Relja šampion evropskog Božićnog turnira na Zvezdi

Datum objave: 09.01.2023. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Na terenima TK Crvena zvezda u Beogradu prva nedelja kalendarske 2023. protekla je radno, takmičarski. Održan je tradicionalni Tennis Europe turnir u konkurenciji do 14 godina za devojčice i dečake i proslavio 14. godinu svog postojanja. Za šampionsko postolje i važne bodove na evropskoj rang listi u okviru Data-Driven Lab Opena borilo se 128 takmičara iz 17 zemalja koji su u prestonicu Srbije stigli sa svih strana meridijana, od Kanade do Australije.
Pobednički pehar u konkurenciji dečaka otišao je u ruke predstavnika Srbije Relje Todorovića koji je u finalu savladao zemljaka Luku Ćeramilca 7:6(4), 2:6, 7:5. Finale je proteklo u velikoj borbi, Relja je odbranio četiri meč lopte koje je imao Luka Ćeramilac pri rezultatu 5:4 u trećem setu, uspeo da preokrene meč i slavi. Uspeh Todorovića je potpun i izuzetan obzirom da je kroz kvalifikacije morao da izbori učešće u glavnom turniru i na kraju stigne do evropske titule. 
U polufinalu Ćeramilac je bio bolji od Grka Alkisa Mikalakopoulosa 6:2, 7:6 (3), dok je Todorović savladao Uglješu Đokovića 6:2, 6:0. 
 
Kod devojčica trijumfovala je predstavnica BiH Tea Kovačević pobedivši u finalu Makedonku Saru Mitevski 7:5, 6:4. U polufinalu Mitevska je pobedila Minu Marković (SRB)  6:0, 6:0, Kovačevićeva je bila bolja od Aline Amsalem iz Izraela 2:6, 7:5, 6:0. 
 
“Divan početak takmičarske 2023. sa našim tradicionalnim turnirom, tokom kojeg uvek proslavimo i Novu godinu i Božić. Puno dobrih mečeva, puno mladih snaga svetskog tenisa koji se bore za svoje ulaznice za veliku svetsku scenu i budućnost tenisa. Na samom kraju videli smo i fantastično finale srpskih tenisera koji su prikazali sjajan tenis, rezultatsku neizvesnost do poslednje lopte, što je dalo dodatni kvalitet ovom meču. Nastavljamo dalje, pred nama je nova nedelja takmičenja, ITF turnir do 18 godina na kome ćemo videti na delu junior iz celog sveta, ali i potvrđene srpske asove i državne šampione” – rekao je direktor TK Crvena zvezda Slobodan Vojinović. 
 
Titulom na evropskom turniru Data-Driven Lab Open 2023. na terenima Crvene zvezde okitila se i srpska teniserka Anastasija Čolović u dubl konkurenciji. Ona je u paru sa koleginicom iz BiH Teom Kovačević u finalu savladala par Helena Korać (SRB), Sara Mitevska (MKD) 6:4, 6:1. 
Polufinale devojčice dublovi: 
Čolović (SRB), Kovačević (BIH) -  Sofia-Maria Nakov (ROU), Isabela Angela Relton (GBR) 6:1, 4:6, (10:3), Korać (SRB), Mitevska (MKD) - Marija Đukić (SRB), Andrea Lola Popović (SRB) 5:7, 7:5 (10:2). 
 
Polufinale dečaci dublovi : 
Ivan Dumbović (CRO), Patrik Semenić (SLO) – Filip Đokić (SRB), Alkis Michalakopoulos (GRE) 6:4, 0:6 (10:5),  Aleksandar Burmakin (RUS), Ivan Maraković (CRO) – Daniel Joita (GBR), Metju Mclain 6:4, 6:4. Finale:  Dumbović (CRO), Semenić (SLO) - Burmakin (RUS), Maraković (CRO) 6:3, 6:3.