Tennis Ten - O programu

O programu

Evolution Kids Tennis je oficijalni program Teniskog Saveza Srbije i Evolve9 kompanije. Predstavlja program obuke u tenisu za decu uzrasta do 10 godina. Cilj programa jeste uključivanje dece u igru na veoma ranom uzrastu. Korišćenjem adekvatno prilagođene opreme i terena, učinili smo da igranje tenisa bude dostupno svima! 

Više od pukog udaranja loptice

Kroz EKT , stručni treneri nastoje da pomognu mladim igračima da razviju veštine neophodne za igranje vrhunskog tenisa. Program predstavlja više od puke tehnike i forme udarca i obuhvata razvoj taktičkih veština, ključnih pokreta, koordinacije, prijema, opštih i specifičnih sportskih veština. Cilj je da se igračima pomogne da razviju sve aspekte igre - tehničke, taktičke, fizičke i mentalne. 

Play+stay

Program u potpunosti podržava i koristi adekvatno prilagođenu opremu, što ne predstavlja novu ideju. Prilagođena verzija tenisa, uz korišćenje sunđerastih loptica, uvedena je u mnogim zemljama tokom 1980-tih. 

Lansiran 2010.godine, program Tenis10 predstavlja deo kampanje "Play and stay" ITF-a ( Međunarodna Teniska Federacija ) namenjena deci uzrasta do 10 godina, i fokusira se na povećanje nivoa učešća u tenisu i obezbeđenje efikasnijih i uspešnijih razvojnih puteva kako bi se mladim igračima pomoglo da unaprede svoju igru.

Ciljevi programa

 • Obezbeđivanje jednostavnog puta za razvoj veština i sposobnosti kod svih mladih igrača
 • Razvoj podsticajnog, ali takmičarskog okruženja za mlade igrače
 • Pružanje jasnih smernica za razumevanje razvojnog puta trenerima, roditeljima i igračima
 • Stvaranje najboljih igrača uzrasta od 10 i 11 godina, koji imaju adekvatnu osnovu za napredovanje u dalja takmičenja i nivoe za starije
 • Kreiranje pozitivnog okruženja koje utiče na decu da nastave da igraju tenis celog svog života
 • Sve ovo u cilju dobrobiti i razvoja ličnosti deteta

Principi Evolution Tennis Kids programa

Verujemo u sledeće osnove principe, koji utiču na sve što radimo u okviru našeg programa. Svako dete ima pravo na iskustvo i okruženje koje je:

Adekvatno

 • Koristimo različite loptice i terene kako bi smo igru učinili lakšom i unapredili nivo taktičkih i tehničkih veština, naših igrača.

 Aktivno

 • Podučavanje kroz rad - kreiramo aktivno okruženje gde igrači igraju i vežbaju mnogo više nego da samo stoje okolo i slušaju. Nejveće znanje stiče se kada stvorimo situaciju u kojoj deca mogu sama za sebe da uče.

Bazirano na igri

 • Tenis je sport otvorenih veština, pa želimo da igrači nauče da serviraju, prebacuju i poentiraju što je brže moguće da bi bili motivisani da nastave da se razvijaju i ostanu u tenisu.

Konkurentno

 • Odgovarajuća konkurencija pokreće programe. Svako dete bi trebalo da igra, što znači sticanje odgovarajućeg takmičarskog iskustva za svako dete bez obzira na uzrast.

Tehnički i taktički napredno

 • Tehničke veštine mogu se ipak steći u okruženju koje se zasniva na igri. Potrebno je da deca uče osnovu taktike, ali da razvijaju i tehničke veštine koje se traže kroz sprovođenje ovih taktika. Igrači moraju da igraju, ali je potrebno da treneri imaju aktivnu ulogu ubpružanju dobrih tehničkih instrukcija.

Atletsko

 • Važna je koordinacija i ukupan sportski razvoj. Potrebno je da teniseri budu sportisti, tako da vreme trošimo kvalitetno na zagrevanja i fizičke aktivnosti i hrabrimo naše mlade igrače da učestvuju u drugim sportovima kako bi razvili ove veštine.

Jednostavno za decu

 • Razumemo potrebe deteta, kako fizičke tako i mentalne. Potrebno je da struktura treninga bude takva da se zadaci ponavljaju, ali ne previše - podučavamo u malim vremenskim intervalima. Svaki čas deli se na ove kratke intervale, koji se ponavljaju iz nedelje u nedelju.

Puno poštovanja

 • Sportski duh i poštovanje prema igračima i treneru veoma je važno, pa želimo da igrači razviju životne veštine oko fer pleja i budu dobri takmičari. Nadmetanje za svaki mali uspeh zaslužuje poštovanje samo po sebi, tako da je potrebno prepoznati uspeh svakog igrača.