Goran Marković postavio sebi cilj – plasman u TOP 20

Datum objave: 09.11.2011. // Kategorija: Vesti

 goran_markovic

Mlad i perspektivan, proverenog talenta, Goran Marković sa 16 godina je zasluženo u najužem krugu tenisera na koje TS Srbije ozbiljno računa. Stoga je trenutno u Beogradu gde na terenima u “Impuls” hali na Novom Beogradu radi pod stručnim rukovodstvom trenera Dragana Šerera i njegovog pomoćnika Nikole Vidovića. Ova akcija da se okupe najbolji juniori i juniorke Srbije na jednom mestu i spremaju se za velike turnire “Eddie Herr” i “Orange bowl”, ali i za pripreme za narednu sezonu, stekla je nepodeljene simpatije u teniskim krugovima, a posebno među najmlađim igračima i, naravno, njihovim roditeljima, koji su lišeni briga oko enormnih izdataka za iznajmljivanje terena, nabavku lopti, radu sa kondicionim trenerima...


- Ovo je fantastično što je savez naspravio i pružio mogućnost nama talentovanim teniserima da vežbamo pod stručnim nadzorom i da treniramo ovim intenzitetom, mada, malo je naporno, ali će se trud, uveren sam, isplatiti jer ćemo spremni dočekati novu sezonu. Zahvalan sam TSS što je pokrenuo i realizovao ovu akciju – oduševljen je Goran Marković, igrač koji trenira u TK “Crvena zvezda”, a u Kragujevcu na teniskoj akademiji “Puma” koju vodi bivši Devis kup igrač i selektor Dejan Petrović.

Goran je prvi put uzeo reket sa osam godina na terenima koji su u neposrednoj blizini TK Partizan,zahvaljujući svojoj sestri.

- Moja sestra je igrala tenis, pa sam i ja, nekako uz nju, počeo da se “švercujem”. Iako sada, gledajući neke moje drugare, možda sam počeo i malo kasno, jer su neki počeli sa četiri-pet godina, stigao sam ih. Zavoleo sam tenis naprečac, počeo da ga pratim, gledam mečeve na televiziji i, evo, ostao do sada. Prvi ozbiljan trener bio mi je Dejan Vraneš s kojim i sada povremeno sarađujem.

Goran ima uzore. Čak trojicu tenisera.


- Dopada mi se Nadal, njegova igra, borbenost, tempo, način kako melje protivnika. Kod Federera mi se dopada njegova smirenost, elegancija, lakoća s kojom igra, i, naravno, Đoković, zbog njegovih izvanrednih rezultata koje je napravio ove godine. Mislim da je on mentalno najjači.

Goran je svestan da je pred njim još mnogo rada kako bi usavrąio svoju igru. Ne krije gde je “tanak”.


- Servis i forhend su mi jači, sigurniji sam, a moram da radim na bekendu. Naravno, ukoliko želim da igram dobro i na brzim podlogama moram da podignem slajs i volej igru. Ali, sve će, uveren sam, doći na svoje mesto. Radim po dva časa pre i posle podne, plus kondiciooni treninzi, pa zaista mnogo vremena provodim na treninzima.

Mladi teniser će sledeću godinu posvetiti nastupima na ITF turnirima do 18 godina, ali namerava da se ogleda i sa profesionalcima.


- Sledeće godine ću igrati na ITF turnirima do 18 godina, ali ću se oprobati i na fjučersima koji će biti organizovani u Srbiji, a biće ih desetak. Dovoljno da se uzme neki poen za ATP listu, što mi je cilj za 2012. godinu.

Da Goran stoji čvrsto na nogama pokazuje i njegovo opredeljenje da ne nastupa na turnirima sa svojom generacijom.


- Nisam želeo da učestvujem na turnirima od 12 i 14 godina jer sam smatrao da nisam dostigao njihov nivo, pa sam se posvetio treninzima. Dosta sam radio i mislim da nisam pogrešio. Sada je to sasvim druga priča. Mislim da mogu da igram ravnopravno sa svojim vršnjacima i zato sam ove godine igrao na turnirima u kategoriji do 16 godina. Osvojio sam ITF turnir u Mostaru, zatim opet u Mostaru polufinale, pa finale “Tenis Evrope” druge kategorije u Novom Sadu...


Interesantno, mladi teniseri iz regiona se uglavnom druže kada su na turnirima.


- Da, družimo se s Hrvatima, Bosancima, Slovencima...Pa govorimo isti jezik i to je presudno. Moram da kažem da nam ovo druženje mnogo znači. Dobri smo prijatelji, ali ljuti protivnici na teniskim terenima.

Sada Goran razmišlja da se što bolje pripremi za nastupe u 2012. godini. Očekuje da uđe među 50 najboljih juniora na svetskoj juniorskoj listi, a ako mu se ukaže prilika, “napašće” i TOP 20. Zato je svakodnevno na terenima na Novom Beogradu.