ISTORIJA SRPSKOG TENISA U FED CUP TAKMIČENJU

Datum objave: 02.02.2016. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup

Ideja gospođe Hazel Hotchkiss Wightman 1919. godine o osnivanju ženskog ekipnog takmičenja u „belom sportu“ doživela je realizaciju 1963. godine kada je povodom proslave 50 godišnjice osnivanja Međunarodne teniske Federacije (ITF) osnovan Federejšn kup -  prvo ekipno takmičenje žena u tenisu. Do 1995. godine takmičenje je nosilo naziv Kup Federacija, od kada dobija današnji naziv.

Srbija je nasledila sve ingerencije stare Jugoslavije nakon raspada ove države. Nasledila je i ono što spada u istoriju teniskih takmičenja u kojima su učestvovale naše selekcije, muška u Dejvis i ženska u Fed cup takmičenju. Zato pregled istorijata i učešća naših devojaka u Fed cupu počinjemo dalekom 1969. godinom kada su prvi meč u ovom takmičenju tadašnje „plave“ odigrale protiv selekcije SAD u okviru drugog kola Svetske grupe koje je održano u Atini. Selekciju Jugoslavije činile su: Biljana Kostić, Irena Škulj i Lena Dvornik, poražene su od Amerikanki 0:3. Ista sudbina zadesila je „plave“ i naredne godine (1970), novi susret sa reprezentacijom SAD i ista sudbina, poraz  0:3. Pobednički post trajao je sve do 29. avgusta 1976. godine kada je Fed cup selekcija Jugoslavije u sastavu: Mima Jaušovec, Dora Alavantić i Judita Papista u prvom kolu Svetske grupe, odigranom na Spectrum stadionu u Filadelfiji (SAD) savladala tim Norveške 2:1 i time upisala svoju prvu pobedu u istoriji ovog takmičenja (ne računajući meč protiv selekcije Rodezije koji smo bez borbe dobili u prvom kolu SG 1971. godine održanom u australijskom Pertu). Usledio je meč protiv prvog nosioca - američkog „drim tima“ koji su činile Chris Evert, Billie Jean King i Rosemary Casals koje su zabeležile ubedljivu pobedu 0:3. 

Do 1992. godine reprezentacija Jugoslavije je bila redovan učesnik u Fed kup takmičenju Svetske grupe i kvalifikacionih rundi, nakon čega je, usled raspada SFRJ, usledio trogodišnji period pauze. Povratak na takmičarsku scenu usledio 1995. kroz zonska takmičenja.  Prvi meč naša najbolja ženska selekcija u sastavu: Branislava Ivanović, Katarina Mišić, Dragana Zarić i Dragana Ilić pod vođstvom

Dragana Ćirića odigrala je u Nairobiju protiv reprezentacije Kenije u okviru Evro-afričke zone II - Round Robin sistem, gde su zabeležile ubedljivu pobedu 3:0, a zatim nadigrale i timove Malte, Kipra i Danske, jedini poraz doživele su od selekcije Irske. Naredne, 1996. godine naše devojke borile su se u Evro-afričkoj zoni I, takmičenje je takođe odigrano po Round Robin sistemu, u španskoj Mursiji. “Plave“ u sastavu: Branislava Ivanović, Dragana Zarić, Sandra Naćuk već u prvom kolu odmerile su snage sa selekcijom Švajcarske koju su činile Martina Hingis, Angela Buergis i Patty Schnyder, zatim sa repezentacijom Hrvatske za koju je nastupala šampionka Rolan Garosa Iva Majoli. Naše devojke vratile su se kući bez pobede što ih je koštalo novog pada u Evro-afričku zonu II u kojoj su se uspešno takmičile 1997. i ubedljivim pobedama obezbedile povratak u prvu zonu 1998. u kojoj smo se zadržali dve godine, da bi ponovo pali u niži rang takmičenja 2000. godine.

Novi zalet „plave“ su uzele u zonskom takmičenju u portugalskom Estorilu gde su nas predstavljale: Zarić, Mišić, Renata Ljukovčan i Marina Petrović pod vođstvom seletora Biljane Veselinović. Jugoslavija je tada bila bolja od Gruzije, Kipra, Jermenije i Letonije čime su obezbedile novi povratak u viši rang i novu priliku da se bore za plasman u elitniji deo takmičenja. Sezona 2001. bila je prva godina reprezentativnog takmičenja u Fed cupu tada najbolje juniorke sveta, kasnije i svetskog broja 1 u profi vodama Jelene Janković. Selektor Veselinović u pohod ka plej ofu za popunu Svetske grupe imala je uz Jelenu (koja je u reprezezntativnom debiju zabeležila pobede) na raspolaganju Zarić, Naćuk, Mišić. Selekcija Jugoslavije ostvarila je dve pobede, ali su u mini plej ofu zaustavljene od Holanđanki.

Usledio je period velikih bitki i bolnih trenutaka jer su naše devojke nekoliko puta bile na korak od plasmana u elitu, ali sreća ih je napuštala u odlučujućim trenucima. Ni u godinama koje su usledile nisu izostale velike bitke, nadanja, uzbuđenja i razočarenja.

2005. - na čelu sa novim selektorom Tatjanom Ječmenicom i prvim reketom SCG Jelenom Janković borili smo se u turskoj Antaliji (20 - 23. aprila), ali bez uspeha.

2006. - u bugarskom Plovdivu (18 - 22. april) u borbi za izlazak iz Evro-afričke zone I kao prvi reket selekcije SCG borila se Ana Ivanović, ali sreća je ponovo zaobišla „plave“ koje su u baražu nakon velike borbe poklekle u odlučujućem dubl meču protiv selekcije Izraela.

2007. - ponovo zonsko takmičenje u Plovdivu (18 - 21. aprila), mečevi za ne zaborav, ovaj put sa srećnim završetkom. Prvi put u istoriji nastupili smo kao selekcija Srbije i nakon iscrpljujućih bitki u Evro-afričkoj zoni I srpkinje su trijumfovale i plasirale se u plej of za popunu Svetske B grupe. Na mestu selektora debitovao je Dejan Vraneš, kao prvi reket Srbije Jelena Janković je odmah posle trijumfa na velikom WTA turniru u američkom Čarlstonu došla u Bugarsku odigrala za četiri dana 8 mečeva (singl, dubl) i zajedno sa koleginicama iz repezentacije (Anom Timotić, Vojislavom Lukić, Natašom Zorić) stigla do ostvarenja višegodišnjeg sna. Žreb je odlučio da julski meč plej ofa odigramo kao gosti protiv reprezentacije Slovačke, a domaćin je izabrao da nas ugosti u mestu Košice. Zbog povrede učešće je otkazala Ana Ivanović, Jelena Janković je odigrala istorijski meč protiv Cibulkove gde je doživela povredu i nije mogla nastaviti takmičenje, dve Ane  - Timotić i Jovanović, kao i Vojislava Lukić pružile su otpor protivniku, ali pobeda je ostala daleka. 

 Sreća je konačno zakucala na vrata najbolje ženske reprezentacije Srbije u 2008. godini, koju su Srpkinje započele u Budimpešti u zonskom takmičenju Fed kupa od 30. januara do 2. februara i borile za plasman u plej-of za popunu Svetske grupe B. Srpski „tim snova“ (prvi put naša ženska selekcija igrala sa svoje dve najbolje teniserke Janković i Ivanović) je ostvario cilj u Budimpešti, gde je održano takmičenje Prve grupe Evro-afričke zone i u kome je učestvovalo 15 reprezentacija podeljenih u 4 grupe. Selekcija Srbije u sastavu: Jelena Janković, Ana Ivanović, Ana Jovanović i Teodora Mirčić pod vođstvom selektora Dejana Vraneša voljom žreba svrstana je u grupu D i bila je postavljena za prvog nosioca što je omogučio sjajan rang naših reprezentativki: Ana Ivanović 2. mesto na WTA listi (dva dana posle odigranog finala gren slem turnira - Australian Opena stigla u Budimpeštu na meč Fed cupa iscrpljena od dvonedeljnih mečeva u Melburnu), Jelena Janković 4. mesto na WTA listi (tri dana posle odigranog polufinala Australian Opena, sa nekoliko težih povreda stigla u prestonicu Mađarske). Ni velika razlika u vremenu (iz leta u zimu), ni različite vremenske zone (12 sati razlike između Evrope i Australije) nisu sprečile srpske dive da zablistaju i u nacionalnom dresu daju maksimum za pobedu Srbije. U grupi D najpre su pred našim devojkama pale Poljakinje 2:1 (Ana Ivanović - Urszula Radwanska 6:3, 6:1, Jelena Janković - Agnieszka Radwanska 6:4, 6:7(2), 7:5, dubl: Ana Jovanović, Teodora Mirčić - Alicja Rosolska, Klaudia Jans 3:6, 2:6). Usledio je susret sa Rumunkama, koji je mogao da rasprši sve snove o Svetskoj grupi. Posle singl mečeva rezultat je bio 1:1, pa je pobednik odlučen u dublu. Prvi put sa iste strane mreže našle su se dve najbolje teniserke naše zemlje i odmerile snage sa izuzetno raspoloženim, nadahnutim i uigranim Rumunkama. Iako su bile iscrpljene, na rubu poraza, u jednom od najneizvesnijih mečeva ovog zonskog takmičenja, srpski dubl je uprkos svim preprekama pokazao da je jedinstven, jak, borben i nepobediv. Rumunke su pale i Srbija je obezbedila prolaz u mini plej of - meč sa reprezentacijom Holandije gde su Srpkinje nešto lakše stigle do trijumfa i time plasmana u plej of za popunu Svetske B grupe.

Pet dana posle velikog slavlja u Budimpešti, održan je žreb kojim je reprezentacija Srbije saznala ime protivnika u plej ofu - selekciju Hrvatske, poraženu ekipu iz meča prvog kola Svetske B grupe za 2008. godinu. Prvi u istoriji susret Srbije i Hrvatske je bio zakazan za 26. i 27. april 2008, a odluka o domaćinu je doneta  žrebom i izbor je pao da naše devojke ponovo gostuju. Selekcija Hrvatske odlučila je da naš tim ugosti u Zagrebu u  Domu sportova („Ledena dvorana“), na brzoj podlozi (RuKortHard). Usledio je meč u kome smo briljntnim partijama  naših reprezentativki stigli do istorijskog trenutka ženskog srpskog reprezentativnog tenisa- plasmana u Svetsku grupu B, u elitu. Srbija je prvog dana susreta u Zagrebu povela 2:0, a pobede su nam donele Jelena Janković i Ana Jovanović koja je zamenila Ivanovićevu (temperatura i iscrpljenje usled virusa i pada imuniteta). Jankovićeva je bila na visini zadatka i prvom reketu Hrvatske Ožgovićki prepusila sam tri gema, a Jovanovićeva je dostojanstvno zamenila imenjakinju Ivanovićevu i postala heroj dana savladavši Kostanić-Tošić (nekada 32. teniserku sveta) i obezbedivši Srbiji prvi poen. Drugi dan, treći singl susret je odlučio pobednika. Ana Ivanović je uprkos iscrpljenosti izašla na terenu i upisala treći poen Srbiji, trijumfalni!

U Svetskoj B grupi prvi put u istoriji zaigrali smo 7. i 8. februara 2009. godine, prvi put u Beogradu. Selekciju Japana ugostili smo u Areni i pobedili 4:1, plasirali se plej of za plasman u Svetsku A grupu u kome smo 25. i 26. aprila 2009. savladali reprezentaciju Španije 4:0 kao gosti i plasirali se među osam najboljih selekcija sveta!

Usledila je 2010. sezona poraza. Najpre u prvom kolu Svetske I grupe protiv Rusije u beogradskoj Areni 2:3, zatim na istom mestu protiv Slovačke u borbi za opstanak u prvoj Svetskoj grupi. U 2011. Srbija se ponovo borila za plasman među osam najboljih, što je i ostvarila briljantnim partijama. Najpre je naš tim predvođen mladim snagama Bojanom Jovanovski (donela Srbiji tri pobede u ovom meču) i Aleksandrom Krunić u Novom Sadu savladao selekciju Kanade, a zatim u Bratislavi u borbi za plasman u elitu savladana je ekipa Slovačke u meču koji je po mnogo čemu za istoriju i anale. Srbija je u ovom susretu nekoliko puta bila na rubu poraza. Slovačka je imala nekoliko meč lopti u odlučujućem dublu (slovački dubl imao rezultat 6:2, 5:1 i meč lopte), ali naša reprezentacija je uspela da učini ne moguće, vrati se i pobedi, treći set 9:7.  Dubl, koji je toliko godina bio rak rana naše selekcije, u 2011. (Novi Sad i Bratislava) presudio je i doneo treći pobedonosni poen. Time je Srbija stigla ponovo do Svetske grupe I gde je u 2012. briljirala i prvi put u istoriji igrala finale.

 

SEZONA 2012. – SRBIJA VICEŠAMPION SVETA

 

Prvi meč u 2012. reprezentacija Srbije je voljom žreba igrala protiv Belgije koja je naše devojke ugostila u mestu Šarloa (04. i 05. februara). Domaćina su predstavljale igračice Vikmajer i Flipkens, dok je selektor Srbije Vraneš pored Jelena Janković na put poveo Bojanu Jovanovski, Aleksandru Krunić i Nataliju Kostić. Nakon prvog dana takmičenja u „Spiroudom“ hali rezultat je bio izjednačen 1:1. Jankovićeva je iako povređena, rutinski savladala Flipkens, dok je Vikmajer bila bolja od Jovanovski 6:4, 6:4. U drugom odlučujućem danu takmičenja, Jalenu je povreda sprečila da izađe na teren, tako da je teret meča pao na pleća mladih snaga Jovanovski i Krunić. Vikmajerova je u uvodnom meču dana savladala Krunić, a Belgija je povela 2:1 i bila na korak od ukupne pobede. Trijumf domaćina sprečila je Jovanovski koja je deklasirala Flipkens, a zatim je pobednika odlučivao dubl u kome su naše mlade snage Jovanovski i Krunić izvojevale istorijsku pobedu Srbije i prvi put odvele naš tim u polufinale.

 

Belgija – Srbija 2:3

(Flipkens – Janković 5:7, 5:7, Wickmayer – Jovanovski 6:4, 6:4, Wickmayer – Krunić 6:1, 6:0, Flipkens – Jovanovski 2:6, 4:6, dubl: Wickmayer, Van Uytvanck – Jovanovski, Krunić 6:7(2), 6:4, 1:6)

 

Usledio je odlazak na megdan jednoj od najboljih ekipa sveta – Rusiji (21. i 22. april, Megasport arena, Moskva). Godinama u nazad ruskinje su u Moskvi bile ne pobedive, a Srbija je to promenila, sa najboljom ekipom (Janković, Ivanović, Jovanovski i Krunić) suprostavila se domaćinu i  izborila veliku pobedu, veliko finale, prvo u istoriji za našu zemlju.

Rusija – Srbija 2:3

(Pavlyuchenkova – Janković 4:6, 3:6, Kuznetsova – Ivanović 6:2, 2:6, 6:4, Pavlzuchenkova – Ivanović 6:3, 0:6, 3:6, Kuznetsova – Janković 1:6, 4:6, dubl: Pavlyuchenkova, Vesnina – Jovanovski, Krunić 6:4, 6:0)

 

Prvo finale u istoriji Fed kupa za Srbiju, naša selekcija odigrala je u Pragu protiv domaćina, branioca titule, reprezentacije Češke (03. i 04. novembar 2012, O2 Arena, Prag). Posle velike borbe, Fed kup trofej je ipak ostao kod domaćina, Čehinje su slavile 3:1 (Safarova – Ivanović 6:4, 6:3, Kvitova – Janković 6:4, 6:1, Kvitova – Ivanović 3:6, 5:7, Safarova – Janković 6:1, 6:1).

 

Srbija je kao aktuelni vicešampion sveta u Fed kupu,  u prvom kolu Svetske grupe I Fed kupa 2013. ugostila reprezentaciju Slovačke u Nišu 09. i 10 februara u hali Čair i poražena 3:2. Usledio je meč protiv Nemačke u Štutgartu gde je naša reprezentacija poražena 3:2 i time pala u Svetsku grupu B u kojoj se takmičila 2014. godine i zabeležila dva poraza. Prvi poraz u 2014. Srbija je doživela u Kanadi (februar, Montreal) 3:1, zatim i drugi u Rumuniji (april, Bukurešt) što nas je koštalo pada u niži rang takmičenja, I grupu Evro-afričke zone iz koje smo krenuli takmičenje u 2015.

NIS Fed kup tim Srbije u podmlađenom sastavu: Aleksandra Krunić, Ivana Jorović, Doroteja Erić i Vojislava Lukić, predvođene selektorom Ječmenicom-Jevtić briljirao je u glavnom gradu Mađarske, naše mlade devojke zabeležile su tri velike pobede (Austrija, Mađarska, Hrvatska) i obezbedile Srbiji plasman  u plej of za borbu za povratak u Svetsku grupu B u kome su kao domaćin (april 2015. Novi Sad, Spens) naše reprezentativke savladale selekciju Paragvaja 4:1 (Krunić – Cepede Royg 6:1, 6:3, Ivanović – Gonzalez 6:2, 6:0, Jorović – Cepede Royg 6:3, 2:6, 1:6, Krunić – Gonzalez 6:0, 6:2, dubl: Krunić, Jorović – Cepede Royg, Gonzalez 6:1, 6:4 i ostvarile povratak u Svetsku grupu B u kojoj će se takmičiti 2016. godine.   

Srbija se u Budimpešti u Prvoj grupi Evro-afričke zone takmičila u okviru grupe A gde su naše devojke pružile sjajne partije i već nakon singl mečeva izborile pobede Srbiji i time plasman u baraž. Srbija je u prvom meču savladala selekciju Austrije 3:0 (Jorović – Barbara Has 6:3, 6:2, Krunić - Patricia Mayr-Achleitner 6:2, 6:2, dubl: Jorović, Krunić - Grabher - Klemenschits 6:1, 6:3). Zatim je nakon singl mečeva savladan i tim Mađarske 2:0 (Jorović - Dalma Galfi 6:1, 6:0, Krunić - Timea Baboš 7:6(5), 0:6, 7:6), ali su naše devojke Aleksandra Krunić i Ivana Jorović odigrale i dubl meč protiv Mađarica koji je na kraju pripao domaćem timu 4:6, 7:6, 6:2 (dubl meč nije imao rezultatski značaj).

NIS Fed kup tim Srbije u finalu takmičenja u Budimpešti - Prva grupa Evro-afričke zone 2015. salvadao je tim Hrvatske 2:0 i plasirao se u plej of za popunu Svetske grupe B.  Prvi poen Srbiji je donela 17 - godišnja Ivana Jorović koja je savladala Anu Konjuh 6:3, 2:6, 7:5, a konačni trijumf donela je Aleksandra Krunić koja je deklasirala protivnicu Donu Vekić 6:1, 6:1.

Voljom žreba prvi protivnik NIS Fed kup timu Srbije u 2016. u prvom kolu Svetske grupe B biće selekcija Španije. Meč je na program 6. i 7. februara 2016. godine u Kraljevu. Srbija i Španija su se do sada sastale dva puta, daleke 1979. godine (kada smo učestvovali pod imenom Jugoslavija i pobedili ) i 2009. (pod imenom Srbija) u Ljeidi (Španija) kada je naš tim u sastavu: Ivanović, Janković, Jovanović i Krunić ostvario veliku pobedu za Srbiju 4:0 i plasman u Svetsku grupu. 

Savezni kapiteni naše Fed kup selekcije

 

1995 - 1997. Dragan Ćirić

1998 - 2004. Biljana Veselinović

2005 - 2006. Tatjana Ječmenica

2007 – 2014. Dejan Vraneš

od 2015. Tatjana Ječmenica-Jevtić

 

Naše Fed kup reprezentativke (YUG, SCG, SRB)

 

                                                             Mečevi (P/I)          Susreti              Prva godina

 

1. Danijela Berček (YUG)                   1-1                           2                           2002.

2. Branka Bojović (YUG)                    0-3                           3                           1999.

3. Jelena Dokić (SCG)                          2-1                           3                           2004.

4. Dragana Ilić (YUG)                          8-2                           9                           1995.

5. Branislava Ivanović (YUG)              6-6                           9                           1992.

6. Ana Ivanović (SRB)                           20-9                        17                         2006.

7. Jelena Janković (SRB)                       34-14                      31                         2001.

8. Bojana Jovanovski                             6-11                          8                           2010.

9. Tatjana Ječmenica (YUG)                 1-1                           2                          1998.

10. Ana Jovanović (SRB)                          3-5                         6                           2005.

11. Sanja Jukić (YUG)                             0-1                          1                           1998.

12. Danica Krstajić (SCG)                       4-1                          4                           2006.

13. Renata Ljukovčan (YUG)                  3-0                          3                           2000.

14. Vojislava Lukić (SRB)                        2-2                          3                           2007.

15. Borka Majstorović (YUG)                  0-3                         3                            1999.

16. Teodora Mirčić (SRB)                         0-3                         2                            2008.

17. Katarina Mišić (YUG)                        15-8                        18                          1995.

18. Sandra Naćuk (YUG)                          8-9                         12                          1996.

19. Ljiljana Nanušević (YUG)                  6-0                         5                             1997.

20. Marina Petrović (YUG)                       3-0                        3                              2000.

21. Ana Timotić (SRB)                              9-10                       15                      2004.

22. Dragana Zarić (YUG)                          33-19                     37                1995.

23. Aleksandra Krunić (SRB)                     10– 5                    11                 2009.                                                 

24. Vesna Dolonc                                        1-4                         3                        2013.

26. Jovana Jakšić                                       1-2                         2                        2014.

27. Nina Stojanović                                    1-1                         2                        2014.

28. Ivana Jorović (SRB)                            4-1                         3                         2015.

 

Iza naše reprezentacije stoji iskustvo od 47 godina učešća u Fed kupu, 158 odigranih susreta, 88 pobeda i 70 poraza. Reprezentativka koja je u nacionalnom dresu naše zemlje odigrala najviše mečeva - 52 je Dragana Zarić i imala je skor od 33 pobede i 19 poraza. Odigrala je i najviše reprezentativnih susreta - 37. Rekord, gledajući godine učestvovanja drži Jelena Janković (13 godina).

Naš najuspešniji dubl bile su Dragana Zarić i Katarina Mišić sa šest pobeda - bez poraza.

Najviše pobeda ( singl/dubl) ima Jelena Janković – 34.

Najmlađa reprezentativka Srbije, učesnica u Fed cupu je Aleksandra Krunić sa 16 godina i 41 dan, dok je najstarija Jelena Janković sa 27 godina i 249 dana

Najduži meč odigrala je Jelena Janković protiv Slovakinje Dominike Cibulkove - tri sata i 32 minuta.

Najduži taj brek (16 poena, 9:7 Janković – Arantxa Rus) i (16 poena Jovanovski – Cirstea 9:7), najduži poslednji set (11:9),  u meču zabeležila je Bojana Jovanovski u meču  protiv Jane Cepelove (Niš 2013)  - 7:5, 5:7, 9:11

Najviše gemova u susretu selekcija Srbije zabeležila je u susretu sa reprezentacijom Slovačke (2011) - 125 gemova.

Najviše pobeda za redom (susreti) naše reprezentativke su ostvarile od marta 2000. do aprila 2001. godine - ukupno sedam (savladale - Gruziju, Kipar, Jermeniju, Litvaniju, Egipat, Poljsku, Makedoniju).

 

Foto: Srđan Stevanović

Teskt: Neda Miletić