Srbiji se poklonila i Hrvatska

Datum objave: 12.04.2023. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Srbija nastavlja da melje sve pred sobom na krilima tinejdžerki u I grupi Evro-afričke zone Bili Džin King kupa. Posle Bugarki i Norvežanki srpske reprezentativke slavile su i protiv Hrvatske već posle singl mečeva. Mia Ristić, šesnaestogodišnjakinja, 412. na VTA listi, upisala je trijumf protiv 207. igračice sveta Antonie Ružić - 6:4, 6:3. Njenim stopama krenula je i dve godine starija Lola Radivojević, 269. na VTA listi, koja je bila bolja od 146. igračice planete Tare Vurt u tri seta - 6:2, 6:7, 7:5.
 
Srbija je slavila protiv Hrvatske i u dublu. Srpski par Danilović, Kozarov savladale su hrvatski Ćiri Bagarić, Vurt 6:4, 6:1 i pred dva poslednja kola naša selekcija ima stoprocentan učinak i očekuju je ključni mečevi protiv Danske i Švedske za plasman u novembarski plej-of.
 
Prvog dana takmičenja Srbija je odmerila snage sa Bugarskom i već je posle singl mečeva stigla do pobede. Prvi duel odigrala je Mia Ristić (16) i pobedom debitovala u nacionalnom dresu seniorske reprezentacije Srbije savladavši bugarsku reprezentativku Denislavu Gluškovu - 6:2, 6:2. U drugom singlu Lola Radivojević (18) izborila je drugi bod za Srbiju pobedivši Izabelu Šinikovu 3:6, 6:3, 6:2. U dubl meču Radivojević-Kozarov izgubile su od bugarskog para Karatančeva-Topalova 6:2, 3:6, 3:6.
 
Drugog dana takmičenja Srbija je odmerila snage sa Norveškom. Ovaj meč otvorio je susret Mie Ristić i Ulrike Eikeri. Do novog trijumfa za Srbiju najmlađi član našeg tima stigla je bez izgubljenog seta - 6:4, 6:4. Usledio je meč Lole Radivojević i Melene Helgo u kome je do slavila srpska reprezentativka - 7:6, 7:5. U dublu Kozarova i Ristićeva su izgubile od para Eikeri, Helgo - 3:6, 2:6.  
 
Bili Džin King kup selekcija (ex Fed kup) Srbije od 10. do 15. aprila 2023. takmiči se u Antaliji u okviru I grupe Evro-afričke zone. Kvalifikacioni turnir u Antaliji za plasman u plej-of za plasman u kvalifikacije za popunu Svetske grupe igra se po round robin sistemu. U kvalifikacijama u Turskoj bori se 11 reprezentacija podeljenih u dve grupe.
 
Samo tri reprezentacije, pobednici grupa i bolja iz plej-ofa drugoplasiranih timova na tabeli, obezbeđuje prolaz iz I grupe Evro-afričke grupe u novembarski plej-of za ulazak u kvalifkacije za plasman Svetsku grupe, a dve poslednje plasirane ispadaju u II grupu Evro-afričku grupu.
 
Tim Srbije nalazi se u Grupi B u kojoj je slavio protiv Hrvatske, Bugarske i Norveške, a slede dueli sa Danskom i Švedskom.