Đoković šesti put ITF svetski šampion

Datum objave: 13.12.2018. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Novak Đoković izabran je za najboljeg tenisera u 2018. godini u izboru Međunarodne teniske federacije (ITF).
Nagradu “ITF svetski šampion“ Novak je dobio šesti put, ovaj put u 2018. godini u kojoj je najbolji srpski teniser imao izuzetan povratak u top formu i u kojoj je osvojio dve gren slem titule. 
31-godišnji Novak sada ima još jednu nagradu  ITF-svetskog prvaka u svojoj kolekciji trofeja, po čemu se izjednačio sa Pitom Samprasom. 
"Veoma sam počastvovan što se ponovo proglašen za ITF svetskog šampiona ", rekao je Đoković, koji je pet godina za redom dobijao ovu nagradu, počevši od 2011. godine.   
"Posebno sam ponosan na ovaj uspeh posle svega što sam prošao fizički ove godine, ali deo mene uvek je verovao da mogu da se vratim na vrh. Veoma sam zadovoljan što sam se pridružio Pitu Samprasu, osvojivši svoju šestu nagradu". 
 
 U 2018. Đoković je trijumfovao na Vimbldonu i  US Openu čime je došao do 13. i 14. gren slem titule u karijeri. 
 
Samo Federer sa 20  i Nadal  sa 17 gren slem titula mogu se pohvaliti sa više gren slem naslova u muškom singlu od Đokovića, a obzirom na Novakovu trenutnu formu nije nerazumno očekivati da in Novak nadmaši.  
 
Prema Đokovićevom sopstvenom priznanju, završetak godine na poziciji  svetskog ”broja 1”  je neverovatan, fantastičan  posebno jer je bio podvrgnut operaciji hronično bolnog desnog lakta odmah nakon Australian Opena, koji  je bio njegov prvi turnir nakon šest meseci pauze.   
Đoković je u Melburnu u četvrtom kolu izgubio od tada 21-godišnjeg Chung Hieona iz Južne Koreje. Nakon operacije ponovno počinje saradnju sa trenerom Marjanom Vajdom i u nastavku sezone beleži rekord od 43 pobede i samo pet poraza,  uključujući 31 pobedu i 2 poraza od starta Vimbldona 2018. Trijumf na Vimbldonu 2018. je bio prvi gren slem trijumf  za Novaka još od pobede na Britancem Endijem Marejem na Rolan Garosu u  finalu 2016, i prvo gren slem finale od finala US Opena 2016. 
Kao svetski broj 21 na Vimbldonu 2018, Đoković je najniže rangirani gren slem pobednik još od Gastona Gaudia, koji je bio rangiran kao svetski ”broj 44”, u Parizu 2004 kada je ovaj Argentinac osvojio Rolan Garos. Novak je takođe prvi teniser rangiran izvan Top 20 koji je završio istu sezonu kao svetski broj 1. 
Briljantan povratak i briljantna godina za najboljeg tenisera Srbije u istoriji!