da igram turnire. Prvo je to bilo u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, pa Srbiji, u poslednje tri godine igram međunarodne turnire pod okriljem Tennis Europe“ .
 
2. Šta je presudilo da ostanes u tenisu
„Pre svega ja tenis volim i teško bi mogao da zamislim svoj život bez njega, a rezultati koje sam do sada postigao govore mi da mogu da nađem svoje mesto u tenisu“.
 
3. Koliko ti znači titula prvaka države koju si osvojio? 
„Zaista puno, titula državnog prvaka Srbije koju sam osvojio sa 12 godina došavsi iz kvalifikacija mi puno znači. Tada sam shvatio da u tenisu mogu da igram sa našim najboljim teniserima i da ih pobeđujem“.
 
4. Idoli
„Idol mi je Novak Đoković mada pokušavam da budem Nikola Zekić sa svojom prepoznatljivom igrom, ali nemoguće je ne spomenuti Novaka  Đokovića koji svima nama mladim teniserima puno znači i pomaže olakšavajući nam naš teniski put“.
 
5. Pokušavas li nekoga da kopiraš (udarce, ponašanje, igra)
„Mislim da je svaki teniser priča za sebe, volim da sam agresivan i da nametnem svoju igru“.
 
6. Koliko ti je potrebno vremena u toku meča da pronađes slabe strane protivnikove igre
„Svoje protivnike pratim i uglavnom ih poznajem, ali početak meča i početni gemovi mi dosta kažu o manama i vrlinama tenisera koji je na drugoj strani mreže“.
 
7. Šta te iznervira u toku meča. Protivnik, tvoja igra, sudijske odluke...
„Moja po nekad pasivna igra koja dozvoljava protivniku da se razigra, a sudske odluke su nešto na što ja ne mogu da utičem“.
 
8. Kako se nosiš s pritiskom u važnim mečevima
„Pritisak postoji i ponekad se zaista teško nosim sa njim. Imam neke svoje male tajne kojih se držim da bi opuštenije ulazio u mečeve“.
 
9.  U dosadašnjem delu 2018. igrao finale Tennis Europe do 14 u Ulcinju, bazirao si se na Tennis Europe takmičenja. U vreme kada si se takmičio u uzrastu do 12 osvojio si vezano tri singl titule. Tvoj komentar na učinak na Tennis Europe sceni u dosadašnjem delu 2018. i planovi i ciljevi do kraja sezone
„Mogao sam i morao više, mada imam i tri finala u dublu. Nisam previše opterećen da moram da napravim rezultat po svaku cenu, svestan sam da moje vreme tek dolazi i da moram fizički da se razvijem da bi igrao ravnopravno sa najboljim teniserima Evrope u svom uzrastu. Moj datum rođenja je 26.12.2004. godine tako da uvek igram sa starijima od sebe, kad sam ulazna godina od mene su skoro svi stariji do dve godine, a kad sam izlazna do godinu dana. Sada mi je to otežavajuća okolnost, ali kada ih fizički pristignem tada bi do izražaja trebali da dođu moji kvaliteti. Cilj mi je da 2018. godine završim među 25 najboljih tenisera u Evropi uzrasta do 14 godina.
 
10. Koliko dnevno treniraš, kako izgleda tvoj teniski dan 
„Zavisi gde treniram da li je to Zvornik, Zlatibor ili Beograd. U Zvorniku imam jedan trening dnevno i sedmično tri puta radim kondiciju, a imam obavezu i da redovno idem u školu. Kad sam na Zlatiboru i Beogradu onda imam dva treninga dnevno od po 90 minuta, a između njih radim i kondiciju. Jedan dan u sedmici u potpunosti odmaram od tenisa“.
 
11. Čega si se sve odrekao zarad tenisa, a gde misliš da si dobio kada je reč o kvalitetu življenja
„Tenis nudi dosta toga, a u isto vreme ti i dosta oduzima. Stekao sam dosta novih drugara, upoznao različite kulture, nacije, proputovao skoro celu Evropu. Igrao sam u čuvenoj Londonskoj Q2 Areni u vreme završnog Mastersa gde sam gledao osam najboljih tenisera sveta kako igraju i kako treniraju. Porodica mi najviše nedostaje kad sam duže odsutan, naročito moj brat Đorđe koji je veoma dobar fudbaler. Volio bi da sam sa njim kad igra svoje utakmice, da mu pružim podršku jer znam koliko ona znači i meni“.
 
12. Kakav je plan za narednih par godina
„Narednih godinu i po, do dve,  planiram provesti u Beogradu, a nakon toga plan je da dve godine provedem u jednoj poznatoj teniskoj akademiji van Srbije“.
 
13. Uslovi treninga i koje kockice treba da se slože kako bi u tenisu uspeo
„Svestan sam da moram puno i naporno da treniram, takođe moram i svoje telo da pripremim za te napore. Sreća je potrebna i poželjna kao i niz drugih faktora. Prija mi podrska Teniskog saveza Srbije kao i svih meni dragih ljudi, naročito podrška iz Republike Srpske odakle i ja dolazim“.  
 
15. Ambicije
„Ambicije su visoke, svjestan sam da sam talentovan, ali ima još puno tenisera u mom uzrastu koji su takođe talentovani. Moje je da vredno treniram i da sam u potpunosti posvećen tenisu, a kao plod toga treba da dođu i dobri rezultati“.
 
16. Reprezentacija
„Igrati za reprezentaciju Srbije je poseban osećaj  koji se ne može porediti ni sa jednim drugim takmičenjem. Na početku sam imao strah, a sada nakon dve godine igranja u reprezentaciji sam dosta opušteniji. San mi je da igram za Srbiju u Dejvis kupu pred punom Arenom.
 
17. Tvoj najveći kvalitet, a šta treba da popraviš u svojoj igri
„Moj najveći kvalitet je brzina i forhend, mada mislim da imam i sasvim dobre udarce sa osnovne linije. Moram da popravim dubinu loptice kao i više da radim na otvaranju terena, takođe moram i više da radim na koncentaciji u igri“.
 
18. Da si ponovo na početku da li bi odabrao isti sportski put
„Da, bez dileme“.
 
19. Događaj koji ti je ostao u najlepšoj uspomeni
„Bilo je to u Kraljevu na Dejvis kupu izmedu Srbije i Hrvatske. Tada sam prvi put sreo i upoznao Novaka Đokovića i osvajanje titule prvaka Srbije što je i automatski značilo i poziv u reprezentaciju Srbije“.