Polufinale Dejvis kupa Francuska - Srbija 1:1

Datum objave: 15.09.2017. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup

Nakon prvog dana takmičenja u Lilu, na polufinalu Svetske grupe Dejvis kupa 2017. u kome su se sastale selekcije Francuske i Srbije, i dva odigrana singl meča, rezultat je izjednačen  - 1:1. 

Susret Francuska - Srbija otvorio je meč između Lukasa Puila i prvog reketa NIS Dejvis kup tima Srbije Dušana Lajovića. Reprezentativac Srbije je briljirao i doneo prednost za našu zemlju nakon prvog singla rezultatom 3:1 (6:1, 3:6, 7:6(7), 7:6(5). 

U drugom singlu dana snage su odmerili prvi reket francuskog tima Žo Vilfrid Conga i debitant u timu Srbije Laslo Đere. Sjajan otpor i igra Lasla, pogotovo u prvom setu gde je imao priliku da taj set osvoji, ali Conga je tokom celog susreta održavao visoki procenat prvog servisa gde je bio gotovo nepogrešiv što mu je i donelo pobedu nad Laslom 3:0 (7:6(2), 6:3 6:3 i izjednačujući poen za domaćina nakon prvog dana takmičenja u Lilu na stadionu "Pjer Morua". 

Lajović je istakao posle meča da mu je pobeda nad Puilom u Lilu  jedna od najvećih pobeda u karijeri.
 
"Po rankingu ne bih rekao da je najveća, ali po važnosti sigurno da jeste. Ovo je polufinale Dejvis kupa i prvi meč. Povesti u polufinalu je velika stvar, pogotovo što je Puj dvadeset i neki igrač sveta. Sigurno je ova pobeda među top tri i drago mi je što sam uspeo da donesem bod za Srbiju. Taktika bila da menjam  ritam kad god  to mogu. 
Taktika nije uvek sve, ali danas je upalilo. Pobedio sam. Pre meča bio sam pun emocija i pokušavao da ostane miran. Na početku sam govorio sebi da počnem što agresivnije i da koristim prilike, to je donelo rezultat“ – kaže Lajović. 
Lajović je u četvrtom setu propustio nekoliko meč lopti. 
 
"Nije uopšte lepo, bez obzira koliko uzbudljivo delovalo. Meni je u glavi samo bilo - da ne uđemo u peti set. Ostao sam miran što je najbitnije, ključ je bio to što sam odigrao agresivnije kad je bilo bitno u taj-brejku" – zaključio je Dušan.
 
Debitant u timu Srbije Laslo Đere odigrao je sjajan meč, ali je razočaran porazom od Conge.
 
"Bio sam veoma uzbuđen jer prvi put igram Dejvis kup i to pred toliko navijača. Osećao sam malo pritisak, ne mnogo, samo malo. Dobro sam počeo, stvari su išle dobro, ali je Conga počeo odlično da servira polovinom prvog seta. Nisam znao kako sa tim da se izborim do trećeg seta. Igrao je agresivno, koristio svoj odličan forhend. 
Dao sam sve od sebe, malo sam i razočaran, ali ovo je timsko takmičenje i sutra ću da navijam za svoje saigrače u dublu. Nismo super srećni, ali ipak je 1:1, imamo šanse – kaže Đere. 
 
Selektor Nenad Zimonjić  ponosan je na svoje tenisere posle prvog dana polufinala.
 
"Rekao sam već da su teniseri spremni i mislim Dušan i Laslo dobro igrali danas. To i jeste suština igranja za reprezentaciju, da se boriš do kraja. Ovo je dobra situacija, ali Francuska je i dalje favorit“ – ističe selektor Zimonjić koji će u subotu izaći na teren kao igrač, a prvog dana na klupi je proveo pet sati. 
„Nije mnogo kasno, bilo je par slučaja ove godine kada sam i duže bio na terenu prvog dana. Kada igraš za svoju zemlju i kada igrač u ovakvoj atmosferi, nađeš energiju i boriš se do poslednjeg atoma snage. Želim da pomognem svom timu" – zaključio je Zimonjić.
 

foto: Janine Lang