Jovanina godina

Datum objave: 16.10.2013. // Kategorija: Vesti

 

JovanaJ2

Jovana Jakšić je teniserka koja je iznenadila mnoge poznavaoce tenisa u Srbiji svojim igrama i napretkom, ali ne i sebe. Samouverena je, svesna svojih ne malih mogućnosti, ali i sa obe noge na zemlji. Dobre igre i dobri rezultati na ovu devojku, čini se, deluju na jedan specifičan način. Ni jednog trenutka nije izgubila kompas. Čvrsta u svojoj odluci da uspe, svesna da samo rad, red i disciplina vode konačnom ostvarenju sna. Svako ga ima, ali retki su oni koji san pretvore u javu. Jovana za sada uspeva. Korak po korak. Planira i svog plana se pridržava. I nije čudo što je uspeh – preko plana.

    -Na kraju 2012. godine sebi sam dala u zadatak da se u 2013. popnem na WTA listu do 250. pozicije. Povrede koje su me mučile te 2012. godine, sprečile su da napredujem onako kako sam mogla i želela. Uzele su svoj danak. Ali, razmišljala sam, samo da me povrede mimoiđu, da mogu bez problema da treniram, uspeću u ovoj godini, bez obzira što je 13. godina novog milenijuma. Ne, nisam sujeverna, za razliku od mnogih.

    I Jovana je uspela. Ne samo da je u ovoj godini ostvarila zacrtano, već je dobro prebacila svoju želju, ušla u Top 200 (tačnije stigla je do 161. pozicije).

    - Naravno da sam zadovoljna onim što sam uradila u ovoj godini, mada sezona još nije završena i ja se nadam da ću još napredovati. Sada mi je na dohvat ruke i ulaz među 150 najboljih igračica sveta, a za sledeću godinu planiram da uđem u Top 100. Najvažnije je da sada mogu u kvalifikacije za Gren slem turnire, što je za svakog sportistu – tenisera veliki podsticaj.

    Jovana će do kraja sezone na još par turnira u Evropi, a onda sledi mali odmor.

    - Nama teniserima nema mnogo odmora. Malo nešto dana krajem novembra i par dana na početku decembra, a onda slede pripreme za novu sezonu. Naravno, moj fokus su kvalifikacije za prvi gren slem sezone, OP Australije, a to znači da ću na drugi kraj planete.

    Jovana je prošla sve selekcije u reprezentaciji Srbije. Dobrim igrama skrenula je pažnju selektora Fed kup reprezentacije Dejana Vraneša. Da li očekuje poziv da zaigra u dresu s državnim obeležjima?

    - Da, prošla sam sve selekcije i, zašto to kriti, volela bih da zaigram u Fed kup reprezentaciji. Naravno, na selektoru je da odluči da li će i kada pozvati koju igračicu. Meni je velika čast da igram u dresu s nacionalnim grbom i sigurno je da ću se u svakom trenutku staviti na raspolaganje. Ovim ne želim da se namećem i preporučujem, već samo iznosim svoja osećanja vezana za nastup u reprezentativnom dresu.

    Kako Jovana doživljava uspehe naše Dejvis kup reprezentacije?

    - Momci su sjajni, neponovljivi. Pratim njihove rezultate na turnirima, a ono što su ostvarili u 2010. godini, kada su bili pobednici Dejvis kupa, pa to je istinski podvig. Mnogo se radujem što su ponovo u finalu tog najznačajnijeg timskog nadmetanja. Svaka im čast. Ako budem u Beogradu sigurno ću biti uz njih pored terena. Odlikuje ih veliko prijateljstvo, a to je važan segment kada je u pitanju tim.

    Jovana je zaljubljena! U tenis. Njen moto u ovom zahtevnom sportu je vera, rad, ljubav I odricanje.

    JovanaJ5

    - Zato što volim tenis, zato što sam mu beskrajno odana i što uživam u svakom trenutku, ništa mi nije teško. Treniram, sve ukupno, oko 5-5,5 sati dnevno. Dovoljno, jer smatram da ukoliko treniram kvalitetno, onda je to sasvim dovoljno. Uostalom, moje napredovanje na WTA listi jasno pokazuje da sam našla pravu ravnotežu. Moja majka mi je trener. Ona je uvek uz mene i prati me na turnirima. Naravno, imam i sparing partnere, što je veoma važno u trenažnom procesu.

    Ono što je interesantno, Jovana je postala zaštitno lice medikamenta bez koga vrhunski sportista ne može, a to je “Magnezijum 300 direkt”. I to nije sve. Lepa teniserka je postala interesantna za mnoge kompanije i firme koje žele da Jovanu vide u svojim reklamnim kampanjama.

    JovanaJ3