Dejvis kup: Srbija gostuje Indiji za opstanak u Svetskoj grupi

Datum objave: 08.04.2014. // Kategorija: Vesti
selektor_Dejvis_kup_tima_Srbije_Bogdan_Obradovic

Danas je u sedištu ITF-a u Londonu održan žreb za plej of (popunu odnosno opstanak) Svetske grupe Dejvis kupa. Srbija je na žrebanju bila postavljena za prvog nosioca, a voljom žreba boriće se protiv selekcije Indije za opstanak u Svetskoj grupi i pobedu koja bi donela Srbiji i 2015. takmičenje u najelitnijoj grupi u kojoj je dva puta igrala finale (2010. i 2013), osvojila trofej 2010.

Meč plej ofa Dejvis kupa Svetske grupe 2014. na programu je od 12. do 14. septembra 2014. godine.

 
Pred selektora Obradovića nameću se pitanja da li će nastupiti naš najbolji teniser i trenutno svetski broj 2 Novak Đoković, ali i da li će se oporaviti Janko Tipsarević, koji je zbog povrede propustio trećinu sezone, kao i Viktor Troicki koji je zbog kazne ITF pauzirao od prošlogodišnjeg Vimbldona.

-Biće veoma težak i neizvestan meč jer se igra u završnom delu sezone kada je većina igrača umorna usled naporne sezone. Uz to mi imamo specifičnu situaciju da nam je još uvek neizvestan povratak Janka Tipsarevića na teren i sa druge strane Viktora Troickog koji će imati samo dva takmičarska meseca, da uđe u takmičarsku formu koja bi bila koliko toliko dovoljna da stekne preko potrebno samopouzdanje za jedan ovako težak meč. Svi naši teniseri imaju volju i želju da se na teren vratimo u najjačem sastavu. Razgovarao sam sa Jankom i sa Noletom i oni su maksimalno spremni u glavi, ali je sada suviše dug period do septembra i meča s Indijom da mogu sa sigurnošću reći da će biti spremni da igraju. U svakom slučaju dobra volja postoji. Imam utisak da se ona prepoznatljiva energija naše Dejvis kup reprezentacije ponovo formira s onom snagom i onim intenzitetom koji je već bio prisutan kada smo osvojili “salataru”, kao i prošle godine kada smo stigli do finala. Ono što je jako pozitivno u ovom trenutku je činjenica, bar tako mi se čini, da su i oni svesni da nisu dali svoj maksimum, da mogu još da pruže u reprezentraciji. Pred njima je, sigurno, još nekoliko sezona vrhunskog tenisa i dometa i, uveren sam, biće spremni za nove izazove i nove podvige kako bi napravili još dobrih rezultata. Imamo još igrača koji su se pojavili u ovom međuvremenu, Dušan Lajović, Filip Krajinović, a dolaze i mladi igrači poput Nikole Milojevića, koji je već bio u timu. S druge strane imamo i Peđu Krstina i još nekoliko mladih igrača. Sve više dobijamo taj kvalitet španskog tenisa. Znamo kolike su uspehe imali, koliko traju i mislim da je i srpsku tenis na tom pravom putu. To nam je bio zajednički cilj da imamo što više kvalitetnih igrača, a ne jednog ili dvojicu koji, ukoliko nisu u timu, padamo i ne možemo da zabeležimo dobar rezultat. Nama je zajednički cilj kontinuitet i da ostanemo u Svetskoj grupi. Sledeća godina je pripremna za Olimpijske igre, ali možda i važnije je da održimo taj duh i energiju reprezentacije. Ja ću maksimalno da se fokusiram na indijski tim, da ih pratim ovih nekoliko meseci, da ih “skeniram” za taj baraž koji nas očekuje. Taj tim smo već pobedili u Novom Sadu, ali s druge strane imaćemo nove uslove u Indiji koji će za sve nas biti naporni. Svi smo spremni, puni energije i jedva čekamo da odigramo taj meč – rekao je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.