Istorijat

Istorija tenisa na našim prostorima ne zaostaje mnogo za počecima tenisa u svetu, čak štaviše, samo nekoliko godina kako je nova pomodna igra sa reketima zaokupila pažnju dvorova Engleske, Francuske i Austorugarske, a prvi reketi već su stigli na Balkan.

Austrougarski oficiri i engleski industrijalci počeli su da igraju tenis na prostorima Balkana početkom 80-tih godina 19.veka, a ostaje zabeleženo i na fotografijama da je gradić Priboj na reci Lim dobio prvi teniski teren, u okviru vojne kasarne austrougarske vojske, koja je tada boravila u ovom delu jugozapadne teritorije carevine štiteći granicu prema Turskoj.

Nedugo zatim terenini za novu igru niču kao pečurke, sasvim prirodno na Paliću već 1878 godine, jer je blizina Beča i Budimpešte uticala da sve sto je novo najpre stigne u krajeve koji su geografski bliži prestonici Austrougarske. Te, pomenute 1878 godine održana su i prva nadmetanja, takmičenje pod nazivom Segedinski vinogradi, i pored tenisa sportisti su se nadmetali u mačevanju, jahanju, trčanju i rvanju.

Od tada, pa sve do danas, na Paliću, kao i Subotici, tenis ima bogatu tradiciju, a beli sport se širio i u ostale delove zemlje, nalazeći nove poklonike gde god se pojavio.

Veliko interesovanje za ovaj sport, naročito posle završetka Prvog svetskog rata, nametnuo je potrebu da se osnuje jedno vrhovno telo koje će okupiti sve klubove i sekcije na jedno mesto i organizovati jake turnire i takmičenje širom zemlje. Osnivačka skupština održana je 27.avgusta 1922 godine u Zagrebu, u kafani Zlatna kruna u Gajevoj ulici, broj 12. Za sedište JUGOSLOVENSKOG TENISKOG SAVEZA odabran je Zagreb, tada najači centar tenisa u Jugoslaviji.

Skupštini je prisustvovalo 8 klubova, a kako je ustanovljeno, kompetencije novog Saveza ticale su se praćenja pravilne primene pravila tenisa na takmičenjima u zemlji, zatim saradnja sa inostranstvom i održavanje veza, stvaranje reprezentacija i odlučivanje o svim bitnim pitanjima za teniski sport.

Za predsednika je izabran Hinko Virt.

Već 1926 godine Savez je prijavio reprezentaciju za igranje u Dejvis kupu, pa istorija beleži da je Jugoslavija svoj prvi meč igrala u maju 1927. godine protiv Indije u Zagrebu. Naši prvi Dejvis kup igrači Đorđe Dunđerski (Novi Sad) I Ivan Balaš (Bečkerek / danas Zrenjanin) izgubili su singl mečeve prvog dana, zatim i dubl, pa je ekipa Inidje predala trećeg dana oba meča jer nisu imala takmičarski karakter, kako bi njihova delegacija stigla do Đenove na vreme da se ukrca na brod i otputuje u Delhi.

Iako ekipa bez velikog iskustva, Jugoslavija je u periodu od 1936 – 1948 imala pet igranja u finalu Dejvis kupa, a 1939. godine u finalu je nadigrana Nemačka (!!!) – 3:2.  Ova pobeda odjeknula je kao svetska senzacija jer u to vreme igrači našeg renomiranog protivnika bili apsulutni favoriti.

Kuriozitet je da je samo nekoliko meseci kasnije Nemačka okupirala Poljsku i započela Drugi svetski rat, pa je Dejvis kup takmičenje prekinuto sve do 1946. godine. Praktično, u odsustvu takmičenja, ostalo je zabeleženo u istoriji da je Jugoslavija formalno 6 godina bila nesvrgnuti šampion Dejvis kupa.

Burna je istorija našeg tenisa od 1946. godine do danas. Bez obzira na političko-geografske podele i brojne promene sistema, od Federativne narodne republike do Socijalizma, zatim građanskog rata i razdvajanja, prvo na SR Jugoslaviju, potom na Srbiju i Crnu Goru, do današnjih dana kada je Srbija posebna celina, ali je tenis izdržao sve turbulencije i rezultati nisu izostali.

U periodu od 2007. do 2014. Srbija je postal velesila u svakom pogledu. Čak četiri igrača u seniorskoj konkurenciji je stiglo do pozicije broj 1 u svetu (Novak Đokovic, Ana Ivanović, Jelena Janković, Nenad Zimonjić), a ekipno se Dejvis kup reprezentacija popela na pobednicko postolje 2010. pobedom protiv Francuske u finalu. Dve godine kasnije ženska ekipa stigla je do titule vicešampiona, pa je time zaokružen jedan period za koji se sa pravom smatra da je najveći u istoriji tenisa na našim prostorima.

Od Hinko Virta, prvog predsednika Teniskog saveza, do danas, na čelu ove organizacije bilo je ukupno 22 predsednika, od kako je Srbija samostalna kao država imali smo dva predsednika: Slobodana Živojinovića (2006-2011) i Vuka Jeremića, koji je na toj funkciji od 2011. godine izabran sa mandatom od četiri godine.

Teniski savez Srbije je početkom 2013. godine izdao kapitalnu monografiju posvećenu istoriji tenisa na prostorima Balkana. Na preko 900 strana velikog formata obuhvaćen je period od osnivanja klubova do današnjih dana. Na našem sajtu imate mogućnost da čitate kompletnu knjigu od korica do korica.

Preuzmite knjigu u PDF formatu