Arhiva vesti - Sve vesti

Mia Ristić osvojila UTR takmičenje u Nišu

Datum objave: 17.10.2021. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Na terenima Teniske akademije Živković u Nišu održan je turnir novog formata međunarodnog takmičenja kako u muškoj tako i ženskoj konkurenciji. Radi se o turnirima čiji je nagradni fond po 25.000$. Turniri su deo saradnje Teniskog saveza Srbije sa kompanijom UTR (Universal Tennis Rating).

Turniri se boduju za sve rang liste (ATP, VTA, ITF i Tennis Europe) pored nacionalne i UTR rang liste. UTR rang je posebno važan za tenisere i teniserke koji odluče da studiraju u Americi jer omogućava fakultetima da procene kvalitet igrača i ponude im stipendije za školovanje.

U ženskoj konkurenciji UTF profi takmičenja u Nišu naslov šampiona osvojila je višestruka šampionka i reprezentativka Srbije, 15 - godišnja Mia Ristić. U finalu Mia je bila bolja od 898. teniserke na WTA listi Karoline Bejenaru 6:4, 6:3, dok je u polufinalu savladala 473. profi igračicu sveta Zuzanu Zlohovu. 

Ristićeva je u 2021. osvojila i tri ITF trofeja: Konstancu, Podgoricu i Beograd. 

Bravo!

 


Ana Ivanović nominovana za ulazak u Kuću slavnih

Datum objave: 15.10.2021. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Srpska zvezda tenisa Ana Ivanović u redu je da dobije jedno od najvećih međunarodnih priznanja u svom sportu nakon što je nominovana za Međunarodnu tenisku kuću slavnih 2022. Ivanović bi mogla da postane prva Srpkinja koja je ikada ušla u Kuću slavnih zajedno sa velikanima igre poput takve kao Martina Navratilova, Kris Evert i Štefi Graf.    
Navijači mogu glasati na mreži putem vote.tennisfame.com kako bi pokazali svoju podršku Ivanovićevoj u njenom nastojanju da uđe u istoriju tenisa za Srbiju. Inspirisana gledajući kako se jugoslovenka Monika Seleš takmiči na televiziji, mlada Ivanovićeva je zapamtila telefonski broj za časove tenisa koji je videla u televizijskoj reklami i naterala svoje roditelje da je pozovu i prijave. Kada je njena majka umesto toga predložila časove plesa, Ivanovićeva se zalagala za tenis uprkos tome što je naučila da igra u izazovnim uslovima koji uključuju obuku u napuštenom bazenu koji je služio kao improvizovano tenisko igralište.  
Nastavila bi da predstavlja svoju relativno mladu srpsku naciju u olimpijskim takmičenjima dva puta i u takmičenju Bili Džin King Kupa devet godina, uključujući i ulazak u finale 2012. Ivanovićeva je stigla do svog prvog velikog finala na Otvorenom prvenstvu Francuske 2007. godine, a zatim je usledilo 2008. ulazak u finale Australian Opena. Kasnije te godine, vratila se u finale Rolan Garosa i pobedila, čime je upisala istoriju svog sporta i svoje zemlje. 
Ostala je jedina Srpkinja koja je ikada osvojila grend slem titulu u singlu.  Njena pobeda na Rolan Garosu dovela ju je do prvog mesta na svetskoj rang listi,  još jednog istorijskog trenutka za Srbiju, koju je zadržala 12 nedelja. Ukupno je provela 91 nedelju među pet najboljih u svetu. Glasanje zvanične glasačke grupe novinara, istoričara i postojeće Kuće slavnih održaće se u narednim mesecima. Izbor u Kuću slavnih određen je kombinacijom rezultata glasanja navijača i zvanične glasačke grupe.
 

"Švajcarac" u Kraljevu pomeren na 23. i 24. oktobar 2021.

Datum objave: 15.10.2021. // Kategorija: Domaća scena
Na terenima TK Top Tennis u Kraljevu  16. i 17. oktobra 2021. trebao je biti održan turnir "švajcarac" u konkurenciji do 14 godina za devojčice i dečake, III kategorija iz kalendara TSS.
Trunir je zbog lošeg vremena odložen za sledeći vikend (23. i 24. oktobar 2021).  
 
Prijava na turnir: online i na licu mesta, dečaci prijava 23. oktobar do 9 časova, devojčice do 12 časova
 
Kategorija: III kategorija novi sistem
 
Kotizacija: 1500 rsd
 
Klub: TK Top tennis Kraljevo 
 
Turnir ce se bodovati za rang listu TSS.
 
Kontakt osoba Boris Premović: borispremovic@gmail.com 
+381638078014 
 

IN MEMORIAM: Preminuo prof dr Vojislav Vojkan Mitić

Datum objave: 08.10.2021. // Kategorija: Domaća scena
Bivši predsednik teniskog kluba «Radnički» iz Niša, potpredsednik Teniskog saveza SRJ, kao i član UO TSS prof dr Vojislav Vojkan Mitić preminuo je u šezdeset sedmoj godini u Beogradu od posledica kovida 19.
Prof dr Mitić bio je svetski priznat stručnjak i prvi Srbin u Počasnom senatu Evrope. Uz mesto redovnog profesora Elektronskog fakulteta bio je naučni savetnik u Institutu tehničkih nauka SANU i član Američkog keramičkog naučnog društva, Australijsko -azijskog keramičkog društva, Internacionalnog udruženja za stereologiju, Kraljevskog društva za mikroskopiju Velike Britanije, Japanskog društva za materijale i Jugoslovenskog društva za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku. Juna meseca izabran je za člana Svetske akademije keramike kao prvi iz Jugoistočne Evrope. Sa velikim brojem funkcija u društvenim delatnostima od kojih mu je bila naomiljenija predsednika Teniskog kluba „Radnički“ koju je najviše i voleo od svega. 
Rođen je u Nišu 8. marta 1955. godine i u ovom gradu završio je osnovnu i srednju školu. Osnovnu školu u Nišu završio je kao đak generacije, a gimnaziju kao vukovac. Bio je najbolji student niškog Elektronskog fakulteta, gde je diplomirao 1979. godine, dok je magistrirao 11 godina kasnije u Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu. Doktorsku disertaciju odbranio je 1995. na Elektronskom fakultetu.
Takođe, bio je član Upravnog odbora Privredne komore Jugoslavije, zadužen za oblast elektronike, kao i član Američke komore u Beogradu. Autor je monografije Struktura i električna svojstva VaTiO3-keramike, ali i koautor udžbenika za Višu tehničku školu u Nišu u oblasti elektrotehničkih materijala i elektronskih komponenata. Objavljeno je preko 500 njegovih naučnih radova, od čega preko 300 međunarodnog karaktera. Posetio je ili ostvario kontakte sa naučnim, poslovnim, političkim i sportskim institucijama u preko 30 zemalja sveta.
 

TENISKI KARAVAN UTR PRO TENIS SERIJE STIGAO U NIŠ

Datum objave: 05.10.2021. // Kategorija: Domaća scena
Na terenima Teniske akademije Živković (TAŽ) od 4. do 10. oktobra igra se novi format međunarodnog teniskog turnira u muškoj seniorskoj kategoriji, a odmah u nedelji nakon ovog turnira i u ženskoj konkurenciji. Radi se o turnirima čiji je nagradni fond po 25.000$. Turniri su deo saradnje Teniskog saveza Srbije sa kompanijom UTR (Universal Tennis Rating). Prva dva turnira su održana početkom jula u Beogradu, a sada slede još dva u Nišu. Turniri se boduju za sve rang liste (ATP, VTA, ITF i Tennis Europe) pored nacionalne i UTR rang liste. UTR rang je posebno važan za tenisere i teniserke koji odluče da studiraju u Americi jer omogućava fakultetima da procene kvalitet igrača i ponude im stipendije za školovanje. 
 
"Zaista je veliko zadovoljstvo što je Teniska akademija Živković prepoznata kao jedan od dva kluba domaćina ovako značajnih turnira. UTR je startovao početkom godine i želi da kroz značajne novčane nagrade podrži tenis, ali i kroz tehnološko-logističku podršku tokom realizacije turnira. TAŽ i Niš se ovako upisuju na još jednu značajnu mapu teniskih događaja u svetu. Očekujemo učesnike iz različitih zemalja, ali i naš klub će imati svoje predstavnike" – istakao je Nikola Živković, predsednik Teniske akademije Živković.
 
Turnir se igra po grupnom sistemu, 5 grupa po 4 tenisera. Najbolji iz svake grupe će biti polufinalisti i ući u borbu za titulu i pobednički ček. Početak programa na turniru je predviđen za 10 sati i ulaz je slobodan.
 
 

Lara i Filip šampioni Kupa Srbije (do 10 godina) za 2021.

Datum objave: 29.09.2021. // Kategorija: Domaća scena

Na terenima TK Partizan u Beogradu održan je Kup Srbije 2021. u konkurenciji do 10 godina za devojčice i dečake. 

Kod devojčica naslov šampiona ponela je Lara Miličić koja je u finalu savladala Hanu Ilić 4:0, 4:0. U polufinalu Lara je bila bolja od Jane Price 4:0, 5:3, dok je Hana pobedila Milu Polovinu 2:4, 4:1, 7:2. Utešni turnir osvojila je Hana Stanković pobedivši u finalu imenjakinju Hanu Pavlović 4:2, 4:1. 

U konkurenciji dečaka pobednički pehar zagrlio je Filip Ćorović savladavši u finalu Petra Travicu 5:3, 4:0. U polufinalu Filip je bio bolji od Mihaila Radojičića 4:1, 4:1 dok je Petar pobedio Luku Anđelića 5:4(3), 4:0. Utešni turnir osvojio je Andrija Bojović salvadavši u finalu Nikolu Jotića 2:4, 4:2, 7:5. 


Juniorke Drila šampionke Srbije za 2021.

Datum objave: 29.09.2021. // Kategorija: Domaća scena
Beograd i TK Dril bili su domaćini finala Ekipnog prvenstva Srbije za juniorke za 2021. godinu. 
Na finalnom turniru učešće je uzelo šest ekipa: TC Novak (Beograd), TK Spartak (Subotica), TK Winner (Beograd), TK Sloboda (Čačak), TK Fair Play (Beograd) i TK Dril (Beograd). 
U prvo kolu TC Novak i TK Dril su bili slobodni, Fair Play je pobedio Slobodu 4:0, a istim rezultatom Winner je slavio protiv Spartaka 4:0. U polufinalu TC Novak je savladao tim Winnera 3:1, dok je Dril pobedio Fair Play 4:0. 
Šampionski pehar otišao je u ruke članica TK Dril koje su u finalu savladale tim TC Novak 4:0 (Ana Savković – Leontina Stojanović 6:0, 6:3, Natalija Senić – Klara Vaja 6:2, 6:1, Lara Stojanovski – Iva Šepa 5:0 (6:0, 6:0 službeni rezultat), dubl: Senić, Stojanovski – Šepa, Stojanović 6:4, 5:7, 10:6). 
 

Crvena zvezda juniorski šampion Srbije (ekipno, muškarci) 2021.

Datum objave: 29.09.2021. // Kategorija: Domaća scena
Subotica i TK Spartak bili su domaćini Ekipnog šampionata Srbije u konkurenciji juniora za 2021. godinu. 
Za naslov najboljeg tima u Srbiji nadmetale su se tri ekipe: TK Crvena zvezda (Beograd), TK TAŽ (Niš) i domaćin TK Spartak. 
U polufinalu crvenobeli su bili slobodni, dok je tim domaćina savladao Nišlije 3:1. Finale je iznedrilo izjednačen i neizvesan susret u kome je pobedu izvojevala ekipa Crvene zvezde rezultatom 2:2(6:5).
TK Crvena zvezda – TK Spartak 2:2(6:5) 
(Novak Stokanović – Mateja Gojković 7:5, 0:6, 0:6 službeni rezultat, Petar Teodorović – Andrej Nedić 6:4, 2:6, 0:6 službeni rezultat, Stefan Popović – Zoran Ludoški 6:0, 6:1, dubl: Popović, Teodorović – Ludoški, Nedić 7:5, 6:7(4), 10:8). 
 

Spartak šampion Srbije do 14 (devojčice)

Datum objave: 29.09.2021. // Kategorija: Domaća scena
Domaćin finalnog turnira Ekipnog prvenstva Srbije 2021. u konkurenciji devojčica bio je TK Topaco iz Beograda. 
Šampionsko postolje osvojile su devojčice iz TK Spartak (Subotica) koje su u finalu savladale tim domaćina 3:1, pre toga u polufinalu su bile bolje od TK Top Tenis (Kraljevo) 4:0, dok je TK Topaco u polufinalu bio slobodan. 
Finale: TK Spartak – TK Topaco 3:1 (Anja Pisar – Helena Vlajić 6:4, 6:0, Ines Stojanović – Nika Ilić 4:6, 0:6, Lana Virc – Teodora Vlajić 6:3, 6:1, dubl: Virc, Pisar – Ilić, Vlajić 6:1, 6:3). 
 

Zvezda na tronu – Ekipno prvenstvo Srbije do 14 (dečaci)

Datum objave: 29.09.2021. // Kategorija: Domaća scena
Na terenima TK Crvena zvezda održano je Ekipno prvenstvo Srbije 2021. u konkurenciji dečaka do 14 godina. U finalnom žrebu našlo se pet ekipa: TK TAŽ (Niš), TK Spartak (Subotica), TK Top Tennis (Kraljevo), TK Dril (Beograd) i domaćin TK Crvena zvezda. 
U prvom kolu je TK Spartak savladao TK Top Tennis 4:0, dok su ostale ekipe bile slobodne. Polufinala su donela žestoke i neisvesne borbe gde su set, odnosno gem količnici odlučivali pobednike: TK Crvena zvezda – TK TAŽ 2:2 (44:42), TK Dril – TK Spartak 2:2 (5:4). 
Naslov šampiona poneo je tim crvenobelih koji je u finalu bio bolji od TK Dril 4:0 (Marko Šavija – Stefan Rajičić 6:2, 6:1, Đorđe Dimitrijević – Lazar Luković 6:3, 6:2, Aleksa Oparnica – Strahinja Albijanić 6:0, 6:0 službeni rezultat, dubl: Dimitrijević, Oparnica – Albijanić, Luković 6:0, 6:0).