Šampion je Laslo Đere

Datum objave: 26.01.2012. // Kategorija: Vesti
laslo_djere

Novi šampion Srbije na prvenstvu za osamnaestogodišnjake, koje je održano u dvorani na terenima “Impuls hale” na Novom Beogradu je Laslo Đere iz TK Senta. On je u finalu savladao Petra Čonkića, člana TK As iz Novog Sada rezultatom 6:3, 6:2. Đere je pokazao da je u izvanrednoj formi, jer je na državno stigao direktno iz Češke gde je prošle nedelje igrao u polufinalu veoma jakog ITF turnira prve kategorije. Interesantno da je polufinale na istom turniru igrao i Luka Ilić, član TK Crvena zvezda.
Obojica su važila za prve favorite dvoranskog prvenstva Srbije, a Ilića je upravo pobednik zaustavio u polufinalu – 6:4, 6:4. 
 Petar Čonkić je samo nedelju dana ranije osvojio prvenstvo u kategoriji do 16 godina i održao je obećanje – da i u dve godine starijoj konkurenciji želi da trijumfuje.
Čonkić je u polufinalu bio bolji od prvog nosioca, imenjaka Tomića, člana TK Crvena zvezda – 7:5(6), 6:0, ali u finalu se namerio na boljeg.
Laslo Đere je veoma perspektivan teniser. Ima 17 godina, a osvajanje titule doživeo je kao svojevrsnu nagradu za sve ono što je dao tenisu.

- Naravno da sam zadovoljan ovim uspehom, mada, moram da priznam da je bilo veoma teško. Na ovom turniru igrali su skoro svi najbolji juniori Srbije u ovom uzrastu. Kvalitet mečeva je bio na zavidnom nivou, konkurencija veoma ozbiljna što su pokazali i mečevi koji su bili uzbudljivi i neizvesni. Zadovoljan sam, pre svega svojom igrom. Započeo sam godinu veoma dobro, u češkom Prerovu sam na veoma jakom ITF turniru Prve kategorije stigao do polufinala, sada sam pobedio na državnom. To je, zapravo, epilog uloženog truda.
Počeo sam da igram od svoje pete godine, sa sedam sam počeo da se takmičim, prvo u Srbiji, a zatim mi po Evropi. Najveći uspeh, do sada, mi je osvojen ITF turnir treće kategorije u Moskvi, i naravno, ovaj sada, uz polufinale u Češkoj . Trenutno sam pedeseti na ITF listi. Planovi su mi vezani za nastupe na ITF turnirima tokom godine, ali ću pokušati da igram i fjučerske ovde po Srbiji i u okolnim zemljama. Želim da na ITF listi uđem u četrdeset kako bih mogao na gren slem turnire u juniorskoj konkurenciji. U Australiju nisam otišao jer sam se odlučio za turnire u Evropi, ali na preostala tri, Rolan Garos, Vimbldon i US open ću svakako. Sada me čekaju reprezentativne obaveze. Do sada sam igrao za reprezentaciju u svim kategorijama. Uzori su mi Novak i Federer. Novak zbog toga što je, uz ostalo, najjači u glavi, a Federera volim da gledam kako zbog igre, tako i zbog ponašanja. Ranije mi se događalo da u besu polomim reket, sada ne. Inače, imam ugovor za reket sa firmom “Prince”, a nadam se da ću ove godine napraviti ugovor i sa nekom firmom za odeću i patike.
conkic_laslo_obradovic
Petra Čonkića smo predstavili prošle nedelje, kada je osvojio titulu u kategoriji do 16 godina.
- Rekao sam, posle osvajanja titule do 16 godina, da ću pokušati to isto i u ovoj starijoj grupi, ali nisam uspeo. Laslo je bio bolji i ja mu čestitam na tituli. Bio je to dobar meč u kome je bilo lepih poena,
ali u ovom trenutku protivnik je bio bolji. Sva moja nastojanja nisu bila dovoljna. Ali, nije mala stvar biti drugi do osamnaest godina u državi, a meni je petnaest godina. Što se tiče rivala, dugo se poznajemo i on zna moje vrline i mane, ja takođe njegove tako da nije bilo nikakvih iznenađenja. Zadovoljan sam igrom. Laslo je bio smireniji u nekim trenucima. Jača strana moje igre su kretanje i brzina.
Sada mi predstoji par dana odmora, a onda se spremam za ekipno prvenstvo Evrope, koje se igra u Italiji. Želim da se zahvalim svom timu, bratu i ocu koji su me sve vreme podržavali u nastojanjima da
i ovo prvenstvo odigram na najbolji način – rekao je Petar Čonkić.
Finalistima je pehare, diplome i nagrade predao selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović, a sponzori su bili “Head”, Wilson”, “Babolat” i Laguna.