Petar Čonkić najbolji šesnaestogodišnjak

Datum objave: 19.01.2012. // Kategorija: Vesti
petar_conkic
Teniser TK As iz Novog Sada Petar Čonkić novi je državni prvak među šesnaestogodišnjacima. On je u finalu savladao vršnjaka Stefana Blanušu iz TK Crvena zvezda u meču koji bi, rezultatski gledano, mogao dobiti epitet lakog, ali samo pobednik zna koliko je energije i volje morao da uloži kako bi na kraju stigao do trijumfa – 6:2, 6:2. Oba rivala su u ovaj meč ušli s ciljem da pobede i okite se titulom. Ovoga puta to je uspelo mladom Novosađaninu.
U polufinalnim duelima, kada je ulog bio finale, Blanuša je savladao Novosađanina Srđana Jakovljevića, člana TK Index – 7:6(3), 6:1, dok je Čonkić bio bolji od Dušana Vukićevića iz TK Grin set, ubedljivo – 6:3, 6:0.
Kuriozitet ovog prvenstva je što su već u prvom kolu ispali svi nosioci, osim Andrije Graovca, ali ni on nije stigao dalje od drugog kola, što samo pokazuje da je ovo državno prvenstvo za dečake do 16 godina bilo veoma kvalitetno. Učestvovalo je 60 dečaka, od kojih su 32 ušli u kvalifikacije, a u glavni turnir plasirala su se četvorica kroz kvalifikacije, a među njima je bio i polufinalista Srđan Jakovljević. Zanimljivo je da je pobednik, Petar Čonkić, za ovaj turnir dobio vajld kartu i dobro je iskoristio.
- Ovo je bio izuzetno kvalitetan turnir na kome su učestvovali skoro svi najbolji teniseri koje Srbija ima u ovoj kategoriji. Presrećan sam osvajanjem titule koja je došla, moram da priznam, pomalo neočekivano, mada, ne mogu reći da se pobedi nisam nadao. Svakako da mi je ovo najveći uspeh do sada. Bez obzira što rezultat tako ne kazuje, mislim da je finale opravdalo očekivanja, bio je to neizvestan meč u kome su nijanse odlučivale. Oba igrača očekuju pobedu, bio je veliki pritisak i s te strane sam zadovoljan jer sam se na najbolji način izborio s tim problemom. Forhend me je dobro služio i to mi je najbolji udarac, a moram još da radim na servisu. Što se tiče uzora, zna se, to je Novak. Sada ću se malo odmoriti, a onda ponovo dolazim u Beograd gde ću igrati na državnom prvenstvu i u konkurenciji do 18 godina, a početkom godine ću igrati na ITF i Eta turnirima – kaže za sajt TSS Petar Čonkić.
finale_drzavnog_decaci_16

Drugoplasirani Stefan Blanuša počeo je da igra u Vršcu, živi u Pančevu ali, kako sam kaže, uslovi nisu bili najbolji pa je prešao u Crvenu zvezdu. Nije želeo da se “ofira” sa slabijim stranama svoje igre.
- To ću sačuvati za sebe. Drago mi je što sam igrao u finalu, nije mi drago što sam izgubio, ali moram da istaknem da je ovaj turnir bio izuzetno kvalitetan. Veoma sam naporno radio i pripremao se za ovo državno prvenstvo. Najbolji pokazatelj kvaliteta igrača je činjenica da su svi nosioci ispali u prvom kolu. Već to pokazuje da ima veliki broj mladih tenisera koji imaju potencijal i koji će, siguran sam, uskoro pokazati svoj potencijal. Mišljenja sam da sam dobro odigrao turnir, posebno finale, s obzirom da je ovo tek početak sezone. Sada ću se par dana odmoriti, a onda, od ponedeljka ponovo ovde u “Impuls hol” na novi turnir, državno do 18 godina. I u toj konkurenciji očekujem dobre igre i zapažen plasman. Posle državnog imam u planu nekoliko Eta turnira, a zaigraću i na fjučersima u Srbiji, možda i u okruženju. Smatram da juniorski tenis nije toliko bitan. Zato ću krenuti u “lov” na ATP poene. Sve zavisi od toga kako ću igrati, odnosno u kakvoj ću formi biti. A što se tiče uzora, pa, kada sam počeo da treniram, uzor mi je bio Rafael Nadal, a sada, zna se – Nol(e). Jedan je Nole, drugi je – Blanuša.
Dušan Vukićević, član TK Green set, petnaestogodišnjak od koga se očekuje da krupnim koracima stupi na tenisku scenu. Treće mesto u ovom trenutku je dokaz njegovog talenta i jasne želje da uspe.
- Turnir je veoma uspeo jer su svi najbolji igrači iz Srbije bili u konkurenciji. Organizacija je bila vrhunska, a posebno mi se svidelo što smo na svakom meču imali sudiju u stolici, što je ovom turniru dalo poseban pečat i tretman nas igrača. Veoma sam zadovoljan svojim nastupom, pre svega zbog moje velike pobede u četvrtfinalu gde sam savladao dečka koga do sada nikada nisam dobio (Šunjevarić). Sledeće nedelje dolazim na državno do 18 godina i onda ću na neke Eta turnire. Možda će nekome izgledati čudno, ali volim brze podloge, najviše beton, mada sam počeo i najviše igram na šljaci. Volim ja i šljaku, ali brze podloge mi odgovaraju jer je moja igra napadačka. Kao i mojim drugarima, i meni je Novak uzor, a on upravo igra onako kako bih ja želeo.
Momci su zaista silni. A po karakteru različiti. Čonkić je tih, nenametljiv, ali na terenu vatra. Blanuća je šarmer, momak koji voli šalu, ali dok ne izađe na teren. Vukićević je negde na sredini. Bar je takav prvi utisak.