Srpski i svetski broj 1! - Novak Đoković

Datum objave: 13.09.2015. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Heroj novog vremena, neimar zlatne istorije srpskog tenisa, pisac istorije svetskog tenisa, lider našeg nacionalnog tima! Zlatni dečko izrastao je za kratko vreme, kako samo dolikuje velikim šampionima, u zlatnog vođu, pisca istorije, idola i uzora - Novak Đoković. Prvi Srbin koji je dospeo do broja “1” na svetskoj rang listi najboljih igrača planete neprestano nastavlja da nas oduševljava novim rekordima, predstavama na terenu, rezultatima... Za Novaka nema nepobedivih, listu je davno zaokružio!

Novak Đoković je Svetski, a Naš! Najbolji teniser Srbije i planete, zadivio je svet u 2011. godini i to nastavlja da čini iz dana u dan, neprestano! Dijamantsku 2011. započeo je gren slem u Melburnu, njegovu drugu gren slem titulu u karijeri, a onda krenuo u neverovatan poduhvat. Zabeležio je seriju pobeda, 57 od početka sezone do Otvorenog prvenstva Amerike u Njujorku, trijumfovao na pet uzastopnih Masters turnira, osvojio 9 trofeja, igrao u 10 finala. Jedini meč Novak je izgubio u polufinalu Rolan Garosa od Švajcarca Rodžera Federera. Finalni meč turnira u Sinsinatiju Novak je predao zbog povrede Britancu Mareju. Od svih 57 pobeda u 59 odigrana meča do početka US Opena najspektakularniji i najznačaniji je finale Vimbldona, san svakog tenisera sveta. Novak je već probojem u polufinale turnira koji se igra na londonskoj travi, u hramu svetskog tenisa, postao najbolji teniser sveta, a svoju dominaciju potvrdio je u velikom finalu kada je prosto pregazio – svog velikog rivala Rafaela Nadala. Tako je na veoma ubedljiv način izvršena primopredaja svetske teniske krune, ali i Vimbldoskog zlatnog trofeja. Usledio je i veliki trijumf u Njujorku i novi gren slem trofej u kolekciji Novaka. Bajka čiji početak fabule nalazimo u Areni 2010, neprestano se širi, novim, lepšim, bogatijim, originalnijim stranicama, sve u režiji najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, jednog od najboljih sportista sveta svih vremena.

U Njujorku 2007. na veličanstven način stigao je do prvog gren slem finala u karijeri i ujedno prvog gren slem finala za Srbiju u muškoj konkurenciji, da bi samo četiri meseca kasnije stigao i do prvog gren slem trofeja na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, 2008. godine! Za Novaka nema granica, nema limita, uvek je znao šta želi i hrabro išao ka svom cilju – mestu namenjenom prvom igraču planete! To je jasno zacrtao kada je imao toliko godina da se mogu na prste jedne ruke izbrojati, dakle četiri. Deceniju kasnije, sa 14 leta već je stigao do mesta broj “1“ namenjenog najboljem junioru Evrope u tom uzrastu za sezonu 2001, kada je postao trostruki prvak starog kontinenta - pojedinačno, ekipno i u dublu. Iste godine stiže i do naziva vice-šampiona sveta u konkurenciji ekipno do 14 godina. Bljesak Novaka Đokovića nastavljen je i naredne godine. Godinu 2002. završio je kao prvi teniser Evrope u konkurenciji do 16 godina i postaje evropski ekipni prvak. U 2003. Novak kreće u ofanzivu na profi sceni, osvaja profi prvenac na fjučersu čiji je organizator bio TK Crvena zvezda u Beogradu. Novaku su bile potrebne samo dve godine u najjačoj konkurenciji da se nađe među 100 najboljih igrača sveta, tako da je godinu 2005. završio na 78. poziciji. Munjeviti let ka visinama belog sporta nastavljen je i 2006. kada je ušao u četvrtfinale gren slem turnira u Parizu, osvojio prvu ATP titulu (Amersfort), a samo nedelju dana kasnije igrao i novo ATP finale (Umag). Na ATP turniru u francuskom Mecu dolazi do novog ATP trofeja i beleži najbolji rang u istoriji srpskog tenisa kada je jači pol u pitanju, stiže do kote 17! Sezonu 2006. Završava kao 16. igrač planete! U 2007. na startu okitio se nazivom najboljeg na turniru u Adelaidi, a kao poslastica došlo je i finale turnira iz Masters serije – Indijan Vels, koje mu je donelo ulazak u deset veličanstvenih na ATP listi! Nije se Novak na tome zaustavio, već je na narednoj takmičarskoj destinaciji - u Majamiju, na jednom od najjačih turnira sveta postao najmlađi šampion u 23 godine, koliko ovaj turnir postoji. Na putu do trona nije izgubio ni set, savladao je i drugog igrača sveta, Španca Rafaela Nadala, u polufinalu pregazio i vršnjaka Britanca Endi Mareja 6:1, 6:0, dok je u samoj završnici bio ubedljiv protiv Argentinca Giljerma Kanjasa 3:0. Sredinom avgusta 2007. na turniru u Montrealu, koji je osvojio, savladao je prva tri tenisera sveta: Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Endija Rodika, a zatim stigao i do finala gren slem turnira u Njujorku što ga je i lansiralo na treće mesto ATP liste. U nastavku sezone, Novak je sa kolegama iz reprezentacije Srbiji obezbedio istorijski plasman u Svetsku grupu Davis cupa, a zatim je osvojio i petu titulu u 2007. godini u Beču.

Sredinom novembra sjajna sezona krunisana je prvim učešćem na Masters kupu u Šangaju, gde nije uspeo da se plasira u polufinale. I pored toga, Đoković je godinu završio na sigurnom trećem mestu! U 2008. i 2009. Novak je nastavio da iz nedelje u nedelju potvrđuje da je samo pitanje vremena kada će stići i do mesta “broj 1” na planeti! Osvojio je prvi Grend Slem u karijeri - Otvoreno prvenstvo Australije (2008), iste godine uzeo je četiri trofeja u šest finala. Pečat sezone stavio je na Masters kupu u Šangaju savladavši u finalu Rusa Nikolaja Davidenka. Tokom takmičarske 2009. godine Novak je osvojio pet ATP titula i odigrao pet finala. Postao je prvi igrač koji tri godine za redom sezonu završava na mestu broj 3 pošto je to učinio Mats Vilander od 1985. do 1987. godine. Odigrao je najviše mečeva - 97, zabeležio 78 pobeda, od toga 53 na tvrdim podlogama i time oborio lični rekord. Nezaboravan će ostati Novakov meč polufinala u Madridu protiv Španca Nadala koji je postao najduži meč u istoriji na šljaci koji je odigran u tri seta - četiri sata i tri minuta. U finišu sezone osvojio je tri titule - Peking, Bazel i Pariz! Briljirao je Novak u 2010. kao i tokom svih prethodnih godina. U sezoni za pamćenje i koju je krunisao u meču Davis cup finala u Beogradu, protiv Francuza, naš as je osvojio titulu u Dubaiju, odbranio trofej u Pekingu, na gren slem turniru u Njujorku stigao do finala impresivnom pobedom nad Federerom u polufinalu, finale je zabeležio i na ATP turniru u Bazelu. Među četiri najbolja 2010. godine Novak je stizao u Monte Karlu, Vimbldonu, Torontu i Šangaju, odigrao sedam singl mečeva za Srbiju i zabeležio isto toliko pobeda. Osvojio je i prvi ATP trofej u dubl konkurenciji – čuveni Kvins koji se igra na travi i uvertira je za Vimbldon.

U takmičarskoj 2012. Novak nastavlja sa sjajnim partijama i osvajanjem trofeja, kolekciju je uvećao za šest novih, među kojima i novi gren slem – Melburn, gde je na impresivan način odbranio titulu. Sezonu završava na najlepši mogući način, osvajanjem završnog turnira u godini na kome pravo učešća ima samo osam najboljih na svetu – Mastersa u Londonu. U 2013. ušao je finalom na Hopman kupu, zatim osvaja treću uzatopnu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, završiće ovu sezonu sa sedam trofeja, među kojima i završnim Mastersom u Londonu. Sa Dejvis kup selekcijom Srbije osvojio je trofej vicešampiona sveta, u nacionalnom dresu te godine odigrao je sedam mečeva i zabeležio isti broj pobeda. U 2014. Novak je osvojio sedam trofeja, među kojima i sedmi gren slem trofej u karijeri, drugi na londonskoj travi – Vimbldon, kao i završni Masters u Londonu i sezonu završava ubedljivo na prvom mestu ATP liste.

Sjajan start takmičarske 2015, osvajanje pete gren slem titule u Melburnu (ovaj podvig ga je upisao u Ginisovu knjigu rekorda), ukupno osme gren slem u dosadašnjoj karijeri. Nastavio je Novak da niže pobede, ređa trofej za trofejom, tako da je u listu već iskovanih dodao i Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim, Vimbldon, sada i US Open, čime je stigao do desetog gren slem trofeja u karijeri, ukupno 55 titule. Za Dejvis kup tim Srbije odigrao je dva meča u 2015. u susretu prvog kola Svetske grupe u kome je naš tim ugostio ekipu Hrvatske u Kraljevu, gde je Novak doneo dva ključna poena i pobedu nacionalnom timu, time i plasman u četvrtfinale ovog takmičenja.

16.145 je broj poena koji Novak ima nakon US Opena 2015.i prvi je teniser u istoriji koji je prešao granicu od 16.000 poena! 
 

Novak je srpska teniska ikona našeg vremena, naš nacionalni heroj kome kliče ceo svet!

Nastup za Davis Cup tim Srbije (2004-2011, 2013, 2015) sa ukupno odigranih 39 mečeva od toga 30 pobeda i titula šampiona 2010. Predstavljao je Srbiju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i osvojio bronzanu medalju i u Londonu 2012 gde se borio za bronzu!

 

Datum rođenja: 22. maj 1987. godine - Beograd

Igra desnom rukom.

Prebivalište: Monte Karlo, Monako

ATP rejting: singl – 1. mesto na ATP listi

 

Visina: 1,88. Težina: 80kg

Profesionalac od 2003. Godine

Supruga – Jelena, sin - Stefan.

TROFEJI

SINGL (55):

2015 – US Open, Wimbledon, ATP World Tour Masters 1000 Rome, ATP World Tour Masters 1000 Monte Carlo, ATP World Tour Masters 1000 Miami, ATP World Tour Masters 1000 Indian Wells, Australian Open

2014 - Barclays ATP World Tour Finals, ATP World Tour Masters 1000 Paris, Beijing, Wimbledon, ATP World Tour Masters 1000 Rome, ATP World Tour Masters 1000 Miami, ATP World Tour Masters 1000 Indian Wells

2013 - Barclays ATP World Tour Finals, ATP World Tour Masters 1000 Paris, ATP World Tour Masters 1000 Shanghai, Beijing, ATP World Tour Masters 1000 Monte Carlo, Dubai, Australian Open;

2012 -  Barclays ATP World Tour Finals, ATP World Tour Masters 1000 Shanghai, Beijing, ATP World Tour Masters 1000 Canada , ATP World Tour Masters 1000 Miami , Australian Open; 2011 - US Open, ATP World Tour Masters 1000 Canada , Wimbledon , ATP World Tour Masters 1000 Rome , ATP World Tour Masters 1000 Madrid, Belgrade, ATP World Tour Masters 1000 Miami, ATP World Tour Masters 1000 Indian Wells , Dubai , Australian Open; 2010 - Beijing, Dubai; 2009 - ATP World Tour Masters 1000 Paris, Basel, Beijing, Belgrade, Dubai; 2008 - Tennis Masters Cup, ATP Masters Series Rome, ATP Masters Series Indian Wells, Australian Open; 2007 -  Vienna, ATP Masters Series Canada, Estoril, ATP Masters Series Miami,

Adelaide; 2006 - Metz, Amersfoort

 

FINALA (26):

2015 - ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati, ATP World Tour Masters 1000 Canada, Roland Garros, Dubai

2014 – Roland Garros

2013 – US Open, Wimbledon; 2012 - US Open, ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati, Roland Garros, ATP World Tour Masters 1000 Rome, ATP World Tour Masters 1000 Monte Carlo; 2011 - ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati, 2010-Basel, US Open; 2009 - ATP World Tour Masters 1000 Cincinnati, Halle, ATP World Tour Masters 1000 Rome, ATP World Tour Masters 1000 Monte Carlo, ATP World Tour Masters 1000 Miami; 2008 - Bangkok, ATP Masters Series Cincinnati, London / Queen’s Club; 2007 - US Open, ATP Masters Series Indian Wells; 2006 -  Umag

 

DUBL - Titula (1): 2010-London, Queen´s club, Finale (1): 2007 - Adelaide.

Tekst: Neda Miletić

Foto: Srđan Stevanović