...sećanja... i uvod u priču koja sledi – Gemax Open 2010!...

Datum objave: 15.02.2010. // Kategorija: Vesti

Datum 02.02.2002. – dvojke i nule najavile su početak zlatne srpske teniske ere čiji smo savremenici. Tog prvog dana kvalifikacija BMW Opena 2002. rođena je nova srpska teniska istorija. Dva dana pre toga, na konferenciji za medije, najavljen je prvi u istoriji turnir iz „čelindžer“ serije koji je održan u Beogradu. Vlasnik TK Gemax Đorđo Antelj, na čiju je ideju i viziju celokupna priča pokrenuta, najavio je „bajku“ koja će, onako kako je planirao i želeo, nastaviti iz godine u godinu da se razvija, dobija na dimenzijama i uvek nadmaši prethodnu, koja je ispisana godinu dana pre toga.
Gemax Open je rastao i razvijao se, za sva srca poklonika tenisa u Srbiji prirastao već od tog prvog dana kvalifikacija 2002. godine. Gemax Open je rodonačelnik zlatne ere srpskog tenisa!

Na konferecniji koja je najavila prvi Gemaksov čelindžer, koji je održan od 02. do 10. februara 2002. godine (nagradnog fonda 25.000 dolara + H), prisustvovali su novinari koji su ceo život proveli u tenisu, koji su svoje karijere počeli da grade na teniskim poprištima, a sam turnir od početka do kraja ispratili smo moje kolege Siniša Stojanović, Vojin Veličković i Nebojša Višković (doajeni srpskog teniskog novinarstva, ja ih zovem gren slem šampioni u teniskom novinarstvu) i ja. A zaista je bilo mnogo toga da se vidi, doživi, zaista je vredelo biti deo tog spektakla koji je Gemax darovao Srbiji, koja je u tom trenutku bila na teniskim marginama.
 „Turnir je izuzetno jak. O tome najbolje svedoče imena igrača koji će učestvovati u velelepnoj hali Gemax-a. Prvi nosilac je Austrijanac Julijan Novl 124. teniser sveta, u glavnom žrebu biće i najbolji jugoslovenski treniser Nenad Zimonjić. Šansu će dobiti i veliki broj mladih nada našeg tenisa među kojima i najperspektivniji Janko Tipsarević – rekao je tom prilikom tadašnji generalni sekretar TK Gemax Milan Smiljanić, inače  istaknuti teniski radnik kojeg nažalost već tri godine nema među nama.
Da, bio je jak turnir, bio je spektakl! Krenimo redom... uplovimo u prvu nedelju februara 2002. godine i prvu Gemax bajku!
Direktan ulazak u glavni žreb Gemax Opena 2002.  na osnovu ranga imao je jedino Zimonjić, tada prvi reket Jugoslavije. „Vajld karte“ su dobili najperspektviniji teniseri naše zemlje u to vreme, 17-godišnji Janko Tipsarević i Darko Mađarovski. Kroz kvalifikacije put su krčili Vemić, Pašanski, Slović, Đorđević, Obradović i 16-godišnji Ilija Bozoljac – član Gemaxa.
Plasman u glavni žreb izborio je kroz kvalifikacije jedino Vladimir Obradović, koji je kasnije zaustavljen od zemljaka Zimonjića.
„Vajld karte“ na pravi način iskoristili su mladi teniseri Jugoslavije Tipsarević i Mađarovski stigavši do četvrtfinala.
Najbolji teniser Jugoslavije Nenad Zimonjić stigao je u rodni grad sa turnira u Milanu (nagradni fond 400.000 dolara) gde je zadobio povredu noge. Obećao je borbu i da će pružiti svoj maksimum u tom trenutku, obzirom na povredu. A pružio je Ziki nacionale mnogo – pružio je finale!
Kao sedmi nosilac i 234. teniser sveta Nenad je u drugom kolu savladao zemljaka Obradovića, u četvrtfinalu snage je odmerio sa Tipsarevićem, polufinale igrao protiv  Italijana Peskosolida i stigao do četvrtog finala čelindžera u karijeri. Pre toga Nenad je igrao tri finala i sva tri osvojio: Anderzije, Kijev i Belo Horizonte. 
Finale i borba za trofej, prvi trofej na Gemaxu, vodila se između našeg najboljeg tenisera i mlade nade hrvatskog tenisa, Marija Ančića koji je u svojoj biografiji već imao i epitet prvog reketa sveta – u juniorskoj konkurenciji, kao i naš Tipsarević. Time je Gemax Open 2002. ugostio dva bivša juniorska reketa sveta, a tradicija se nastavila i narednih godina, kada su na terenu u velelepnom teniskom kompleksu igrali i Luksemburžanin Žil Muler, Francuz Rišar Gaske, ali i naš Novak Đoković i Rafael Nadal koji nisu bili prvi juniori sveta, jer su se brzo, već sa 15 godina vinuli u profi vode i nisu puno vremena proveli igrajuči na ITF takmičenjima.
Na Nenadu je bio ogroman pritisak. Oči cele srpske teniske nacije bile su uprte u njega, a on nije nastupao pred domaćom publikom od meča Dejvis kupa 1998. godine, a i povreda je učinila svoje. Finale je pripalo mladom Ančiću, koji je u Beogradu osvojio prvu čelindžer titulu u karijeri.
Na kraju finalnog dana, bivši prvi juniorski reketi sveta Tipsarević i Ančić odigrali su egzibicioni meč u jedan set koji je pripao Mariju.
 I bio je to ne samo jak turnir, najjači koji je do tada Beograd video, a ispostaviće se kasnije i mnogo jači nego što se u tom trenutku činilo, jer njegovi akteri su se kasnije vinuli u sam vrh svetskog tenisa...Tradicija se nastavila iz godine u godinu, pravi dijamanti belog sporta prve profi korake ka krugu nedodorivljivih napravili su upravo na Gemaxu..ali tu su i svoje nove šanse tražile bivše zvezde...tako je i danas....
Prvi Gemax Open je pružio mnogo, ko je bio vredan znao da je to iskoristi i bude u pravo vreme na pravom mestu. O svojim idolima i počecima, ciljevima, nadama i željama pričali su Siniši, Voji, Nebojši i meni - Nole, Zimonjić, Nadal, Gaske, Ančić, Muler...

Vreme je za osmi po redu Gemax Open! Na početku smo turnira iz Tretorn čelindžer serije u organizaciji TK Gemax (125 + H). Sam pogled na žreb budi uspomene i sećanja na prve korake Gemax Opena, budi neka sada već davna vremena kojih se sećaju svi oni koji su zajedno sa Gemaxom rasli i gradili tenisku današnjicu u kojoj se osećamo „teniskom silom“. Samo mali broj nas je svedok tog velikog i teškog puta, puta preko trnja do zvezda. U žrebu glavnog trurnira Gemax Opena 2010. imamo igrače koji su igrali i pre devet godina kao i bivše šampione ovog turnira kako u singlu tako i dublu. Sa nama su ponovo Tipsarević, Ančić, Bozoljac, Karanušić, Zovko, kao i prošlogodišnji finalista Hrbati.

Gemax Open 2010. garantuje izuzetne teniske predstave i dobru zabavu za sve poklonike „belog sporta“ u Srbiji. Uživajte!

Tekst: Neda Miletić