ŽIVOJINOVIĆ OBIŠAO POPLAVLJENE TENISKE KLUBOVE U SRBIJI

Datum objave: 30.05.2014. // Kategorija: Vesti

foto_1

Počasni predsednik TSS Slobodan Živojinović sredinom nedelje (sreda i četvrtak) obšsao je većinu teniskih klubova u Srbiji koji su nastradali od poplava.  U dva dana uverio se u razarajuću snagu vodene stihije koja je prosto opustošila našu zemlju, načinila veliku materijalnu štetu,   između ostalog zaustavila i  rad teniskih klubova na poplavljenim teritorijama. Teritorija Svilajnca, Ćuprije, Paraćina i  Jagodine.
U većini klubova ove regije sportske aktivnosti su zamrle, voda se povukla, ali je iza sebe ostavila blato, mulj i veliku materijalnu štetu.
"Sasvim je jasno da lokalna samouprava na poplavljenim područjima ima daleko važnije prioritete nego što je saniranje posledica poplave u teniskim klubovima, jer mnogi ljudi su izgubili svoje domove,  a šteta je neprocenjiva. Iz tog razloga krenuo sam na put po Srbiji da vidim šta ja mogu da pomognem onima koji nisu u prioritetu za pomoć u prvom trenutku, a kojima je pomoć takođe potrebna".
Otprilike ovim rečima obraćao se Živojinović  gradonačelnicima u gradovima koje je posetio, naglasavajući da mu je želja da se lično uveri u razmere štete koja je pogodila infrastrukturu tenisa u Srbiji, jer želi da na sastanku u Parizu sledeće nedelje iz prve ruke prezentira  predsedniku ITF Riči Bitiju i  čelnicima svetske organizacije tačnu situaciju na terenu.

foto_2


Ne mogu da obećam da u uspeti svima da pomognem u meri koja je potrebna, ali sam sasvim siguran da
u na sastanku u Parizu pokrenuti stvar sa mrtve tačke i očekujem da posle mog izveštaja usledi pozitivna reakcija ITF.  Tačnije, da stignu neka namenska stredstva međunarodne teniske organizacije koja bi pomogla da se izgura ova sezona.
Naime, prema međunarodnom programu Srbija je u planu ove godine sa 20 turnira međunarodnog ranga ( 10.000 dolara / fjučersi) i to je nešto što finasira TSS zajedno sa Ministarstvom sporta Srbije, uz pomoć lokalne samouprave u gradovima gde se turniri održavaju. Prema zamisli rukovodioca iz TSS na čelu sa Živojinovićem pomoć bi mogla da ide u dva smera: kao humanitarna pomoć ili kao pomoć organizatorima fjučersa u delu njihovih obaveza kod novčanih nagrada najboljima.
Bilo je veoma važno da se lično uverim u štetu koja je pricčnjena i da precizno popišem najvažnije potrebe u sledećih mesec dana. Takođe, sve je zabeleženo kamerom i fotoaparatima i u Pariz nosim kompletan bilten sa slikama terena naših klubova pre, za vreme i posle poplava.
Na putu kroz Srbiju u Svilajncu domaćin našem bivšem proslavljenom teniseru bio je gradonačelnik Predrag Milanović, a posle zajedničkog obilaska poplavljenog  TK Radnički iz Svilajnca,  zaključeno  je  da je šteta daleko veća nego što se u prvi mah činilo.

foto_4
Ista situacija zatekla je Živojinovića u Ćupriji gde je Živojinović sportske objekte obilazio u drustvu Branislava Milojevića, pomočnika gradonačelnika i gde su najviše nastradali klubovi TK Relaks i TK Smajli.  Vlasnik TK Relaks Zoran Knežević, iako u nevolji i velikom poslu oko čišćenja teniske hale srdačno je dočekao dragog gosta iz Beograda i našao vremena da sa radnicima napravi pauzu i Živojinoviću pokaže razmere štete.
Ništa bolja situacija nije bila ni u klubovima Paraćina, ali je opšta konstatacija svih teniskih radnika iz ovih krajeva da neće proći puno vremena i svi će klubovi ponovo stati na svoje noge.
Na kraju, delegacija TSS je posetila i Prokuplje, koje je nastradalo u poplavama 20 dana ranije, za vreme Uskrsa, kada je nabujala reka Toplica bukvalno odnela dva od četiri teniska terena Teniskog kluba Topličanin, i to na samo 10 dana uoći međunarodnog Tennis Europe turnira do 12 godina!  Tada, blagovremenom reakcijom U.O. TSS teniskom klubu je uplaćeno 500.000 dinara kao prva pomocću sanaciji, a vredni sportski radnici Prokuplja na čelu sa predsednikom kluba Mišom Cvetkovićem sakupili su još 1.5 miliona dinara i uspeli da obnove terene i održe Tennis Europe turnir!!!


foto5

-Bez pomoći TSS koji je jedini priskočio u pomoć  i dan danas teniski klub ne bi mogao da obavlja svoje aktivnosti.  Tih prvih dana u Prokuplje su odmah stigli Čedomir Šoškić, menadžer TSS i Radmilo Armenulić počasni član UO TSS i savetnik predsednika U.O. i njihovom autoritetu prva pomoć je brzo stigla - po ko zna koji put ističe Miša Cvetković, predsednik TK Topličanin.  -  Kada smo videli da nam je Beograd priskočio u pomoć nama nije ostalo ništa drugo nego da se udružimo i nađemo dodatna sredstva i motiv da vratimo terene u prvobitno stanje. Radilo se danonoćno, nije bilo odmora, rezultat se danas vidi i mi smo ponosni što možemo da pokažemo Bobi Živojinoviću koliko Prokuplje voli tenis.

Prokuplje je u junu domaćin dva fjučers turnira, a to je grad gde su prvu tenisku slavu kao juniorke ponele Natalija Kostić, Aleksandra Krunić, Bojana Jovanovski, Jovana Jakšić…
Spremni smo već danas da ugostimo tenisere iz celog sveta, a vredni sportski radnici Mališa i Vanja Stojanović, kao i nezamenljivi generalni sekretar Žika Manić, učinili su zaista sve da i pored velike prirodne  nepogode koja je zadesila  Prokuplje, ovaj grad  ostane i dalje na teniskoj mapi fjučersa Evrope.

foto_3
Boba kada je najpotrebnije

Vlasnik TK Relaks iz Ćuprije Zoran Kneževic nije krio zadovoljstvo posetom proslavljenog tenisera Bobe Živojinovića.
"Svojim dolaskom Boba nam je dao novi elan da istrajemo u ovoj neravnopravnoj borbi protiv stihije. Jasno nam je da će najveći teret štete pasti na nas vlasnike klubova, ali već njegovo prisustvo mnogo znaći, jer je to znak da brine o nama, da saoseća sa nama, a u ovakvoj nedaći nama to itekako znači".