Kup srbije do 10 godina - Zeleni nivo

Datum objave: 27.05.2023. // Kategorija: Domaća scena
Vreme je za prve trofeje za takmičarke i takmičare Zelenog nivoa do 10 godina. Kup Srbije u organizaciji TK Fer-plej, biće održan od 3. do 5. juna na terenima Teniskog centra Bejzlajn u Beogradu (Olimpijskih igara 9, Košutnjak).
 
Takmičenje počinje u subotu, 3. juna u 9.00 časova, a svečano otvaranje predviđeno je za 13.00 časova. Dodela trofeja najboljima očekuje se u ponedeljak, 5. juna oko 15 časova, po završetku finalnih mečeva.
 
Učestvovaće po najboljih osam takmičarki i takmičara iz četiri regionalna saveza, a sve pod kapom Teniskog saveza Srbije, koji je pokrenuo projekat “Novi vek srpskog tenisa” u 101. godini postojanja, u koju ulazi sa ključnim ciljevima:
 
  • Aktuelizovanje najbolje sportske tradicije, podrška razvoju baze srpskog tenisa (stvaranje uslova za privlačenje većeg broja početnika i selekciju novih talenata).
  • Pomoć profesionalnim klubovima u potrazi za resursima za razvoj potencijalnih vrhunskih sportista.
  • Osnaživanje teniskih klubova i akademija iz Srbije u cilju privlačenja igrača iz drugih zemalja i učvršćivanje statusa i autoriteta Srbije na teniskoj mapi Balkana, Evrope i sveta.
 
Projekat će se sastojati od serije sportskih i edukativnih događaja, namenjenih stručnoj i široj publici. Tokom projekta vodiće se računa i o promovisanju ideje 
odgovornog sporta - svestranog pristupa pitanjima ekologije u organizaciji takmičenja, borbe protiv nasilja i za fer-plej u sportu, podrške zdravom načinu života i ishrane, sa posebnim akcentom na seriju turnira za najmlađe, do 10 godina, Crvenog, Narandžastog i Zelenog takmičarskog nivoa.
 
 
Teniski savez Srbije
 
 
O Teniskom savezu Srbije
  • Teniski savez Srbije je najveće profesionalno tenisko udruženje u zemlji koje broji 156 klubova i ukupno više od 2.300 igrača.
  • Misija TSS-a je da doprinese stvaranju srpskih teniskih zvezda svetskog kalibra i povoljnih uslova za masovni razvoj tenisa u Srbiji. TSS teži da bude lider među sportskim savezima Srbije u stvaranju savremenog pristupa radu sa sportskom zajednicom, igračima, roditeljima igrača, trenerima i partnerima, prenoseći najbolju svetsku praksu u pripremi sportista i trenera.
  • Glavni fokus TSS-a je razvoj juniorskog tenisa. U proteklih 16 godina, organizacija je uložila oko 4 miliona dolara u razvoj juniorskog sporta. Trećina igrača koji su uključeni u TSS su deca mlađa od 10 godina. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, Savez sprovodi poseban program za otkrivanje i selekciju talenata “Tenis u školama”. Svake godine, program uključuje 25 škola i više od 1.300 dece.